Vooruitblik Prinsjesdag 2019: wat zijn de geruchten voor komend jaar?

Op Prinsjesdag worden traditiegetrouw de plannen uit de Miljoenennota bekendgemaakt. Maar net als ieder jaar draait de geruchtenmolen ook dit jaar ruim van tevoren op volle toeren. Welke fiscale wijzigingen staan ons te wachten voor 2020 en daarna? Knab volgt de geruchten op de voet en bespreekt de uitgelekte belastingplannen.
Gepubliceerd
10 september 2019
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 9 september 2019
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 5 minuten

Op Prinsjesdag worden traditiegetrouw de plannen uit de Miljoenennota bekendgemaakt. Maar net als ieder jaar draait de geruchtenmolen ook dit jaar ruim van tevoren op volle toeren. Welke fiscale wijzigingen staan ons te wachten voor 2020 en daarna? Knab volgt de geruchten op de voet en bespreekt de uitgelekte belastingplannen.

Prinsjesdag 2019 vooruitblik op de geruchten

Verwachte wijzigingen voor iedereen op Prinsjesdag 2019

Wat wordt er dit jaar uit het welbekende koffertje getoverd? We beginnen met de wijzigingen die voor iedereen relevant kunnen zijn. 

Gerucht 1: We gaan erop vooruit

Op de derde dinsdag van september is er vrijwel zeker goed nieuws voor de economie. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt in de augustusraming namelijk een economische groei van 1,4%. De werkloosheid zal licht stijgen, maar blijft met 3,6% bijzonder laag.

De koopkracht stijgt volgend jaar naar verwachting met 1,2%. Hiervan zullen vooral de lage en middeninkomens profiteren. Volgens het CBS zijn dit inkomens tot € 70.000 per jaar. De inflatie - die in 2019 steeg als gevolg van de wijziging in het lage btw-tarief - daalt van 3,5% in 2019, naar 1,3% in 2020.

Bereken je koopkracht op Prinsjesdag
Wil je weten of en hoeveel je er exact op vooruitgaat? Direct na de bekendmaking van de Miljoenennota bereken je via Knab gemakkelijk jouw koopkracht voor 2020.

Gerucht 2: Wijzigingen tarieven box 1

Vorig jaar stemde het kabinet in met het voorstel om de tarieven van de inkomstenbelasting in box 1 te verlagen. We gaan van een stelsel met vier schijven, stapsgewijs naar een stelsel met slechts twee schijven in 2022. Dan geldt er alleen nog een hoog en laag tarief.

In 2020 wordt er weer een stap in deze richting gezet. De nieuwe percentages worden bekendgemaakt op Prinsjesdag.

Gerucht 3: De Jettentaks wordt doorgevoerd

Een hogere belasting in box 3 voor miljonairs. Dat is wat Jetten, de huidige fractievoorzitter van D66, onlangs opperde in de Tweede Kamer. De vermogensbelasting voor spaarders met minder spaargeld mag daarentegen juist lager, aldus de D66-voorman.

Tijdens Prinsjesdag wordt duidelijk of er wel ruimte is voor deze zogenoemde ‘Jettentaks’. Onlangs werd namelijk aangekondigd dat de vermogensbelasting op de schop gaat. 

Hoe zit het met de vermogensbelasting?

Op dit moment wordt spaargeld vanaf € 30.360 belast, maar vanaf 2022 wordt die grens een stuk hoger. Dan betaal je in de praktijk pas vermogensbelasting als je € 440.000 hebt gespaard. In het artikel over vermogensbelasting lees je hoe dit werkt. 

Betaal jij vermogensbelasting in 2020?
Tijdens Prinsjesdag bereken je dat zelf met onze handige rekentool! 

Gerucht 4: De middelingsregeling wordt afgeschaft

Heb jij een sterk wisselend inkomen? Dan betaal je wellicht te veel belasting. Dankzij de middelingsregeling kun je dit bedrag terugvragen bij de Belastingdienst. De regering heeft de middelingsregeling echter nader bekeken.

Voor aankomende Prinsjesdag wordt er rekening gehouden met drie scenario’s: de middelingsregeling blijft zoals ‘ie is, wordt aangepast of afgeschaft. Als we de geruchten moeten geloven, is de kans groot dat het laatste het geval gaat zijn.

Heb jij te veel betaald?
Weten of je dit jaar nog geld kunt terugvragen bij de Belastingdienst? Doe dan snel zelf de middelingscheck.

Gerucht 5: Het overgangsrecht voor hybride lijfrenten

In de fiscale beleidsagenda stelde staatssecretaris Snel van Financiën voor om het overgangsrecht van ‘Hybride’ lijfrenten te beëindigen en de afrekenverplichting te laten vervallen. Dat ging om lijfrenten van vóór 2001, waarvan de premies deels wel en deels niet aftrekbaar waren. Wat de wijziging precies inhoudt, krijgen we te horen op Prinsjesdag. 

Gerucht 6: Er komt een investeringsfonds

Het kabinet-Rutte III broedt op ideeën om de economie ook voor de lange termijn te versterken. Zo hebben de coalitiepartijen tijdens de traditionele heidag gepraat over een miljardenfonds, weet de Telegraaf. Uit dit fonds worden investeringen gedaan in de infrastructuur, het onderwijs en nieuwe technologie.

Of zo’n investeringsfonds er echt komt, moet blijken tijdens Prinsjesdag. De NOS meldt dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het nog niet helemaal met elkaar eens zijn.

Gerucht 7: De overdrachtsbelasting gaat op de schop
Wordt het voor starters op de woningmarkt straks makkelijker om een huis te kopen? De regering onderzoekt de mogelijkheden om mensen die hun eerste huis kopen vrij te stellen van overdrachtsbelasting. Dit scheelt 2% van de koopsom. Tegelijkertijd bekijken ze of vastgoedbeleggers vanaf de derde woning juist meer belast kunnen worden.

De regering heeft naar verluidt nog meer in petto voor de woningmarkt. Zo komt er misschien een fonds met subsidies voor gemeenten om nieuwbouwprojecten te stimuleren. Verder zijn er plannen om nieuwkomers minder af te laten lossen op hun hypotheek en willen ze gaan snijden in de zogenoemde verhuurdersheffing, een belasting op sociale huurwoningen.

Gerucht 8: De zorgpremie gaat omhoog

De maandelijkse zorgpremie gaat volgend jaar met € 3 omhoog. Dat bevestigen bronnen aan de NOS. Verzekerden gaan hierdoor naar schatting gemiddeld € 1.384 per jaar betalen aan de basisverzekering, bijna vier tientjes meer dan dit jaar.

De verwachting is gebaseerd op de verwachte zorgkosten voor 2020 en is een richtlijn voor zorgverzekeraars. Op basis van het voorstel van het kabinet bepalen ze aan het eind van het jaar de nieuwe tarieven.

Wijzigingen voor ondernemers

Ook voor ondernemers en zzp'ers is er al het een en ander gelekt. 

Gerucht 1: Fors lagere zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt verlaagd van € 7.280 naar € 5.000. Volgens bronnen op het Binnenhof zijn de coalitiepartijen het eens geworden over deze regeling. Ze nemen hiervoor naar verwachting wel tien jaar de tijd.

Gerucht 2: de Wet DBA wijzigt

Een andere maatregel gaat over het wijzigen van de Wet DBA. Zzp’ers moeten bijvoorbeeld een minimumtarief van € 16 per uur krijgen. Voor zzp’ers die meer dan € 75 per uur verdienen, komt er daarnaast een zelfstandigenverklaring. Hiermee kunnen ze worden vrijgesteld van loonheffingen en werknemersverzekeringen.

De maatregelen gaan pas in na 2021, maar worden mogelijk dit jaar meegenomen in de Miljoenennota.

Gerucht 3: Hogere bijtellingspercentages

Volgens het Klimaatakkoord verdubbelt de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s volgend jaar naar 8%. Wel voor een catalogusprijs tot € 45.000 euro; daarboven geldt het reguliere percentage. Het tarief is vastgesteld op 22% voor de gehele cataloguswaarde in 2026. Dat is gelijk aan het percentage voor reguliere brandstofauto’s. 

De regering publiceert deze en andere fiscale veranderingen voor auto’s op Prinsjesdag. De stimulering van elektrische auto’s zal nog tot 2025 worden doorgezet.

Gerucht 4: Voordelig een fiets van de zaak

Het kabinet wil meer mensen op de fiets krijgen. Krijg je een fiets van de zaak? Dan betaal je voor het privégebruik - net zoals bij een auto van de zaak - vanaf 1 januari waarschijnlijk elk jaar 7% bijtelling. Dat betekent dat 7% van de nieuwwaarde van de fiets bij je inkomen wordt opgeteld.

Gerucht 5: De verlaging van de winstbelasting

Het is onduidelijk of de eerder aangekondigde verlaging van de winstbelasting voor bedrijven in de Miljoenennota staat. Volgens bronnen van het FD wordt de maatregel met een jaar uitgesteld. Met het uitstellen van de maatregel zou het kabinet namelijk geld overhouden om de koopkracht te verbeteren.

Gerucht 6: Er komen diverse maatregelen voor loonheffingen

Op Prinsjesdag 2019 presenteert de staatssecretaris van Financiën mogelijk allerlei nieuwe maatregelen op gebied van loonheffingen. De nieuwe regels zijn gericht op werkgevers en gelden per 2020. Denk bijvoorbeeld aan een werkkostenregeling, vrijstelling van vergoeding van de kosten voor het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag en uitbreiding van verlofsparen.

Wat verandert er echt voor jou?

Op Prinsjesdag weten we natuurlijk pas zeker welke voorstellen de regering doet. Net als elk jaar, zetten wij dezelfde dag nog de belangrijkste punten uit de Miljoenennota voor je op een rij. Wil je weten welke wetswijzigingen wel en niet doorgaan? Houd dan de Knab Bieb in de gaten op de derde dinsdag van september.

 Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën