Is een zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers?

Veel ondernemers hebben een zakelijke rekening. Dat is heel handig, want zo houd je je zakelijke en privéfinanciën gescheiden van elkaar. Wel zo prettig voor je administratie. Maar is een zakelijke rekening ook echt verplicht voor zzp’ers?
Gepubliceerd
31 december 2023
Laatst geüpdatet
31 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 6 april 2021
- Laatst geüpdate: 31 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Veel ondernemers hebben een zakelijke rekening. Dat is heel handig, want zo houd je je zakelijke en privéfinanciën gescheiden van elkaar. Wel zo prettig voor je administratie. Maar is een zakelijke rekening ook echt verplicht voor zzp’ers?

Zzper die twijfelt over een zakelijke rekening-1

Zakelijke rekening niet verplicht voor de Belastingdienst

Als ondernemer ben je in Nederland niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Wel moet de Belastingdienst je administratie kunnen inzien als dat nodig is. Het is dan - vooral voor jezelf - handig als je direct een overzicht kunt laten zien van je zakelijke financiën. Maar de Belastingdienst rekent je er niet op af als je jouw privérekening voor zakelijke doeleinden gebruikt.

Zakelijke rekening wél verplicht bij verschillende banken

Om kosten te besparen, kan je bij je privérekening ook een tweede betaalrekening openen. Deze gebruik je dan voor je zakelijke financiën. Let daarbij wel goed op de algemene voorwaarden van de bank waar je bankiert. Bij verschillende banken – waaronder Knab – mag je je privérekening niet voor zakelijke doeleinden gebruiken.

Ook de boekhouder vindt een zakelijke rekening prettig

Besteed je je boekhouding uit? Dan is de kans groot dat je boekhouder verwacht dat je een zakelijke rekening opent. Zo hoeft hij of zij niet al je rekeningen langs te gaan om inzicht te krijgen in je zakelijke financiën. Dit is voor jezelf uiteindelijk ook goedkoper. Hoe langer je boekhouder bezig is met je boekhouding, des te meer je hem of haar betaalt.

Andere voordelen van een zakelijke rekening

  • Altijd een goed overzicht van je zakelijke financiën
    Door een zakelijke rekening te openen voor je zakelijke financiën, heb je veel beter overzicht. Van elke factuur moet je bijvoorbeeld nog een percentage afdragen aan de Belastingdienst. Het zou vervelend zijn als je dit per ongeluk uitgeeft aan je wekelijkse boodschappen. Met een zakelijke rekening zet je dit gemakkelijk opzij naar een aparte btw-spaarrekening.
  • Het oogt professioneel naar opdrachtgevers toe
    Een zakelijke rekening staat op naam van je bedrijf. Dat staat professioneler op je factuur dan je persoonlijke gegevens en je privérekeningnummer.
  • Eenvoudig te koppelen met je online boekhoudpakket
    Doe je je eigen administratie en wil je flink wat tijd besparen? Koppel je zakelijke rekening dan aan je online boekhoudpakket. Voor de automatische boekhoudkoppeling van Knab betaal je elke maand slechts € 1,50.

Benieuwd welke voordelen er nog meer zijn? Lees ons artikel Zakelijke rekening openen: 5 voordelen.

Open hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers

Ondanks dat het niet verplicht is, is het dus wel heel handig om als zzp’er een zakelijke rekening te openen.

Met Knab Zakelijk ben je voordelig uit. Voor € 7 per maand krijg je tot wel vijf betaalrekeningen, een onbeperkt aantal spaarrekeningen en jaarlijks 500 gratis transacties.

Sta je korter dan een jaar ingeschreven bij KVK? Dan ben je voor ons een starter en ontvang je de eerste zes maanden 50% korting op het Starterspakket.

Ontdek de zakelijke rekening

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. Geschreven door:

Lindy Bekking

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële PlanningDeel via:

De voordelige zakelijke rekening van Knab  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers