Voor jezelf beginnen: Janneke Niessen over wat je moet weten over het financiële plaatje

Wanneer je voor jezelf wil beginnen – of dit nou freelancen of een business starten is – duiken er enorm veel vragen op. De mogelijkheden zijn zo goed als oneindig, maar hoe kom je waar je wilt zijn en waar moet je op letten? Zeker als vrouw kunnen deze vragen soms lastig te beantwoorden zijn, simpelweg omdat er minder rolmodellen zijn.
Gepubliceerd
5 april 2022
Laatst geüpdatet
5 april 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 5 april 2022
- Laatst geüpdate: 5 april 2022
- Leestijd: 4 minuten

Wanneer je voor jezelf wil beginnen – of dit nou freelancen of een business starten is – duiken er enorm veel vragen op. De mogelijkheden zijn zo goed als oneindig, maar hoe kom je waar je wilt zijn en waar moet je op letten? Zeker als vrouw kunnen deze vragen soms lastig te beantwoorden zijn, simpelweg omdat er minder rolmodellen zijn.

janneke-niessen

Van alle ondernemers is slechts 37% vrouw. Dat kan en moet anders. VICE en Knab brengen de komende tijd artikelen over de kracht van vrouwelijk ondernemerschap. Inspirerende verhalen, praktische tips en nuttige vragen die je helpen om te starten met ondernemen. Met vrouwen in de hoofdrol. Deze artikelen zijn eerder verschenen op vice.nl.

In gesprek met Janneke Niessen

Misschien droom jij er ook wel van: ondernemen. Maar wat komt daar nou allemaal bij kijken op financieel gebied? Om jullie op weg te helpen gingen we in gesprek met een expert uit het veld: Janneke Niessen. Janneke werd investeerder in techbedrijven nadat ze zelf twee internationale techbedrijven is gestart en heeft verkocht. Daarnaast is ze mentor voor start-ups en geeft ze regelmatig presentaties over investeren en ondernemen.

Ook is Janneke mede-initiatiefnemer van InspiringFifty, een pan-Europees programma dat vrouwen in leidinggevende posities binnen de technologiesector aanmoedigt en onder de aandacht brengt. In al haar werkzaamheden zet ze zich in voor meer diversiteit in de wereld van start-ups en ondernemers. De ideale kandidaat dus om financieel advies te vragen.

VICE: Waarom besloot jij je in te zetten voor meer diversiteit in de ondernemerswereld?

Janneke Niessen: Ik vind dat vrouwen geen hulp nodig hebben bij ondernemen, ze zijn al heel goed. Wat ze wel nodig hebben is een gelijk speelveld en gelijke kansen. Daar is nog heel veel te winnen. Op dit moment gaat minder dan 2% van al het durfkapitaal van investeerders naar vrouwen, naar mensen met een andere etniciteit nog veel minder.

Bias speelt hierbij een belangrijke rol. Mensen investeren in wie ze kennen en op ze lijken en in de investeringswereld werken nog voornamelijk (witte) mannen. Ik spreek me uit over dit onderwerp en zet me in om structurele veranderingen in de industrie voor elkaar te krijgen. En met mijn investeringsfonds investeren we in de beste ondernemers, die vaak juist ook divers zijn.

Welk financieel advies wil je vrouwen meegeven die er ook van dromen om voor zichzelf te beginnen?

Probeer eerst helder te krijgen wat het doel van je onderneming is en welke financiering het beste bij jou en je bedrijf past. Zowel als je begint als zzp’er, als wanneer je een eigen bedrijf wilt starten. Dit is onmisbaar wanneer je je onderneming wilt laten groeien en je op zoek gaat naar financiering. Er zijn op het gebied van investeringen namelijk veel mogelijkheden, maar niet iedere optie past bij jou en je bedrijf. De focus ligt bijvoorbeeld vaak op zogeheten ‘venture capital’, waarbij investeerders in snelgroeiende bedrijven investeren.

Maar misschien past snelle groei wel niet bij jou of je bedrijf. Misschien past een bankfinanciering beter of kan iemand in je omgeving in je investeren. Er zijn veel mogelijkheden, maar vraag je altijd af: wat past bij mij? Zorg dat je vanaf het begin betrokken bent bij het financiële plaatje. Je boekhouding kun je als freelancer of als eigenaar van een bedrijf natuurlijk uitbesteden, maar je moet wel de cijfers kennen. Op basis daarvan kun je zien wat goed gaat en wat niet, en daar vervolgens op inspelen.

Hoe raad je vrouwen aan om hier meer over te leren?

Verdiep jezelf eerst online in wat er allemaal bij ondernemen komt kijken, en zoek uit wat voor vormen van financiering er zijn. De Ondernemer en Sprout zijn goede bronnen. Volg daarnaast ondernemers op Twitter – die delen vaak tips. The Self-Made Summit is een goed event om offline inspiratie op te doen. En blijf als je advies vraagt aan specialisten altijd scherp op welke belangen er spelen, en wie er objectief is. Een les die eigenlijk altijd waar is: if it sounds too good to be true, it probably is.

Het beste advies krijg je in mijn optiek van andere ondernemers, omdat zij geen enkel belang hebben dan hun ervaringen te delen. Durf dus ook contact te leggen met ondernemers waar jij tegen opkijkt – de meesten helpen je graag. Dat kan bijvoorbeeld via bepaalde netwerken. The Next Women is daar een mooi voorbeeld van, of de Entrepreneurs’ Organization. En het helpt om bij een coworking space te werken waar andere ondernemers zitten, zoals Hashtag Workmode.

Welk advies heb je voor ondernemers in de dop die het financiële plaatje vooral nog verwarrend vinden?

Er wordt vaak ingewikkeld over gedaan, alleen dat hoeft het niet te zijn. Het is alleen misschien niet het deel waar jij het meest enthousiast van wordt. Maar ook jij kunt het onder de knie krijgen. In de basis betekent het dat als je als freelancer start, je ervoor moet zorgen dat er uiteindelijk meer binnenkomt dan eruit gaat.

Als je doel is om je bedrijf te laten groeien, qua omvang en bijvoorbeeld werknemers, dan heb je voor de periode dat dit niet het geval is financiering nodig. En mocht je toch vastlopen op dit vlak, dan zijn er plekken waar je terecht kunt. Denk bijvoorbeeld aan een accelerator- en incubatorprogramma. Dit zijn programma’s die jonge ondernemingen helpen om te groeien en de volgende stap te zetten. Maar er zijn ook online trainingen en coachingsprogramma’s die meer vrijblijvend zijn.

Waar moet je je mentaal op voorbereiden als je je eigen onderneming start?

Bereid je erop voor dat je een lange adem moet hebben. Het duurt soms tien jaar voordat je het grote succes hebt bereikt dat je in het begin voor ogen had. Die jaren daarvoor is het ook keihard werken. In de eerste periode moet je flink tijd en geld investeren. Groei kost tijd. Zorg wel dat je de kleine successen ook viert.

En laat je in de tussentijd niet gek maken door dat ene verhaal dat je hoort over een ondernemer bij wie het wel snel lukt – vaak zijn dat toevalstreffers. Probeer dus niet afgeleid te raken en blijf je focussen op je eigen manier van ondernemen, dan kom je er wel.

Wat voor advies zou je geven wat betreft sparen en beleggen?

Wanneer je bedrijf meteen kosten gaat maken, is het handig om startkapitaal gespaard te hebben voordat je begint en je met externe investeerders gaat spreken. Als je eenmaal bent begonnen lukt het vaak een tijd niet om te sparen; vaak stop je al je geld weer in het bedrijf. Je gaat dus waarschijnlijk ook een tijdje minder salaris verdienen, maar ook dat is investeren.

Voor beleggen geldt hetzelfde als ondernemen: kies de vorm die bij je past. Laat je goed informeren en bepaal welke risico’s je wilt nemen. Sommigen vinden het leuk om daar veel mee bezig te zijn en alles zelf uit te zoeken, anderen besteden het liever uit. Daar is geen ‘juiste’ manier voor.

Tot slot: wat is jouw grootste tip voor jonge vrouwen die willen ondernemen?

Mijn eerste advies is: durf vooral te beginnen! Als het ondernemerschap je ligt, is als freelancer werken of een eigen bedrijf bouwen het allerleukste wat er is. Wanneer je dit voor het eerst doet, ga je een avontuur aan dat je niet kent. Er zijn dingen die je nog nooit hebt gedaan, of die je misschien minder leuk vindt. Maar probeer het te omarmen, in plaats van te denken dat je het te spannend vindt of niet kunt. Je kunt er zoveel van leren en jezelf enorm ontwikkelen. En als ondernemen bij je past, ga je ook van dit proces genieten.

Wil jij ook een eigen bedrijf beginnen of freelancen, of ben je net begonnen? Lees dan meer verhalen uit deze reeks of bekijk de praktische tips en het starterspakket van Knab, waar je alle informatie vindt die je nodig hebt om succesvol van start te gaan.



VICE
De afgelopen jaren zijn steeds meer vrouwen een eigen business gestart. We zijn goed op weg, maar van alle ondernemers in Nederland is nog steeds maar 37% vrouw. Daarom gingen we samen met VICE op zoek naar inspirerende verhalen, praktische tips en nuttige vragen die je helpen om te starten met ondernemen. Met vrouwen in de hoofdrol. Deze artikelen zijn geschreven door VICE en verschenen eerder op vice.nl.



Deel via:

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers