Een eenmanszaak oprichten: 10 dingen waar je op moet letten

Ga je je inschrijven bij de KVK? Dan wordt je gevraagd een rechtsvorm te kiezen. Al jaren is de eenmanszaak een populaire keuze onder zzp’ers. Niet heel gek, aangezien het oprichten ervan vrij eenvoudig is. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen regels en risico’s aan zijn verbonden, want elke rechtsvorm kent voor- en nadelen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het starten van een eenmanszaak.
Gepubliceerd
31 december 2023
Laatst geüpdatet
29 mei 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 2 augustus 2019
- Laatst geüpdate: 29 mei 2024
- Leestijd: 4 minuten

Ga je je inschrijven bij de KVK? Dan wordt je gevraagd een rechtsvorm te kiezen. Al jaren is de eenmanszaak een populaire keuze onder zzp’ers. Niet heel gek, aangezien het oprichten ervan vrij eenvoudig is. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen regels en risico’s aan zijn verbonden, want elke rechtsvorm kent voor- en nadelen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het starten van een eenmanszaak.

Eenmanszaak

Waarom kies ik een rechtsvorm?

Met een rechtsvorm kies je de juridische vorm van je bedrijf. Niet onbelangrijk, want het bepaalt zaken als je aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. In Nederland zijn er verschillende rechtsvormen waar je uit kunt kiezen. Voorbeelden zijn: een eenmanszaak, besloten vennootschap (bv) en vennootschap onder firma (vof).

Wat is een eenmanszaak?

De naam zegt het eigenlijk al. Een eenmanszaak is een bedrijfsvorm waarbij één persoon de eigenaar is van het bedrijf. Vooral onder zzp’ers is een eenmanszaak populair. Dat komt doordat er geen oprichtingseisen gelden (behalve de inschrijving bij de KVK). In Nederland hebben ruim een miljoen mensen deze rechtsvorm, blijkt uit data van het CBS.

Dit moet je weten over een eenmanszaak

1. Verplichte inschrijving KVK

Als je een bedrijf start, moet je je inschrijven bij de KVK. Dat geldt dus ook voor een eenmanszaak. Vul online een inschrijfformulier in en maak een afspraak bij een KVK-kantoor. Tijdens deze afspraak controleert een medewerker je legitimatie en of je aan alle voorwaarden voldoet. Hierna ben je officieel ondernemer.

2. Volledige aansprakelijkheid

Met een eenmanszaak ben je aansprakelijk voor alles wat er binnen jouw onderneming gebeurt. Belangrijk om te weten: bij een eenmanszaak is er geen verschil tussen je privé- en bedrijfsvermogen. Dat wil zeggen dat schuldeisers – in het ergste geval van bijvoorbeeld faillissement – ook aanspraak kunnen maken op je privévermogen.

3. Belasting eenmanszaak

Als eigenaar van een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting (jaarlijks) en omzetbelasting (per maand, kwartaal of jaar). Wanneer je geld verdient en verwacht winst te maken, dan word je door de Belastingdienst als ondernemer gezien. Dat kan jou belastingvoordeel opleveren. Denk hierbij aan de mkb-winstvrijstelling en zelfstandigenaftrek. Als startende ondernemer profiteer je daarnaast van startersaftrek. Je krijgt dan tijdelijk een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

4. Verzekeringen afsluiten

Bekijk goed welke verzekeringen je nodig hebt. Als ondernemer moet je dit namelijk allemaal zelf regelen. Lees hieronder welke verzekeringen voor jou van toepassing kunnen zijn:

5. Business plan opstellen

Een business plan schrijven is niet verplicht als je een eenmanszaak opricht, maar wel handig. Vooral voor startende ondernemers is het een goede manier om bepaalde bedrijfsaspecten – zoals je financiën – in kaart te brengen. Je hebt zo direct inzicht in de sterke en zwakke punten van je onderneming.

6. Zakelijke administratie

Het is belangrijk én verplicht om je administratie goed bij te houden. Mocht de Belastingdienst dit willen controleren, dan moeten ze je gegevens gemakkelijk kunnen inzien. Er zijn tegenwoordig een hoop handige tools die je hierbij helpen, zoals een onlineboekhoudprogramma. Je kunt er ook voor kiezen om je boekhouding uit te besteden. Kies je voor de eerste optie, dan mogen onderstaande onderdelen niet ontbreken:

  • facturen (bijv. inkoop en verkoop);
  • bonnetjes;
  • urenregistratie (download onze Starterskit voor een gratis Excel-template;
  • bankafschriften;
  • kilometerregistratie. 

7. Sparen voor je pensioen

Als zzp’er bouw je niet automatisch een pensioen op. Je bent namelijk niet in loondienst. Toch is een pensioenopbouw iets om goed over na te denken. Er zijn meerdere routes naar een zzp-pensioen. Misschien wil je zelf wel beginnen met sparen. Bij Knab open je gemakkelijk meerdere spaarrekeningen.

8. Personeel aannemen

De naam ‘eenmanszaak’ zegt iets over de rechtsvorm. Het bedrijf heeft één eigenaar. Het betekent niet dat je geen personeel mag hebben. Je hoeft niet direct te bepalen of je wel of geen mensen in dienst neemt. Hier kun je op elk willekeurig moment op terugkomen. Let wel; ook aan het aannemen van personeel zitten regels verbonden.

9. Auto van de zaak

Moet je voor je bedrijf vaak op pad? Dan wil je misschien wel met de auto gaan. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt je privé-auto gebruiken of een zakelijke auto aanschaffen. Zoek goed uit wat voor jou het voordeligst is, zodat je geen onnodige kosten maakt.

10. Zakelijke rekening openen

Je bent niet verplicht een zakelijke rekening te openen. Het komt wel professioneler over wanneer je bedrijfsnaam bij je rekening vermeld staat. Het kan ook zijn dat jouw bank het eist. Daarnaast onderscheid je zo gemakkelijk je privé-uitgaven van je zakelijke uitgaven. Open je een zakelijke rekening bij Knab als startende ondernemer? Dan ontvang je de eerste zes maanden 50% korting en betaal je maar € 3,50 per maand.

Starterscombi: nu het eerste jaar € 42 korting
Ga je meteen goed van start en kies je voor een zakelijke rekening mét boekhoudpakket? Op deze starterscombi krijg je het eerste jaar € 42 korting. Je leest er meer over op Knab.nl. 

Ontdek de starterscombiLindy Bekking
Lindy werkt als Content Marketeer bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.Deel via:

Startersrekening met boekhoudpakket: 1e jaar € 42 korting  Ontdek de starterscombi 

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers