7 slimme eindejaarstips voor zzp'ers (2022)

Stijgende kosten, fiscale regelingen die wijzigen en belastingvoordeeltjes die zelfs helemaal verdwijnen. Als ondernemer kun je geld besparen door je even goed te verdiepen in de regeltjes. Dat is wellicht niet je hobby, dus hebben we de beste financiële zakelijke eindejaarstips voor je op een rijtje gezet. Op 23 november besprak Financieel Expert Oskar Barendse de beste eindejaarstips voor zzp'ers in een webinar. Deze kun je in z'n geheel terugkijken. Of download alleen de slides.
Gepubliceerd
23 november 2022
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 23 november 2022
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 4 minuten

Stijgende kosten, fiscale regelingen die wijzigen en belastingvoordeeltjes die zelfs helemaal verdwijnen. Als ondernemer kun je geld besparen door je even goed te verdiepen in de regeltjes. Dat is wellicht niet je hobby, dus hebben we de beste financiële zakelijke eindejaarstips voor je op een rijtje gezet.

Op 23 november besprak Financieel Expert Oskar Barendse de beste eindejaarstips voor zzp'ers in een webinar. Deze kun je in z'n geheel terugkijken. Of download alleen de slides

eindejaarstips_zzp

Tip 1: Check de regelingen voor ondernemers met een hoge energierekening

Vanaf 1 januari geldt het prijsplafond voor energie. Deze regeling geldt voor alle huishoudens die een aansluiting hebben als kleinverbruiker. De regeling geldt dus ook voor zzp'ers. Maar er zijn meer regelingen. Bijvoorbeeld voor ondernemers met een energie-intensief bedrijf. De overheid schaart je hieronder als minstens 7% van je omzet naar je energierekening gaat. Je hebt in dat geval mogelijk recht op de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK).

Daarnaast verruimt de overheid de BMBK-Groen regeling, waarmee je eenvoudiger investeringen in de verduurzaming van je bedrijfspand of - middelen kunt financieren. 

Bereken jouw voordeel door het prijsplafond
Met deze handige tool bereken je eenvoudig hoeveel geld jij bespaart door dit prijsplafond. 

Slim: We vroegen ruim 1.000 klanten wat zij doen om energie te besparen. Gemiddeld gaat de verwarming één graad omlaag, wat € 174 per jaar scheelt als je onder het prijsplafond blijft. Ontdek wat ze nog meer doen om de energiekosten te drukken. 

Tip 2: Overweeg een deel van je vermogen te beleggen

Nederlanders zijn Europees kampioen sparen. Ook de afgelopen jaren - terwijl de spaarrentes historsich laag lagen - brak ons gezamenlijk spaargeld record na record. Natuurlijk doe je er als ondernemer verstandig aan om een deel van je geld direct beschikbaar te houden via een spaarrekening. Maar door de blijvend hoge inflatie en de lage spaarrentes, is het extra interessant om je te verdiepen in de voordelen van beleggen. 

Ondernemers met een eenmanszaak kunnen sindskort bij Knab beleggen als privépersoon. Met een kleine maandelijkse inleg kun je direct beginnen met het opbouwen van vermogen. Bijvoorbeeld als toevoeging aan je pensioen of voor de aankoop van een huis. 

Tip 3: Vergeet de Kleine Investeringsaftrek (KIA) niet

De Kleine Investeringsaftrek - of kleinschaligheidsaftrek - wordt door veel ondernemers vergeten. Zonde, want deze aftrekpost kan je veel geld opleveren. Kortgezegd houdt deze regeling in dat je een vast percentage van het aankoopbedrag van kleine zakelijke investeringen mag aftrekken van je winst. Denk aan de aanschaf van je laptop, bureau, telefoon of zakelijke fiets. 

Alleen investeringen van minimaal € 450 tellen mee. Daarnaast moet het totaalbedrag per jaar tussen de € 2.400 en € 332.994 liggen. In dat geval mag je 28% van het totaalbedrag aftrekken van je jaarwinst. Dit scheelt je echt geld.

Slim: Loopt het jaar teneinde en kom je nét niet aan die € 2.400? Overweeg dan om nog vóór 1 januari een investering van minimaal € 450 te doen. Je mag dan 28% van het totale (!) bedrag aftrekken.

In dit artikel lees je meer over de KIA en over hoe je de regeling aanvraagt.

Tip 4: Maak alleen dit jaar nog gebruik van de oudedagreserve (FOR)

In 2023 krijgen we een nieuwe pensioenwet. Hierdoor verandert er een hoop voor zzp'ers. Zo kun je vanaf dan meer geld fiscaal voordelig opzijzetten voor later en kunnen zzp'ers zich mogelijk aansluiten bij pensioenfondsen. Gevolg is wel dat per 1 januari de fiscale oudedagreserve (FOR) wordt afgeschaft. 

Via de FOR mogen ondernemers maximaal 9,22% van hun winst en maximaal € 9.632 (in 2022) opzijzetten voor hun pensioen. Dat bedrag mag je aftrekken van je belastbare winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Je zet het geld niet werkelijk opzij, want je mag er praktisch mee doen wat je wil. Aangezien veel zzp'ers dit bedrag uiteindelijk helemaal niet gebruiken voor hun pensioen, wil de overheid van de regeling af. 

Tip 5: Verhoog je (uur)tarief

Het leven wordt steeds duurder en de overheid versobert aantrekkelijke ondernemersregelingen - zoals de zelfstandigenaftrek - elk jaar een beetje meer. Alleen die twee zaken zijn al genoeg reden om als ondernemer je (uur)tarief zo nu en dan te verhogen. Los van deze economische argumenten, neemt je werkervaring en daardoor - als het goed is - de kwaliteit van je werk toe.

Het is begrijpelijk dat je het spannend vindt om je (uur)tarief te verhogen. In dit artikel lees je hoe je dit op een slimme manier aanpakt. Je zal merken dat opdrachtgevers en klanten er best begrip voor hebben. In dat artikel vind je ook een handige tool waarmee je je ideale uurtarief berekent. 

Tip 6: Bepaal welke ondernemersrisico's je af wil dekken

Ondernemen is risico nemen. Er zijn ontelbaar zakelijke verzekeringen waarmee je heel veel risico's kunt afdekken. Maar daar betaal je natuurlijk wel een premie voor en er is weinig zo frustrerend als betalen voor zaken die je eigenlijk niet nodig hebt. 

Om een beetje orde te schepen, hebben we acht populaire zzp-verzekeringen op een rijtje gezet. In een paar minuten lees je welke verzekeringen in jouw situatie mogelijk interessant zijn en welke je gerust links kunt laten liggen.

Tip 7: Bekijk onze eindejaarstips voor particulieren

Als zzp'er ben je natuurlijk ook gebaat bij de fiscale tips voor particulieren. Bekijk onze selectie van de beste financiële tips voor particulieren waarmee je serieus geld kunt besparen. Kort, bondig en in begrijpelijke taal. Bij sommige tips moet je in 2022 nog actie ondernemen. Geschreven door:

Casper Zwart

Eindredacteur

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel ExpertDeel via:

Privé beleggen als zzp'er? Eenvoudig binnen Knab Zakelijk  Lees meer

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers