Wat zijn de alternatieven voor sparen?

In tijden van dalende spaarrentes en eventuele negatieve rentes, kan het verleidelijk zijn om je spaargeld van de bank te halen en thuis in een ‘oude sok’ te bewaren. Maar of dat in verband met diefstal en financieel overzicht nou echt zo verstandig is, valt te betwijfelen. Sparen is en blijft verstandig, maar het is niet de enige manier om vermogen op te bouwen.
Gepubliceerd
13 februari 2020
Laatst geüpdatet
7 november 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 13 februari 2020
- Laatst geüpdate: 7 november 2022
- Leestijd: 3 minuten

In tijden van dalende spaarrentes en eventuele negatieve rentes, kan het verleidelijk zijn om je spaargeld van de bank te halen en thuis in een ‘oude sok’ te bewaren. Maar of dat in verband met diefstal en financieel overzicht nou echt zo verstandig is, valt te betwijfelen. Sparen is en blijft verstandig, maar het is niet de enige manier om vermogen op te bouwen.

GettyImages-586970665 (1)-1

Alternatief 1: Je geld beleggen op de beurs

Sinds het dieptepunt van de crisis eind 2008 hebben de beurzen het goed gedaan. De AEX staat inmiddels hoger dan tijdens het vorige hoogtepunt in 2007. Dankzij lage rentes op spaargeld en obligaties is er de afgelopen tien jaar relatief veel geld geïnvesteerd in aandelen. Vooral indexfondsen zijn de laatste jaren erg populair. 

Los van het feit dat beleggen op dit moment in trek is, stelt Dick Tichelaar - Productmanager Sparen en Beleggen bij Knab - dat beleggen een goede manier kan zijn om vermogen op te bouwen. “Veel mensen zijn op zoek zijn naar een hoger rendement dan de rente die ze ontvangen op hun spaarrekening. En dan kan beleggen voor de lange termijn mooie rendementen bieden.”

Toch benadrukt Dick ook de andere kant van de medaille: “Beleggen brengt nou eenmaal risico’s met zich mee. Wanneer je gaat beleggen, is het belangrijk dat je deze risico’s kent - en kunt accepteren. Maak daarin een goede afweging en beleg alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.”

> Lees meer over beleggen bij Knab
> Lees meer over de risico’s van beleggen en hoe je ze kunt beperken

Beleggen vanaf 2022
Als je van plan bent om te gaan beleggen - of nu al belegt - is het goed om te weten dat de vermogensrendementsheffing vanaf 2022 is gewijzigd. Hierdoor betalen beleggers meer vermogensbelasting. Spaarders betalen vanaf 2022 juist relatief minder vermogensbelasting.

> Bereken hoeveel vermogensbelasting je betaalt in 2022

Alternatief 2: (Extra) aflossen op je hypotheek

Heb jij een eigen woning waar je een hypotheek op hebt? Dan kun je door extra af te lossen, besparen op je maandlasten en je hypotheek eerder afbetalen. Dit kan zeker verstandig zijn als je een aflossingsvrije hypotheek hebt. Wil je weten of extra aflossen op je hypotheek voor jou een goed idee kan zijn? Lees ons artikel over dit onderwerp.

Alternatief 3: Sparen voor je pensioen met een lijfrente

Met een lijfrente spaarproduct spaar je specifiek voor je pensioen, op een rekening waar je pas bij kunt wanneer je met pensioen gaat. Het grote voordeel van een lijfrente is dat je over het gespaarde bedrag pas belasting betaalt wanneer je het geld ontvangt. In tegenstelling tot je vermogen in box 3, waarover je ieder jaar vermogensrendementsheffing betaalt.

Alternatief 4: Een (tweede) huis kopen

Wanneer je veel spaargeld hebt, kan je overwegen om een (tweede) huis te kopen met eigen geld. De afgelopen vijf jaar is het kopen van een huis een goede investering gebleken. Over het huis waar je zelf woont (je eerste huis), betaal je geen vermogensbelasting. Dat kan voordelig zijn wanneer je de aankoop (deels) financiert met eigen geld, omdat je daarmee dus je belastbare vermogen verlaagt.

Heb je een tweede huis, bijvoorbeeld een vakantiewoning? Dan ziet de Belastingdienst dit wel als vermogen en moet je vermogensbelasting betalen over de WOZ-waarde. 

Let op: De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren hard gestegen. Daarom was de aankoop van een huis destijds een goed alternatief voor sparen. Er is vanzelfsprekend geen garantie dat huizenprijzen in de toekomst blijven stijgen.

Alternatief 5: Investeren in energiebesparende maatregelen

Als je financiële buffer hoog genoeg is, kan je overwegen om een deel van je geld te gebruiken om je woning energiezuiniger te maken. Je slaat daarmee twee vliegen in een klap: je vermindert het bedrag waarover je eventueel negatieve rente betaalt én je zorgt dat je op termijn flink kunt besparen op je energiekosten

Alternatief 6: Je spaargeld vastzetten in een deposito

Dit is in feite geen alternatief voor sparen, maar een vorm van sparen waarmee je kunt profiteren van hogere spaarrentes. Met een zogenaamd spaardeposito zet je namelijk je spaargeld voor een langere tijd vast tegen een hoger rentetarief. Het nadeel van deze spaarvorm is dat je spaargeld niet vrij opneembaar is. Als je het tussentijds wilt opnemen, betaal je namelijk in de meeste gevallen een boete. Het kan wel aantrekkelijk zijn voor spaargeld dat je pas ver in de toekomst nodig hebt.

> Lees meer over Deposito Sparen bij Knab

Blijf hoe dan ook sparen

Knab benadrukt dat je bovenstaande alternatieven het beste kunt zien als een aanvulling op sparen - en niet als vervanging. We vinden nog steeds dat sparen - ongeacht tegen welke rente - voor iedereen verstandig is. Het blijft namelijk belangrijk om een veilige financiële buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven en geld opzij te zetten voor later.

Goed om te weten
Deze informatie is niet bedoeld als een persoonlijk advies. Maak altijd je eigen overweging. Aan bovenstaande manieren om vermogen op te bouwen zijn kosten en risico’s verbonden. Je vermogen kan meer waard worden, maar ook minder. Wat voor jou de beste manier is om vermogen op te bouwen, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, je risicobereidheid, je financiële doelen en je horizon.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over de onderwerpen beleggen, sparen en vermogensopbouw.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak

Iedereen kan beleggen bij Knab