Aftrekposten zzp: reis- en verblijfkosten buitenland aftrekbaar?

Je bent zzp’er en je gaat op zakenreis. Met je paklijst voor je zakenreis in de hand, vraag je jezelf plotseling af: is een zakelijke reis aftrekbaar? Een zakenreis is onder bepaalde voorwaarden gedeeltelijk aftrekbaar. Wil jij weten hoe het zit met jouw zzp-zakenreis? Alle tips over de aftrekposten zzp en jouw inkomstenaangifte lees je hier. Goede reis!
Gepubliceerd
4 juli 2018
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 4 juli 2018
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 3 minuten

Je bent zzp’er en je gaat op zakenreis. Met je paklijst voor je zakenreis in de hand, vraag je jezelf plotseling af: is een zakelijke reis aftrekbaar? Een zakenreis is onder bepaalde voorwaarden gedeeltelijk aftrekbaar. Wil jij weten hoe het zit met jouw zzp-zakenreis? Alle tips over de aftrekposten zzp en jouw inkomstenaangifte lees je hier. Goede reis!

zzp'er in overleg op zakenreis

Let op: dit artikel geldt voor de inkomstenbelasting over 2018.

Aftrekposten zzp: zakenreis plannen voor de belastingaangifte

Aftrekposten zorgen voor een lagere winst uit je onderneming. Dit is goed, omdat je zo minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Naast de ondernemersaftrek kun je - onder voorwaarden - ook kosten aftrekken voor je zakenreizen.

Het is slim om op een aantal zaken te letten. Onze tip: plan en archiveer je zakenreis. Zo betaal je minder belasting en heb je alles netjes op orde. Onderaan dit artikel vind je een lijst met voorwaarden waaraan jouw aftrek bij jouw inkomstenaangifte aan moet voldoen.

Er zijn eerst drie zaken die je moet weten:

  • Je mag maximaal € 1.500 aan reis- en verblijfkosten aftrekken.
  • Er gelden verschillende percentages die je kunt aftrekken voor verschillende categorieën. Die vind je verderop.
  • De belastingdienst maakt geen verschil tussen binnenlandse en buitenlandse kosten. Dit maakt voor jouw reis dus ook niet uit. Je telt alle bedragen dus bij elkaar op, ook van alle zakelijke etentjes en kosten die je het betreffende jaar in Nederland hebt gehad.
  • Kies niet voor de drempel van € 4.500 en ga voor 80% aftrekbare kosten, behalve als je dit belastingjaar meer kosten hebt dan € 18.984. Dit komt onder zzp’ers bijna niet voor.

Welke reis- en verblijfkosten buitenland zijn voor een zzp’er aftrekbaar?

Voor verschillende soorten reiskosten gelden er verschillende percentages. Makkelijker kunnen we dat niet maken, wel leuker, handiger en duidelijker. 

100% aftrekbaar: o.a. zakelijke reiskosten openbaar vervoer, taxi en vliegtuig

Als je ervoor kiest om met de trein, bus, tram, uber, taxi of het vliegtuig te gaan, mag je deze kosten altijd voor 100% aftrekken bij het onderdeel ‘winst uit de onderneming’. Je zult wel het bonnetje en de tickets moeten bewaren, want de belastingdienst kan dit natuurlijk wel controleren. De overige voorwaarden vind je onderaan dit artikel.

80% aftrekbaar: o.a. kosten voor hotel, zakendiners, eten, borrels, congressen

De meeste kosten die je tijdens je zakenreis zult maken, mag je tot 80% aftrekken van de winst uit je onderneming. Dit noemt de Belastingdienst representatiekosten. Deze zijn dus maar beperkt aftrekbaar, waarbij 20% dus voor eigen rekening is. Wat representatiekosten precies zijn, is niet heel duidelijk gedefinieerd.

Maar, er is wel heel lijstje met kosten die je voor 80% mag aftrekken. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor: 

  • zakendiner of -lunch, inclusief fooi
  • borrels, inclusief alcohol
  • kosten voor toegang tot congressen, seminars en symposia
  • jouw verblijf, inclusief excursies en studiereizen.

Zoals je eerder al had gelezen, mag je maximaal €1.500 euro per kalenderjaar van de reis- en verblijfkosten aftrekken, waarbij 20% voor eigen rekening is.

€ 0,19 per kilometer: op zakenreis met eigen of gehuurde auto

Als je dichter bij huis blijft, is het misschien veel handiger om met je eigen auto op zakenreis te gaan. Als je geen eigen auto hebt, kun je er ook een huren. Het maakt niet uit of dit in Nederland of in het buitenland is. Je mag € 0,19 per gereden zakelijke kilometer van je opbrengst aftrekken.

De belastingdienst maakt hiervoor geen onderscheid tussen je eigen auto en een gehuurde auto. En de autohuur zelf? Die mag je volledig aftrekken als de btw vermeldt wordt op de factuur en je de auto alleen zakelijk gebruikt.

0% aftrekbaar: o.a. verkeersboetes, vaartuigen voor representatieve doeleinden, kleding en verzorging

Niet aftrekbare kosten zijn onder meer: persoonlijke verzorging en vaartuigen voor representatieve doeleinden. Hieronder valt bijvoorbeeld ook een zakelijke lunch op een rondvaartboot. Je mag dan niets van deze vaartocht aftrekken, ook niet de lunch. Bedenk je dus twee keer voordat je een boot reserveert.

Zo voorkom je gedoe met de belastingdienst:

1. Het is belangrijk dat je altijd het zakelijke karakter van jouw reis kunt aantonen. Dit kan de belastingdienst namelijk controleren. Je kunt dit bewijzen door jouw bonnetjes en correspondentie over de zakenreis goed te bewaren. Schrijf bij zakendiners de namen van je gasten en de bedrijfsnaam op de bon.

2. Plak je een vakantie vast aan je zakenreis? Slim idee. Maar je mag dus niet alle kosten aftrekken als ze geen zakelijk karakter hebben. Daarom kun je niet alle kosten opvoeren als zakelijke kosten bij je inkomstenbelasting. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om toch wat vakantiegeld op te bouwen. Hoe een zzp’er aan vakantiegeld komt, lees je in ons artikel.

Ook besparen op je zakelijke bankrekening?

Ook dat kan. Knab biedt hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers. En steeds meer zzp’ers gaan je voor. Niet zo gek ook, want voor € 7 per maand krijg je:

✔︎ een onbeperkt aantal betaal- en spaarrekeningen
✔︎ 5
00 gratis transacties
✔︎ iedere dag de fijnste service

Ontdek het zelf!

Meer over Knab Zakelijk

Let op: dit is geen advies. Raadpleeg altijd je financieel adviseur. De onderwerpen waarover we schrijven kunnen in de toekomst aan verandering onderhevig zijn of in je persoonlijke situatie afwijken van de situatie die in dit artikel wordt geschetst. Stenfinn Deguelle
Stenfinn heeft dit artikel geschreven voor Knab, de online bank die het anders doet


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers