Onderzoek: 57% van de Nederlanders denkt dat contant geld vóór 2030 verdwijnt

Het merendeel van de Nederlanders ziet contant geld binnen een paar jaar verdwijnen. 57% denkt dat je in 2030 bijna nergens meer met contant geld kunt betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 klanten. Toch is contant geld op dit moment nog populair. Ruim 8 op de 10 Nederlanders hebben nog altijd cash op zak. In een doorsnee portemonnee zit op dit moment € 50.
Gepubliceerd
29 december 2021
Laatst geüpdatet
8 januari 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 1 december 2021
- Laatst geüpdate: 8 januari 2024
- Leestijd: 2 minuten

Het merendeel van de Nederlanders ziet contant geld binnen een paar jaar verdwijnen. 57% denkt dat je in 2030 bijna nergens meer met contant geld kunt betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 klanten. Toch is contant geld op dit moment nog populair. Ruim 8 op de 10 Nederlanders hebben nog altijd cash op zak. In een doorsnee portemonnee zit op dit moment € 50. 

shutterstock_1824471128 (1)-1

Veilig en vertrouwd

Ondanks de opkomst van allerlei nieuwe betaalmethodes vinden mensen het nog steeds fijn om contant geld te hebben. Slechts 9% van de ondervraagden zou het geen probleem vinden als contant geld verdwijnt. Men zet vooral nog vraagtekens bij de veiligheid van mobiel betalen. Slechts 28% beschouwt betalen met de smartphone als veiliger dan betalen met contant geld. De betaalpas scoort qua veiligheidsgevoel beter dan betalen met de smartphone. 43% van de respondenten vindt betalen met de betaalpas veiliger dan betalen met contant. 

Veiligheid@4x

Nadine Klokke (CEO Knab): "Nieuwe betaalmethodes - zoals betalen met de smartphone - moeten we zien als een verrijking van de bestaande mogelijkheden. Niet als een vervanging. Onze taak is om het betaalverkeer zo veilig mogelijk te houden. Maar al kan ‘betalen met de smartphone’ zeker zo veilig zijn als betalen met cash, het kan lang duren voordat de consument dat ook zo voelt. Dit onderzoek laat zien dat het goed is dat iedereen zelf kan bepalen of ze met contant geld, de betaalpas óf de smartphone betalen."

Contant geld is nog om een andere reden populair; ruim de helft van de ondervraagden geeft aan met contant geld meer grip te hebben op hun financiën. Ze hebben een beter idee bij hoeveel geld ze hebben en wat ze uitgeven.

Digitale munten in de supermarkt

In het onderzoek keek Knab ook vooruit naar mogelijke betaalmethodes van de toekomst. Bijna een kwart van alle ondervraagden ziet de digitale munt de komende jaren z’n intrede doen in de supermarkt. Vooral jongeren zien dat gebeuren: ruim 1 op de 3 respondenten onder de 36 jaar denkt dat je in 2030 je dagelijkse boodschappen kunt afrekenen met – bijvoorbeeld – de Bitcoin. Bij mensen boven de 60 jaar denkt 20% dat.Toekomst@4x

Aantal mensen met cash daalt langzaam

Op het moment van de ondervraging had 82% van de Knab-klanten contant geld op zak. In 2014 ging dat – bij een vergelijkbaar onderzoek – nog om 95%. Het aantal mensen met fysiek brief- en muntgeld daalt dus gestaag. Gemiddeld hebben we nu € 89,24 euro in de portemonnee. Door sommige (zeer) hoge bedragen geeft zo’n gemiddelde een vertekend beeld. Het doorsnee (mediane) bedrag is representatiever en ligt op € 50. Dat betekent dat de helft van de ondervraagden meer en de andere helft minder dan € 50 in de portemonnee heeft.

“We zien dat klanten steeds minder vaak naar de geldautomaat gaan, maar per keer wel steeds meer opnemen. Dat komt vooral doordat banken de laatste jaren veel geldautomaten weghalen”, aldus Financieel Expert Oskar Barendse. “De dichtstbijzijnde geldautomaat is voor de meeste mensen steeds verder weg, dus nemen ze per keer een hoger bedrag op. In 2016 gingen onze klanten gemiddeld 24 keer per jaar naar de geldautomaat om € 122 per keer op te nemen. Nu ligt dat gemiddelde op 9 bezoekjes per jaar met een gemiddeld opgenomen bedrag van € 177.”

Meeste cash in het Noorden

De grootste fans van contant geld wonen in de drie noordelijke provincies. Inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe hebben met € 75 het meeste geld in een doorsnee portemonnee zitten. In tegenstelling tot de rest van het land ziet in het Noorden een minderheid (44%) contant geld vóór 2030 verdwijnen. Inwoners in het Westen (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland) hebben met € 48 de lichtste doorsnee portemonnee. In Limburg en Noord-Brabant denken de meeste mensen dat contant geld vóór 2030 verdwijnt. 

NL-2@4x

Horeca, markt en winkels

We geven ons contant geld het vaakst uit in de horeca. 22% van iedereen die weleens met contant geld betaalt, doet dat in een café of restaurant. Ook op de markt (20%) in winkels (17%) en in de supermarkt (13%) rekenen we – vooral de kleinere bedragen – nog graag cash af. De ondervraagden geven verder aan vooral contant geld te hebben voor vakanties in het buitenland, collectes aan de deur, de benzinepomp, aankopen via Marktplaats of om de huishoudelijke hulp te betalen.

Contant geld blijft belangrijk

Verschillende instanties – waaronder de DNB – benadrukken het belang van de bereikbaarheid en bruikbaarheid van contant geld. Het is belangrijk voor het vertrouwen in het monetaire systeem, bovendien is het de enige manier voor consumenten om – zonder tussenkomst van een bank – geld bij zich te hebben. Het is daarom belangrijk dat er voldoende geldautomaten blijven en dat ondernemers contante betalingen blijven accepteren.Contant geld@4x

Oskar Barendse steunt die boodschap: “Uit het onderzoek van de DNB blijkt dat zo’n 3% van de winkeliers geen contant geld meer accepteert. Dat is hun goed recht, want de ondernemer betaalt kosten voor het bewaren, beveiligen en afstorten van contant geld. Maar ons onderzoek laat zien dat contant geld onder de consument nog altijd erg populair is. De klant voelt zich dus minder koning als ze straks in 2030 daadwerkelijk nergens meer met hun munten en biljetten kunnen afrekenen.”Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:

Inspirerende verhalen van ondernemende Nederlanders  Bekijk alle interviews

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers