Debit Mastercard: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Vanaf 2023 vervangen veel banken in Nederland de bekende Maestro-pas voor een Debit Mastercard. Een vernieuwde betaalpas met meer mogelijkheden. Maar wat is een Debit Mastercard precies en welke voordelen levert het je op?
Gepubliceerd
2 mei 2023
Laatst geüpdatet
28 september 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 21 april 2023
- Laatst geüpdate: 28 september 2023
- Leestijd: 2 minuten

Vanaf 2023 vervangen veel banken in Nederland de bekende Maestro-pas voor een Debit Mastercard. Een vernieuwde betaalpas met meer mogelijkheden. Maar wat is een Debit Mastercard precies en welke voordelen levert het je op?

Vrouw betaalt met Debit Mastercard-1

Wat is een Debit Mastercard?

De Debit Mastercard is een normale betaalpas, maar dan met enkele kenmerken van een creditcard. Dat houdt in dat je – net als met een creditcard – er online en overal ter wereld eenvoudig mee kunt betalen. Met het verschil dat je geen krediet hebt: het bedrag dat je uitgeeft schrijven we direct van je bankrekening af. Je kunt dus nooit meer uitgeven dan het bedrag dat op je rekening staat. Dat werkt anders dan een creditcard, waarbij je het geld eerst leent en pas later terugbetaalt.

Waarom van Maestro naar Debit Mastercard?

Wellicht denk je ‘Er is niets mis met mijn huidige betaalpas, waarom ontvang ik een Debit Mastercard?’ Het antwoord op die vraag is simpel. Een Debit Mastercard is een upgrade van je huidige Maestro-betaalpas. Vooral voor online betalingen en betalingen in het buitenland heeft de Debit Mastercard kwaliteiten die een Maestro-pas niet heeft. Met je Maestro-pas kun je immers niet online betalen. Ook staan winkeliers in het buitenland je regelmatig glazig aan te kijken als je zegt dat je met Maestro wil betalen. Dat is straks allemaal verleden tijd. Het levert jou dus alleen maar extra voordelen op!

5 voordelen van een Debit Mastercard

1. Wereldwijde dekking
Met een Debit Mastercard kun je wereldwijd op maar liefst 80 miljoen plekken betalen. Ideaal dus voor reizen in het buitenland.

2. Veilig online betalen
Met de Debit Mastercard kun je – in tegenstelling tot de Maestro-pas – online betalen. Dat doe je met de combinatie van je pasnummer en CVC-code. Vaak moet je zo’n betaling ook nog bevestigen via je mobiel bankieren app. Allemaal veiligheidsmaatregelen om fraude tegen te gaan. Dat maakt de pas een superveilig online betaalmiddel.

3. Terugkerende betalingen
Door een terugkerende betaling in te stellen, kun je bedrijven - bijvoorbeeld je streamingsdienst of sportabonnement - eenvoudig toestemming geven om periodiek geld af te schrijven. Deze optie geeft je meer flexibiliteit en controle ten opzichte van een automatische incasso.

4. Nog meer betaalgemak
Met de Debit Mastercard kun je ook betalen bij bedrijven die een pre-autorisatie - tijdelijke reservering van je geld - eisen. Denk aan autoverhuur en hotelovernachtingen.

5. Toegang tot het Priceless-programma
Met het Priceless-programma van Mastercard profiteer je van interessante kortingen – bijvoorbeeld op producten of hotelovernachtingen – en heb je toegang tot exclusieve pre-sales.

Heb je straks nog een creditcard nodig?

Ondanks de overeenkomsten, zijn de Debit Mastercard en de creditcard twee verschillende kaarten. Of je met de komst van de Debit Mastercard nog een creditcard nodig hebt, hangt dus helemaal af van hoe je je creditcard gebruikt. Hieronder lees je de belangrijkste verschillen.

Debit Mastercard vs. creditcard

  • Bij een Debit Mastercard wordt het bedrag dat je uitgeeft direct van je bankrekening afgeschreven. Dit verschilt van een creditcard, waarbij je koopt op krediet. Dit geld hoef je pas later terug te betalen.
  • Bij een creditcard kun je meer uitgeven dan het bedrag dat op je bankrekening staat, maar hierdoor betaal je mogelijk een hoge rente wanneer je het uitstaande bedrag niet op tijd terugbetaalt.
  • Bij sommige aankopen heeft een creditcard extra voordelen, zoals aankoop- of aflevergarantie, prijsbescherming en reisverzekering. Deze voordelen zijn niet standaard inbegrepen bij een Debit Mastercard.
  • Voor een creditcard betaal je vaak per jaar. De Debit Mastercard wordt gezien als een ‘reguliere’ betaalpas en is daarom bij veel banken gratis.

Wanneer ontvangen Knab-klanten de nieuwe betaalpas?

Knab verspreidt sinds 27 september 2023 de nieuwe betaalpas. Nieuwe klanten, klanten die hun betaalpas verloren zijn en klanten waarvan de betaalpas verloopt, krijgen sindsdien een pas met het Debit Mastercard-logo (in plaats van Maestro). Alle andere Knab-klanten ontvangen later bericht wanneer ze hun betaalpas kunnen inwisselen voor een Debit Mastercard. Dit proces verloopt geleidelijk.

Ontdek Knab's nieuwe betaalpasGeschreven door:

Lindy Bekking

Content Marketeer

Gecheckt door:

Frank Waanders

Product OwnerDeel via:

Knab Boekhoudpakket: probeer nu gratis!  Check het pakket

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën