7 tips om het maximale uit je zzp-belastingaangifte te halen (2024)

Op 18 maart organiseerde Knab een webinar over hoe je als (startende) zzp'er het maximale uit je belastingaangifte haalt. In dit artikel kun je de besproken onderwerpen nog eens rustig teruglezen en de slides van Oskar downloaden. Let op: Ga je terugkijken? Spoel de video dan door naar 01:20. Aan het begin haperde het beeld namelijk. Rectificatie: In het webinar melden we dat privéauto's die je in de zaak brengt, meetellen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat klopt niet altijd. Voor personenauto's kun je in principe geen KIA krijgen. Uitzondering hierop zijn personenauto's die bestemd zijn voor beroepsvervoer. Bijvoorbeeld taxi's en personenauto's voor koeriersdiensten. Meer informatie hierover vind je op de site van de Belastingdienst.
Gepubliceerd
29 februari 2024
Laatst geüpdatet
21 maart 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 26 februari 2024
- Laatst geüpdate: 21 maart 2024
- Leestijd: 4 minuten

Op 18 maart organiseerde Knab een webinar over hoe je als (startende) zzp'er het maximale uit je belastingaangifte haalt. In dit artikel kun je de besproken onderwerpen nog eens rustig teruglezen en de slides van Oskar downloaden. 

Direct (terug)kijken

Download de slides

Let op: Ga je terugkijken? Spoel de video dan door naar 01:20. Aan het begin haperde het beeld namelijk.

Rectificatie: In het webinar melden we dat privéauto's die je in de zaak brengt, meetellen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat klopt niet altijd. Voor personenauto's kun je in principe geen KIA krijgen. Uitzondering hierop zijn personenauto's die bestemd zijn voor beroepsvervoer. Bijvoorbeeld taxi's en personenauto's voor koeriersdiensten. 

Meer informatie hierover vind je op de site van de Belastingdienst. 

20230316_102859(0)

De tips in dit artikel gaan vooral over het verlagen van je belastbaar inkomen via aftrekposten. Op die manier betaal je immers minder inkomstenbelasting. In de meeste gevallen stelt de Belastingdienst als voorwaarde dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent en voldoet aan het urencriterium. De meeste bedragen moet je wel zelf aftrekken. Dat doet de Belastingdienst dus niet automatisch voor je. 

Tip 1: Trek 'kleine' investeringen af van je winst (KIA)

Het is één van de vaakst vergeten - en tegelijkertijd meest aantrekkelijke - aftrekpost: de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA). Een moeilijk woord, maar het houdt simpelweg in dat je een groot deel van het aanschafbedrag van kleine investeringen mag aftrekken van je winst. 

Kleine investeringen zijn zaken als je laptop en telefoon, maar ook kantoormeubilair en andere bedrijfsmiddelen. De term 'klein' is wellicht onterecht, want het totaalbedrag aan investeringen mag voor deze aftrekpost oplopen tot ruim € 350.000. 

Alle zakelijke investeringen die je in 2023 hebt gedaan van minimaal € 450, mag je bij elkaar optellen. In de meeste gevallen mag je van dat totaalbedrag 28% aftrekken van je belastbare winst. Dat kan echt een hoop geld schelen. 

Let op: Uit eigen klantonderzoek blijkt dat zes op de tien zzp'ers - die zelf aangifte doen - deze aftrekpost niet kennen. En dat terwijl bijna een kwart van die groep er wel recht op lijkt te hebben. Lees in dit uitgebreide artikel meer over hoe de KIA werkt. 

Tip 2: Er zijn meer aftrekposten dan je denkt

Er zijn natuurlijk veel meer aftrekposten dan de KIA. De zelfstandigen- en startersaftrek ken je waarschijnlijk, maar wist je dat je kosten rondom de oprichting van je bedrijf ook mag aftrekken? Of bepaalde reis- en verblijfkosten van je trip naar het buitenland? En dat je ook kosten kunt aftrekken als je met je fiets of het ov zakelijke ritjes maakt?

In dit artikel zetten we alle zakelijke aftrekposten voor je op een rij. 

Tip 3: Je mag je AOV-premie aftrekken

Steeds meer ondernemers verzekeren zich tegen arbeidsongeschiktheid via een AOV. Dat is slim en bovendien minder prijzig dan het in eerste instantie lijkt. Je mag de premie die je betaalt namelijk volledig aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je jaarlijks al snel honderden euro's minder inkomstenbelasting. 

Meer over AOV via Knab

Je mag trouwens de premies van al je zakelijke verzekeringen aftrekken. Net als de kosten voor je zakelijke bankrekening. 

Tip 4: Je totale inleg in een pensioenproduct is aftrekbaar

Ook het bedrag dat je - via een pensioenproduct - inlegt voor je pensioen mag je elk jaar aftrekken. Zo betaalt de Belastingdienst dus feitelijk mee aan jouw oudedag. Het is een mes dat heel mooi aan twee kanten snijdt: je betaalt nu minder inkomstenbelasting en zorgt tegelijkertijd voor een goed pensioen. 

Ontdek je pensioenopties bij Knab

Tip 5: Check of je geld kunt terugkrijgen door te middelen (laatste kans)

Heb je de afgelopen jaren een sterk wisselend inkomen gehad? Dan heb je mogelijk recht op (veel) belastingteruggave. Deze aantrekkelijke regeling is afgeschaft - mede doordat deze te onbekend was. Maar gelukkig kun dit jaar nog met terugwerkende kracht middeling aanvragen over de afgelopen jaren. 

Check via onze handige middelingscheck of jij recht hebt op belastingteruggave. 

Tip 6: Starter? Schrijf je bedrijfskosten slim af

Veel bedrijfskosten mag je dus aftrekken van je winst, maar bij grote bedragen mag dat in principe niet in één keer. Bedragen boven de € 450 moet je over meerdere jaren verspreid aftrekken; dit heet afschrijven. Maar voor starters maakt de fiscus een uitzondering. Heb je recht op startersaftrek? Dan mag je 'willekeurig afschrijven'. Dat betekent dat je grote bedragen toch in één keer mag aftrekken van je winst. 

Extra tip: Je kunt zo'n groot bedrag het beste afschrijven in het jaar dat je het meeste winst maakt. Verwacht je de komende jaren meer winst te maken dan in 2023? Dan kan het slim zijn om te wachten met afschrijven. 

Tip 7: Overweeg je belastingaangifte zelf te doen

Je hoeft geen raketwetenschappen gestudeerd te hebben om je aangifte inkomstenbelasting te doen. Door het zelf te doen bespaar je kosten en ben je bovendien niet afhankelijk van de beschikbaarheid van je boekhouder. Doe je je aangifte vóór 1 april, dan ontvang je - mits je er recht op hebt - je geld eerder terug. Heel fijn voor je cashflow.

Extra tip: Heb je het Knab Boekhoudpakket? Dan is je aangifte via de speciale inkomstenbelasting-module echt een fluitje van een cent. Met één druk op de knop vul je je aangifte foutloos in en kun je deze - vanuit je account - direct versturen naar de Belastingdienst. Uiteraard kent het systeem alle aftrekposten.

Ontdek het Knab Boekhoudpakket

Bonustip: Vraag niet klakkeloos uitstel aan

Heb je op korte termijn behoefte aan een zakelijke lening, bijvoorbeeld om verder te kunnen groeien met je bedrijf? Dan kan het slim zijn om je aangifte zo snel mogelijk te versturen en dus geen uitstel aan te vragen. Bij Knab beoordelen we een leningaanvraag namelijk op de gegevens uit je aangifte. Had je in 2023 meer winst dan in 2022? Dan wil je waarschijnlijk dat we je leningaanvraag beoordelen op je cijfers van 2023. Dat kunnen we alleen als je die aangifte verzonden hebt. Geschreven door:

Casper Zwart

Adviseur Klanttevredenheid

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel ExpertDeel via:

Knab Boekhoudpakket: probeer nu gratis!  Check het pakket

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers