Haal meer uit je vakantiegeld door te beleggen

In mei krijgen veel mensen hun vakantiegeld uitbetaald. Heel fijn, dat extraatje halverwege het jaar. Hoewel, extraatje: met 8% van je jaarsalaris komt je vakantiegeld dicht in de buurt van een volledig maandloon. Des te meer reden om goed te bedenken wat je ermee doet. Boek je een ticket naar de tropen, of zet je het liever opzij voor later?
Gepubliceerd
9 mei 2023
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 14 mei 2018
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 3 minuten

In mei krijgen veel mensen hun vakantiegeld uitbetaald. Heel fijn, dat extraatje halverwege het jaar. Hoewel, extraatje: met 8% van je jaarsalaris komt je vakantiegeld dicht in de buurt van een volledig maandloon. Des te meer reden om goed te bedenken wat je ermee doet. Boek je een ticket naar de tropen, of zet je het liever opzij voor later? 

Je vakantiegeld beleggen

Waar geven mensen hun vakantiegeld aan uit?

Dat niet iedereen zijn of haar vakantiegeld uitgeeft aan een vakantie, is waarschijnlijk geen grote verrassing meer. Diverse onderzoeken van de afgelopen jaren toonden aan dat veel mensen hun vakantiegeld niet gebruiken voor waar het in principe voor bedoeld is. Maar wat doen mensen er dan nog meer mee?

Rondkomen en aflossen

Voor veel mensen komt het vakantiegeld als geroepen. Onderzoek van PwC uit 2021 toonde aan dat bijna een kwart (22%) van de mensen hun vakantiegeld gebruikt om op de korte termijn rond te komen. Daarnaast is er nog een kleine groep (7%) die het gebruikt om leningen en schulden af te betalen. Denk bijvoorbeeld aan dat laatste restje studieschuld, of extra aflossen op je hypotheek waardoor je mogelijk minder rente hoeft te betalen.

Sparen

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 20% van de Nederlanders hun vakantiegeld wegzet op een spaarrekening. Geen gek idee, zij het niet dat je spaargeld door de hoge inflatie rap minder waard wordt. Als je desondanks wil sparen, kijk dan eens naar een spaardeposito. Daarmee zet je je geld tijdelijk vast in ruil voor een hogere rente dan op een flexibele spaarrekening.

Meer uit je vakantiegeld halen?

Word je niet warm van de huidige spaarrentes en sta je er best voor open om iets meer risico nemen? Dan kan beleggen een aantrekkelijke optie zijn. Daarmee geef je je geld de kans om te groeien, zeker wanneer je het voor een langere tijd wegzet. Onderstaande voorbeelden laten dat zien.

Voorbeeld 1:

Stel je vakantiegeld bedraagt € 2.500. Daarvan koop je voor € 500 een retourtje met de trein naar Londen en twee overnachtingen in een leuk hotel. De overige € 2.000 besluit je de komende 15 jaar te beleggen. Als we uitgaan van een gemiddeld risiconiveau en een neutraal beursklimaat, kan je vakantiegeld na 15 jaar zijn gegroeid naar € 3.082. Dat is rendement van meer dan 50%. Uiteraard kan je rendement hoger of lager uitvallen.

Scherm­afbeelding 2023-05-09 om 16.02.10

Voorbeeld 2:

Stel je besluit je vakantiegeld niet alleen dit jaar, maar ook de komende 15 jaar steeds te beleggen. Je legt dus elk jaar € 2.000 in. Als we uitgaan van een gemiddeld risiconiveau en een neutraal beursklimaat, kan je inleg na 15 jaar zijn gegroeid naar € 40.895. Daarvan is € 30.000 inleg en € 10.895 rendement. Uiteraard kan je rendement hoger of lager uitvallen.

Scherm­afbeelding 2023-05-09 om 16.12.43

Je vakantiegeld laten beleggen door Knab?

Lijkt het je wat om (een deel van) je vakantiegeld te beleggen? Dan kan dat uiteraard bij Knab. En daar heb je helemaal geen ervaring of uitgebreide kennis voor nodig. Je geld wordt namelijk belegd door onze experts. Jij kan daardoor lekker achteroverleunen terwijl je de voortgang volgt in je Knab App. Benieuwd welk rendement je ongeveer kan verwachten als je gaat beleggen?

Bereken je rendement

Goed om te weten
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging of beleggen iets voor jou is.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak