Wat betekent het nieuwe STAP-budget voor jou?

Vanaf 1 maart 2022 gaat de nieuwe regeling ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’ van start. Dit heet ook wel het STAP-budget. Maar wat is het precies en hoe kom je ervoor in aanmerking? Let op: Sinds eind 2023 is het STAP-budget alweer afgeschaft. De informatie in dit artikel is dus verouderd.
Gepubliceerd
25 februari 2022
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 25 februari 2022
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Vanaf 1 maart 2022 gaat de nieuwe regeling ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’ van start. Dit heet ook wel het STAP-budget. Maar wat is het precies en hoe kom je ervoor in aanmerking?

Let op: Sinds eind 2023 is het STAP-budget alweer afgeschaft. De informatie in dit artikel is dus verouderd. 

STAPbudget-1

Wat is het STAP-budget?

Sinds 1 januari 2022 kun je particuliere scholingskosten niet meer aftrekken van de belasting. Daarvoor in de plaats komt het STAP-budget: een subsidieregeling van maximaal € 1.000 per jaar, bedoeld voor persoonlijke ontwikkeling.

De overheid stelt op jaarbasis € 218 miljoen beschikbaar om burgers te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten. Het budget moet zorgen voor meer duidelijkheid en een hogere mate van toegankelijkheid tot ‘blijven leren’.

Voor wie is het?

De nieuwe subsidieregeling is bedoeld voor werknemers, ondernemers en uitkeringsgerechtigden tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd. Daarnaast moet jij of je partner de Nederlandse nationaliteit of een andere nationaliteit binnen de EU hebben.

Als je je studiekosten ergens anders kan declareren, bijvoorbeeld bij je werkgever, kan je voor het eventuele bedrag dat daarna overblijft alsnog een subsidieverzoek indienen bij het nieuwe STAP-loket. Je komt niet in aanmerking voor het STAP-budget als je al studiefinanciering of een andere vorm van publieke financiering voor onderwijs krijgt.

Hoe werkt het?

Het STAP-budget vraag je aan bij het UWV. De training, opleiding of cursus die je wil gaan volgen moet voorkomen in het STAP-scholingsregister. In dit register staan alle opleidingen die ook zijn aangemeld bij DUO.Je dient jouw aanvraag in bij het UWV en na goedkeuring wordt de subsidie overgemaakt naar de opleider.

Let op: Het UWV heeft vier weken nodig voor het beoordelen van je aanvraag. Dus zorg dat de startdatum minimaal één maand vooruit ligt. De opleiding moet uiterlijk drie maanden na het tijdvak waarin je de aanvraag doet beginnen. Er zijn dus verschillende tijdsvakken waarin je je aanvraag kan doen: 

Tijdvak  Startdatum opleiding
28 februari - 30 april 2023 28 maart - 30 juli 2023
1 mei - 2 juli 2023 29 mei - 30 september 2023
3 juli - 3 september 2023 31 juli - 30 november 2023
4 september- 31 oktober 2023 2 oktober - 31 januari maart 2024
1 november - 31 december 2023 29 november - 31 maart 2024

Nadelig voor duurdere opleidingen

Als je opleiding meer dan € 1.000 kost, is de nieuwe regeling nadelig. In de oude regeling (tot 2021) was het mogelijk om tot wel € 15.000 af te trekken bij je belastingaangifte. Als je de opleiding vóór 1 januari 2022 hebt betaald, kom je nog in aanmerking voor belastingaftrek. Alles daarna moet via het STAP-budget geregeld worden.

Wees er op tijd bij

Het STAP-budget is erg populair. Per tijdvak is een vast budget beschikbaar voor alle aanvragers. Wanneer dit op is, kun je je niet meer inschrijven en moet je wachten tot het volgende tijdvak. 

Aanvullende regeling voor vakmensen

Vanuit het Ministerie van Sociale Zaken is er al langer de wens om speciale groepen een ontwikkeladvies aan te bieden. Het IMK – Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf - heeft een gratis ontwikkeladvies beschikbaar gesteld voor ondernemers met opleidingsniveau basisonderwijs, vmbo, mbo niveau 1 of mbo niveau 2. Je bent dan bijvoorbeeld glazenwasser, kapper, loodgieter, bakker of nagelstylist: een echte vakspecialist met een eigen onderneming. Samen met een coach ga je op zoek naar de antwoorden op je vragen over je bedrijf en jezelf als ondernemer. Meer informatie vind je hier.Oskar Barendse
Oskar Barendse (FFP RPLP) is Financieel Expert bij Knab en is expert op het gebied van personal finance en financiële planning.Deel via:

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën