Info over het voorlopig koopcontract

Gefeliciteerd! Je bod is geaccepteerd! Tijd om het voorlopig koopcontract te tekenen en daarna je hypotheek te regelen. Kun jij daar wel wat hulp bij gebruiken? Op deze pagina hebben we allemaal handige info en tips voor je verzameld zodat je goed beslagen ten ijs komt. 

Gratis e-book

Lees alles over het voorlopig koopcontract in dit e-book

Download nu

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het om een hypotheek te regelen?
Het duurt gemiddeld 4 tot 6 weken voordat een hypotheek geregeld is, maar dat proces kun je zelf versnellen. Als jij jouw gegevens en documenten direct en in een keer juist upload in de beveiligde omgeving, kunnen wij de aanvraag meteen versturen naar de hypotheekverstrekker van jou keuze. Dan kan het zomaar zijn dat jou hypotheek al binnen een week rond is.
Wat is een bouwkundige keuring en is het verplicht?
Koop je bestaande bouw? Dan is het slim om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Het bouwkundig onderzoeksrapport en het taxatierapport zorgen samen voor een beeld van de woningwaarde en de staat van het huis. De bouwkundige keuring is alleen verplicht als de taxateur achterstallig onderhoud constateert of als je een hypotheek wilt met Nationale Hypotheek Garantie.
Ik ben ingeloot voor een nieuwbouwwoning, krijg ik nu te maken met dubbele woonlasten?
Koop je een nieuwbouwwoning terwijl je woont in een koophuis of huurwoning? Dan krijg je gedurende de bouw te maken met dubbele woonlasten. Je betaalt in die periode immers huur of hypotheek voor je huidige woning. Ook krijg je te maken met dubbele woonlasten door renteverlies tijdens de bouw. Die kun je meefinancieren in je hypotheek of uit eigen zak betalen.
Mijn bod is geaccepteerd. Ben ik verplicht om het huis te kopen?
Als jouw bod is geaccepteerd, ben je niet verplicht om de woning te kopen. Volgens de wet Koop onroerende zaken is dat namelijk pas het geval op het moment dat het schriftelijk is vastgelegd in een koopcontract en jij daar je handtekening onder hebt gezet. Heb jij dat nog niet gedaan en ben je van gedachte veranderd? Dan kun je jouw bod nog intrekken.