Financiële tips voor zzp'ers: hoe je je financiën op orde houdt

Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor alle aspecten van je bedrijf, waaronder de financiën. Het kan soms lastig zijn om grip te houden op je geldzaken, vooral als je net begint als zelfstandige. In dit blog geef ik je een aantal handige financiële tips die jou als zzp'er kunnen helpen om je financiën op orde te houden.
Gepubliceerd
5 april 2023
Laatst geüpdatet
5 april 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 5 april 2023
- Laatst geüpdate: 5 april 2023
- Leestijd: 2 minuten

Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor alle aspecten van je bedrijf, waaronder de financiën. Het kan soms lastig zijn om grip te houden op je geldzaken, vooral als je net begint als zelfstandige. In dit blog geef ik je een aantal handige financiële tips die jou als zzp'er kunnen helpen om je financiën op orde te houden.

startersaftrek-1

1. Maak een budget

Een budget is een overzicht van alle inkomsten en uitgaven die je verwacht te hebben gedurende een bepaalde periode. Als zzp'er is het belangrijk om een budget te maken zodat je inzicht hebt in je financiële situatie. Maak een overzicht van je verwachte inkomsten en uitgaven en houd dit bij in een spreadsheet. Zo kun je snel zien waar je geld naartoe gaat en waar je eventueel op kunt besparen.

2. Open een zakelijke rekening

Het is belangrijk om je zakelijke en persoonlijke financiën gescheiden te houden. Open daarom een zakelijke rekening waarop je je zakelijke inkomsten ontvangt en van waaruit je je zakelijke uitgaven doet. Zo houd je een duidelijk overzicht van je zakelijke financiën en voorkom je dat je persoonlijke uitgaven per ongeluk worden verward met zakelijke uitgaven.

Ontdek de zakelijke rekening

3. Houd alle bonnetjes bij

Als zzp'er kun je veel kosten maken die je kunt aftrekken van je belastingaangifte. Het is daarom belangrijk om alle bonnetjes goed te bewaren en te categoriseren. Zo kun je gemakkelijk aantonen welke kosten je hebt gemaakt en waarvoor deze kosten waren. Een handige tip is om foto's te maken van de bonnetjes en deze te bewaren in een digitale map.

Tip: Met sommige boekhoudpakketten kun je foto's van je bonnetjes maken, waarna ze automatisch op de juiste plek in je administratie komen. De papieren bonnetjes mag je daarna weggooien. 

4. Zorg voor een goede boekhouding

Een goede boekhouding is essentieel voor het op orde houden van je financiën. Zorg dat je alle inkomsten en uitgaven nauwkeurig bijhoudt en bewaart in een boekhoudprogramma. Zo kun je gemakkelijk je financiële situatie inzien en eventuele problemen op tijd oplossen. Er zijn veel verschillende aanbieders van boekhoudpakketten. Het Knab Boekhoudpakket is - samen met DigiBTW - speciaal ontwikkeld op basis van de behoeften van zzp'ers.

Ontdek het Knab Boekhoudpakket

5. Denk aan je pensioen

Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Het is daarom belangrijk om hier tijdig mee te beginnen. Er zijn verschillende mogelijkheden om pensioen op te bouwen, zoals het afsluiten van een lijfrenteverzekering of het deelnemen aan een pensioenfonds voor zzp'ers. Laat je hierover goed informeren door een financieel adviseur.

Conclusie

Als zzp'er is het belangrijk om grip te houden op je financiën. Maak een budget, open een zakelijke rekening, houd alle bonnetjes bij, zorg voor een goede boekhouding en denk aan je pensioen. Door deze financiële tips op te volgen kun je je financiële situatie op orde houden en voorkom je vervelende verrassingen. Zorg dat je jezelf goed informeert over de mogelijkheden en eventueel hulp inschakelt van een financieel adviseur.Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:

Knab Boekhoudpakket: probeer nu gratis!  Check het pakket

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers