De spaarrentes stijgen: is beleggen nog interessant?

De afgelopen jaren leverde sparen weinig tot niks op, waardoor steeds meer mensen begonnen met beleggen. Maar nu de spaarrentes weer stijgen, vraag je je misschien af: biedt beleggen nog wel genoeg voordelen ten opzichte van sparen? In dit artikel gaan we in op deze vraag en laten we je zien waarom beleggen nog steeds interessant is.
Gepubliceerd
30 juni 2023
Laatst geüpdatet
30 juni 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 29 juni 2023
- Laatst geüpdate: 30 juni 2023
- Leestijd: 4 minuten

De afgelopen jaren leverde sparen weinig tot niks op, waardoor steeds meer mensen begonnen met beleggen. Maar nu de spaarrentes weer stijgen, vraag je je misschien af: biedt beleggen nog wel genoeg voordelen ten opzichte van sparen? In dit artikel gaan we in op deze vraag en laten we je zien waarom beleggen nog steeds interessant is.

Meisje laat vliegtuig opstijgen

Slechte spaarjaren achter de rug

Tussen 2020 en 2022 leverde sparen vrijwel geen rendement op. De flexibele spaarrentes stonden op nul en in sommige gevallen moest je betalen om geld te stallen op een spaarrekening. Niet gek dat veel mensen tijdens deze periode beleggen ontdekten als aantrekkelijk alternatief. En dat pakte voor veel mensen goed uit: 2021 was een extreem goed beursjaar, met rendementen tot ruim 20%*.

*Bekijk de rendementen van Knab Beheerd Beleggen

Stijgende rentes en schommelende beurzen

Inmiddels stijgen de spaarrentes weer. De meeste Nederlandse banken bieden nu meer dan 1% rente op flexibele spaarrekeningen. De rente op spaardeposito’s – waarbij je je spaargeld tijdelijk vastzet – liggen nog een stuk hoger. Dit maakt sparen weer een stuk aantrekkelijker dan het de afgelopen jaren is geweest, en dat biedt hoop voor spaarders, die hun spaargeld weer voorzichtig zien groeien.

> Bekijk de actuele spaarrentes bij Knab

Ondertussen kenden de beurzen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne een grilliger koersverloop dan in de jaren daarvoor. Het jaar 2022 – waarin de oorlog begon – was bijzonder slecht. Nieuwe beleggers – die tijdens de coronaperiode waren begonnen – kregen voor het eerst te maken met tegenwind. Ook ervaren beleggers werden herinnerd aan het feit dat koersen niet alleen omhoog, maar ook omlaag kunnen. Inmiddels hebben de beurzen zich in 2023 deels hersteld, maar het vertrouwen van beleggers herstelt doorgaans iets langzamer dan de beurzen zelf.

Waarom beleggen nog steeds interessant is

Beleggen bied je nog steeds de kans om meer rendement te behalen dan op een spaarrekening. Wat dat betreft is er niks veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden. Het enige dat is veranderd zijn de spaarrentes, die nu hoger liggen. Het verschil tussen het rendement op een spaarrekening en een beleggingsrekening zal hierdoor mogelijk iets dichter bij elkaar liggen, voornamelijk bij een defensief risicoprofiel.

Feit is nog steeds dat – als je naar het verleden kijkt – beleggen op de lange termijn een hoger rendement oplevert dan sparen. Dat wil niet zeggen dat er geen periodes zijn waarin sparen (tijdelijk) een betere keuze kan lijken. Beurskoersen gaan nu eenmaal op en neer; dat is onderdeel van het risico dat je neemt wanneer je belegt. Maar op de lange termijn wordt het nemen van risico doorgaans beloond met een hoger rendement dan op spaargeld.

In onderstaand staafdiagram zie je het rendement van sparen en beleggen van de afgelopen jaren. Let op: dit is een voorbeeld op basis van gemiddelden en toont niet de rendementen bij Knab. Uiteraard zeggen onderstaande rendementen niks over toekomstige rendementen.

1pZyI-gemiddeld-rendement-sparen-en-beleggen-2004-2022-nbsp- (1)

Wanneer is beleggen geen goed idee?

Eigenlijk gunnen we het iedereen om te profiteren van de voordelen van beleggen. Toch zijn er goede redenen om het niet te doen.

Wanneer je je geld binnenkort nodig hebt
Heb je je geld binnen drie jaar nodig voor een grote uitgave? Dan is het verstandiger om het op een spaarrekening te laten staan. Op de korte termijn kunnen koersen namelijk schommelen, waardoor je een eventueel verlies niet op tijd kan goedmaken.

Wanneer je absoluut geen risico’s wil lopen
Er zijn genoeg mensen die beleggen per definitie te risicovol vinden. Als je nerveus wordt van het idee dat je (een deel van) je geld kan verliezen, is beleggen misschien niet voor jou. Onderaan de streep is je nachtrust meer waard dan welk rendement dan ook.

Beleggen én sparen: een gouden combinatie

Gezien de stijgende spaarrentes – en het voordeel van beleggen op de lange termijn – blijft een combinatie van sparen en beleggen de beste optie. Je profiteert daarmee van de voordelen die beide producten te bieden hebben.

In de eerste plaats is het altijd een goed idee om een comfortabele buffer achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven. Dit zet je het liefst op een flexibele spaarrekening waar je altijd bij je saldo kan. Daarnaast kan het interessant zijn om een deel van het geld dat je voorlopig kan missen, vast te zetten in een spaardeposito. Daarmee zet je je spaargeld voor een bepaalde periode vast, in ruil voor een hogere spaarrente. Bij Knab doe je dat op dit moment tegen een rente van minimaal 2,5%. Het geld dat je voorlopig niet nodig hebt, kan je eenvoudig laten beleggen door de experts van Knab. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans op een mooi rendement.

Ontdek beleggen bij Knab



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak