Onderzoek: 33% zzp’ers vraagt btw op zakelijke ov-ritten niet terug

Een op de drie zzp’ers die zakelijke ritten met het openbaar vervoer maakt, vraagt de betaalde btw niet terug. Dat komt voornamelijk doordat ze niet weten dat ze hier recht op hebben. Ondernemers die de btw niet terugvragen, laten gemiddeld zo’n € 260 per jaar liggen. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 800 zzp'ers.
Gepubliceerd
7 februari 2023
Laatst geüpdatet
7 juni 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 6 februari 2023
- Laatst geüpdate: 7 juni 2023
- Leestijd: 3 minuten

Een op de drie zzp’ers die zakelijke ritten met het openbaar vervoer maakt, vraagt de betaalde btw niet terug. Dat komt voornamelijk doordat ze niet weten dat ze hier recht op hebben. Ondernemers die de btw niet terugvragen, laten gemiddeld zo’n € 260 per jaar liggen.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 800 zzp'ers. 

zzp'er-vraagt-btw-niet-terug

Zakelijk rijden: btw verrekenen en reiskosten aftrekken van je winst

Als zzp'er heb je recht op verschillende fiscale voordelen wanneer je een zakelijke reis maakt. Maak je een zakelijke rit met het openbaar vervoer? Dan mag je de betaalde btw verrekenen tijdens je eigen btw-aangifte. Zo betaal je die btw uiteindelijk dus niet. Bovendien mag je de gehele ritprijs - minus de betaalde btw - aftrekken van je belastbare winst. Op die manier betaal je dus ook nog eens minder inkomstenbelasting. 

Hoe het zit met de fiscale regels rondom andere vervoersmiddelen dan het ov - zoals je privéauto, zakelijke auto en fiets - lees je hier

Wat is woon-werkverkeer voor een zzp'er?

De kosten van een rit mag je alleen aftrekken van je winst, zolang de rit een zakelijk karakter heeft. Dat geldt in principe voor alle reizen die je maakt om je werk als zzp'er uit te kunnen voeren. De Belastingdienst maakt wel een uitzondering voor woon-werkverkeer. Dat ziet de fiscus als privékosten en mag je dus niet aftrekken. Maar wat valt bij een zzp'er onder woon-werkverkeer?

Oskar Barendse (Financieel Expert, Knab): "De rit die een kunstenaar maakt om naar z'n eigen atelier te gaan, is woon-werkverkeer. Die kosten mag je dus niet aftrekken. Maar de rit die een ICT'er maakt om op het kantoor van de opdrachtgever te gaan programmeren is geen woon-werkverkeer. Dat is gewoon een zakelijke rit, waarvan je de kosten dus mag aftrekken van je winst en de betaalde btw mag terugvragen."

28% zzp'ers kent btw-regel niet

Twee op de tien zzp'ers pakken weleens de trein, bus, tram of metro voor hun zakelijke ritten. Voornamelijk om naar opdrachtgevers of klanten te reizen. Uit het onderzoek blijkt dat ze hiervoor gemiddeld vier uur per week in het openbaar vervoer doorbrengen.

28% van alle zzp'ers die zakelijk reizen met het ov, weet niet dat ze de betaalde btw kunnen verrekenen tijdens hun eigen btw-aangifte. Nog eens 5% weet het wel, maar doet het om een andere reden niet. Vooral omdat ze het te veel gedoe vinden, aangezien de Belastingdienst dan wel verlangt dat je een rittenregistratie bijhoudt. 

Oskar: “Vier uur openbaar vervoer per week, kost je al gauw zo’n € 60. Daarvan is € 5 btw. Dat klinkt als een klein bedrag, maar op jaarbasis is dit wel € 260. Elk jaar weer. Bijna elke ondernemer weet dat die zijn zakelijke reiskosten – minus de btw - mag aftrekken van de winst. Maar dat je die betaalde btw meestal ook kunt terugvragen, is blijkbaar veel minder bekend.”

10% trekt zakelijke ov-kosten niet af van winst

Dat je de kosten van je zakelijke ov-rit - minus de btw - mag aftrekken van je belastbare winst is een stuk bekender, toch doet alsnog 10% dat niet. Argumenten die vaak worden gegeven: 'Ik denk er niet aan' of 'Het is zo'n klein bedrag' en 'Het is een gedoe om alle ritten bij te houden".

Toch loont het om dit wél te doen. Met het rekenvoorbeeld van Oskar betaal je per week zo'n € 55 (zonder btw) als je vier uur per week in het ov zit. Dat is op jaarbasis € 2.860 die je mag aftrekken van je belastbare winst. Een serieuze aftrekpost dus. Het argument dat het een gedoe is om alle ritten bij te houden, gaat ook steeds minder op. Via OV-chipkaart.nl of OVpay (als je in- en uitcheckt met je betaalpas) draai je zo een overzicht van je ritten uit die je als bewijs kunt aanleveren bij de Belastingdienst, mochten ze erop controleren.   

Zzp'ers in ICT, Media & Communicatie pakken het vaakst openbaar vervoer

Het gebruik van het ov voor zakelijke ritten valt nog in het niet vergeleken met de auto. Slechts 4% van alle zakelijke reisuren die zzp'ers maken, speelt zich af in het ov. De meeste uren spenderen ze in een auto van de zaak (46%) gevolgd door de privéauto (39%) en de fiets (7%). Zoals je in de tabel hieronder kunt zien, zijn de verschillen per sector groot. Zzp'ers in de sector ICT, media & communicatie besteden relatief de meeste zakelijke reisuren in het openbaar vervoer (13%). Bouwondernemers, winkeliers en zelfstandigen in de vervoersbranche reizen nauwelijks tot niet zakelijk met het ov.  

Sector Privéauto Auto van de zaak Openbaar vervoer Fiets Brommer/motor Overige
Bouw 25% 74% 0% 1% 0% 0%
Detail- & groothandel 20% 75% 1% 3% 0% 1%
ICT, media & communicatie 44% 22% 13% 15% 1% 4%
Persoonlijke dienstverlening 84% 3% 5% 8% 0% 0%
Vervoer 16% 84% 0% 0% 0% 0%
Zakelijke dienstverlening 43% 42% 5% 8% 2% 0%
Zorg 49% 41% 2% 4% 4% 0%
Totaal 39% 46% 4% 7% 2% 2%

OVpay bij Knab

Bij veel openbaar vervoerders heb je geen OV-chipkaart meer nodig in- en uit te checken. Dat gaat - dankzij OVpay - nu namelijk eenvoudig met je Knab Betaalpas. Handig, want zo hou je ook automatisch je (zakelijke) ritten bij. OVpay werkt automatisch mits je 'contactloos betalen' op je betaalpas hebt geactiveerd.

Extra fijn: OVpay werkt ook via Apple Pay en Google Pay op je smartphone. Voorlopig werkt het alleen nog voor 'losse kaartjes'. Je kunt dus nog geen (kortings)abonnement toevoegen of 1e klas reizen. 

Ontdek OVpay via KnabGeschreven door:

Casper Zwart

Eindredacteur

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel ExpertDeel via:

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers