Terugblik beleggen bij Knab: uitstekend eerste kwartaal van 2024

In het eerste kwartaal van 2024 bleven de financiële markten veerkrachtig. De inflatie liep weliswaar iets op, maar beleggers gingen ervan uit dat deze relatief snel weer verder zou dalen. Dit leidde tot de verwachting dat de economie zou kunnen blijven presteren, zonder de noodzaak voor blijvend hoge beleidsrentes van centrale banken. In de Verenigde Staten bleef de economie sterk, wat bijdroeg aan het vertrouwen van beleggers. Ook het enthousiasme over kunstmatige intelligentie – en de daarmee gepaard gaande winst- en productiviteitsgroei – zorgde ook voor stijgende koersen.
Gepubliceerd
6 mei 2024
Laatst geüpdatet
6 mei 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 29 oktober 2021
- Laatst geüpdate: 6 mei 2024
- Leestijd: 4 minuten

In het eerste kwartaal van 2024 bleven de financiële markten veerkrachtig. De inflatie liep weliswaar iets op, maar beleggers gingen ervan uit dat deze relatief snel weer verder zou dalen. Dit leidde tot de verwachting dat de economie zou kunnen blijven presteren, zonder de noodzaak voor blijvend hoge beleidsrentes van centrale banken. In de Verenigde Staten bleef de economie sterk, wat bijdroeg aan het vertrouwen van beleggers. Ook het enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de daarmee gepaard gaande winst- en productiviteitsgroei zorgde ook voor stijgende koersen. 

Terugblik op afgelopen kwartaal

In het kort:

Aandelen presteerden sterk

Wereldwijde aandelen bleven het goed doen, ook al presteerden opkomende landen minder sterk. Dit kwam onder andere door de problemen in de Chinese economie, waar de vastgoedcrisis zorgt voor lage consumentenbestedingen. De Japanse markt presteerde uitzonderlijk goed, mede door de sterk dalende Japanse Yen. De marktrally van de IT-sector zette zich voort, voornamelijk gedreven door AI-gerelateerde bedrijven. Maar ook andere sectoren, waaronder energie, hadden een sterk kwartaal.

Ons uitsluitingenbeleid zorgde het afgelopen kwartaal voor extra rendement, doordat de uitgesloten bedrijven minder goed presteerden.

Vastgoed bleef achter

Beursgenoteerd vastgoed presteerde minder goed dan aandelenmarkten. Deze sector blijft gevoelig voor renteschommelingen vanwege de afhankelijkheid van geleend geld. De licht gestegen rente pakte daarom negatief uit voor vastgoed. Ook de problemen rondom commercieel vastgoed is slecht voor het sentiment.

Over het algemeen hebben de beursgenoteerde vastgoedbedrijven echter kwalitatief sterk vastgoed, waardoor de afwaardering een stuk minder is dan bij sommige andere partijen. Het vastgoedfonds van Knab belegt relatief gezien meer in logistiek en industrieel vastgoed, waar de vraag structureel blijft groeien. Daar tegenover belegt het fonds minder in kantoren, waar de vraag juist is teruggelopen.

Grondstoffen positief door goud en cacao

Grondstoffenmarkten lieten het eerste kwartaal van 2024 een sterke prestatie zien. Waarschijnlijk komt dit door de toegenomen vraag uit China. Door de slechte rendementen op aandelen en vastgoed zijn veel Chinese particulieren overgestapt naar goudbeleggingen. Ook opvallend was dat de cacaoprijs 140% steeg. De stijging werd veroorzaakt door een kleinere oogst als gevolg van droogte in Afrika en een virus.

Negatief rendement staatsobligaties

De rente op Europese staatsobligaties liep het afgelopen kwartaal op, waardoor staatsobligaties een negatief rendement behaalden. De ECB en andere centrale banken hielden het monetaire beleid constant. De markt verwacht dat de beleidsrente in de loop van 2024 zal worden verlaagd, onder andere doordat de inflatiedruk is afgenomen.

Bedrijfsobligaties in de lift

Bedrijfsobligaties in zowel Europa als in de VS hadden een positief rendement in het eerste kwartaal. Het positieve rendement werd veroorzaakt door een dalende kredietvergoeding. Met name de meer risicovolle categorieën – zoals high yield en staatsobligaties van opkomende markten – deden het goed. De Euro ABS-categorie – met een lage rentegevoeligheid – presteerde het best.

Positief rendement portefeuilles Knab

Beide beleggingsfondsen binnen je portefeuille bij Knab hebben een positief kwartaal achter de rug. Het Knab Diversified Equity Fund II profiteerde van het feit dat het meer belegd is in aandelen dan in vastgoed en grondstoffen. Daarnaast was het relatieve rendement van aandelen positief.

Het Knab Diversified Bond Fund II presteerde beter dan de benchmark. Dit had onder andere te maken met een tijdelijke wijziging in de verdeling binnen het beleggingsfonds. Gedurende het eerste kwartaal bestond het fonds voor een relatief groter deel uit Europese staatsobligaties en voor een relatief kleiner deel uit categorieën met een kredietopslag. Deze positionering had een positieve bijdrage aan het rendement.

De strategische beleggingsverdeling blijft gehandhaafd

  We analyseren de financiële markten doorlopend en passen daarop onze verwachtingen aan. Zo bepalen we of de verhouding tussen de verschillende beleggingscategorieën nog steeds past bij het beleggingsprofiel dat hoort bij jouw risicoprofiel. Op dit moment houden we vast aan de bestaande strategische beleggingsverdeling voor alle risicoprofielen. 

Goed om te weten
Beleggen kent risico’s en de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Voor een zo goed mogelijk rendement is het belangrijk om je geld zo lang mogelijk te blijven beleggen, ook als het tijdelijk minder gaat op de beurs.Willem van der Scheer
Willem is beleggingsexpert bij Knab. Hij beheert de beleggingen van klanten en is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid.Deel via:

Elke maand je saldo zien groeien?  Ontdek periodiek beleggen