Deze documenten heb je nodig voor een leningaanvraag bij Knab

Ben je van plan een zakelijke lening aan te vragen? Dit kan tegenwoordig makkelijk, snel en digitaal. Grote kans dat je binnen enkele minuten door het aanvraagproces fietst. Toch zien we dat sommige ondernemers nog te veel tijd (en frustratie) kwijt zijn aan het verzamelen en uploaden van de juiste documenten. Gelukkig heb je voor een leningaanvraag bij Knab maar één document nodig: je aangifte inkomstenbelasting. Hierop staan namelijk alle bedrijfsgegevens die we nodig hebben voor de beoordeling. Maar waarom vragen we juist om dit document? Plus, wat is de juiste versie en hoe kom je hieraan? Dat lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
2 augustus 2023
Laatst geüpdatet
25 september 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 2 augustus 2023
- Laatst geüpdate: 25 september 2023
- Leestijd: 4 minuten

Ben je van plan een zakelijke lening aan te vragen? Dit kan tegenwoordig makkelijk, snel en digitaal. Grote kans dat je binnen enkele minuten door het aanvraagproces fietst. Toch zien we dat sommige ondernemers nog te veel tijd (en frustratie) kwijt zijn aan het verzamelen en uploaden van de juiste documenten.   

Gelukkig heb je voor een leningaanvraag bij Knab maar één document nodig: je aangifte inkomstenbelasting. Hierop staan namelijk alle bedrijfsgegevens die we nodig hebben voor de beoordeling. Maar waarom vragen we juist om dit document? Plus, wat is de juiste versie en hoe kom je hieraan? Dat lees je in dit artikel. 

aangifte inkomstenbelasting voor zzp'ers

Wat is een aangifte inkomstenbelasting?

Als je in Nederland woont, moet je belasting betalen. Je betaalt belasting over geld dat je verdient uit werkzaamheden en over andere bezittingen zoals spaargeld en beleggingen. Je moet zelf aangifte doen bij de Belastingdienst om belasting te betalen of terug te krijgen. Dit doe je ieder jaar.  

Ben je zzp’er? Dan doe je waarschijnlijk aangifte als ondernemer. Je kunt zelf checken of je inderdaad ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Je kunt je aangifte zelf doen, maar je kunt het ook laten doen door een boekhouder of accountant.  

Verschil tussen een aangifte en aanslag

Nadat je de aangifte hebt ingediend, ontvang je uiteindelijk een definitieve aanslag van de Belastingdienst. Hierop staat het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt. De begrippen aangifte en aanslag worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar het zijn dus twee verschillende documenten.

Wat staat er op een aangifte inkomstenbelasting?

Op de aangifte staan persoonlijke gegevens en bedrijfsgegevens. Onder de bedrijfsgegevens staan onder andere de bedrijfsbalans, winst- en verliesrekening en de privé-onttrekkingen. Ook staan er op je aangifte gegevens over (zakelijke) leningen en andere schulden. Al deze gegevens bij elkaar geven ons een goed beeld van de financiële positie van een onderneming in een boekjaar.  

Welke documenten accepteren jullie?

We hebben je definitieve aangifte inkomstenbelasting van het afgelopen boekjaar nodig. Op dit moment is dat 2022. 

Is de aangifte door de boekhouder of accountant ingediend? Dan mag je ook een aangifterapport van je boekhouder of accountant bij ons indienen. Let op: hier moeten dan wel ten minste de balans, winst- en verliesrekening, privé-onttrekkingen en een bevestiging van de ingediende aangifte op staan. Op het rapport moet de naam van de boekhouder of accountant zichtbaar zijn. 

Deze documenten accepteren we: 

  • De definitieve aangifte inkomstenbelasting van 2022 
  • Een getekend aangifterapport voor 2022 van de boekhouder of accountant met alle relevante onderdelen 

Welke documenten accepteren jullie niet?

Vaak ontvang je meerdere brieven of documenten van de Belastingdienst in de aangifteperiode. Helaas kunnen we alleen verder met een definitieve aangifte inkomstenbelasting.  

Deze documenten accepteren we NIET: 

  • De aangifte inkomstenbelasting van 2021 of de jaren daarvoor
  • Een voorlopige of definitieve aanslag, aangiftebrief of conceptaangiftebiljet
  • Je jaarrekening, inkomensverklaring of aangifte omzetbelasting (btw) 

Hoe kom ik aan de juiste versie?

Heb je de aangifte zelf ingediend? Dan kun je het bestand downloaden vanuit Mijn Belastingdienst. Log in met je DigiD en ga naar het tabje Inkomstenbelasting. Kies het juiste boekjaar en ga naar correspondentie. Hier kun je het bestand 'aangifte inkomstenbelasting [boekjaar]’ downloaden. Kom je er niet uit, bekijk dan ons instructiefilmpje.  

Heeft je boekhouder of accountant de aangifte ingediend? Dan kun je 'm niet zelf downloaden.. Je moet dan een rapport opvragen bij de accountant of boekhouder. Let op: De naam van de accountant of boekhouder moet zichtbaar zijn op het rapport. 

Vraag je lening aan

Dit is dus alles wat je nodig hebt om een zakelijke lening aan te vragen bij Knab. Ben je van plan in je bedrijf te investeren? Vraag vandaag je lening nog aan en investeer in je bedrijf, net als Anna-Sophie en Zaid!  

Ontdek Zakelijk Lenen bij Knab

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. 


Lees ook deze artikelenNicole Bijkerk
Nicole werkt sinds 2023 bij Knab en heeft ruim zes jaar ervaring als contentmarketeer bij verschillende kredietverleners en banken.


Deel via:
Eenvoudig lenen als zzp'er tot € 100.000?  Knab Zakelijk Lenen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers