Deze documenten heb je nodig voor een leningaanvraag bij Knab

Ben je van plan een zakelijke lening aan te vragen bij Knab? Dat is zo gepiept! Afhankelijk van of je al bij ons bankiert, heb je slechts één of twee documenten nodig. Heb je al een zakelijke rekening bij Knab? Dan hebben we alleen je meest recente aangifte inkomstenbelasting nodig. Ben je nog geen zakelijke klant bij Knab? Dan vragen we naast je aangifte inkomstenbelasting ook om je zakelijke banktransacties van de afgelopen vijftien maanden. In dit artikel lees je meer over beide documenten, waarom we ze nodig hebben en hoe je ze bij ons aanlevert.
Gepubliceerd
2 augustus 2023
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 2 augustus 2023
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Ben je van plan een zakelijke lening aan te vragen bij Knab? Dat is zo gepiept! Afhankelijk van of je al bij ons bankiert, heb je slechts één of twee documenten nodig.

Heb je al een zakelijke rekening bij Knab? Dan hebben we alleen je meest recente aangifte inkomstenbelasting nodig. Ben je nog geen zakelijke klant bij Knab? Dan vragen we naast je aangifte inkomstenbelasting ook om je zakelijke banktransacties van de afgelopen vijftien maanden.

In dit artikel lees je meer over beide documenten, waarom we ze nodig hebben en hoe je ze bij ons aanlevert.

aangifte inkomstenbelasting voor zzp'ers

 

1. Aangifte inkomstenbelasting

Als je in Nederland woont, moet je belasting betalen. Je betaalt belasting over geld dat je verdient uit werkzaamheden en over andere bezittingen zoals spaargeld en beleggingen. Je moet zelf aangifte doen bij de Belastingdienst om belasting te betalen of terug te krijgen. Dit doe je ieder jaar.  

Ben je zzp’er? Dan doe je waarschijnlijk aangifte als ondernemer. Je kunt zelf checken of je inderdaad ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Je kunt je aangifte zelf doen, maar je kunt het ook laten doen door een boekhouder of accountant.  

1.1 Verschil tussen een aangifte en aanslag

Nadat je de aangifte hebt ingediend, ontvang je uiteindelijk een definitieve aanslag van de Belastingdienst. Hierop staat het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt. De begrippen aangifte en aanslag worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar het zijn dus twee verschillende documenten.

1.2 Wat staat er op een aangifte inkomstenbelasting?

Op de aangifte staan persoonlijke gegevens en bedrijfsgegevens. Onder de bedrijfsgegevens staan onder andere de bedrijfsbalans, winst- en verliesrekening en de privé-onttrekkingen. Ook staan er op je aangifte gegevens over (zakelijke) leningen en andere schulden. Al deze gegevens bij elkaar geven ons een goed beeld van de financiële positie van een onderneming in een boekjaar.  

1.3 Welke versie accepteren jullie?

We hebben je definitieve aangifte inkomstenbelasting van het afgelopen boekjaar nodig. Op dit moment is dat 2022. 

Is de aangifte door de boekhouder of accountant ingediend? Dan mag je ook een aangifterapport van je boekhouder of accountant bij ons indienen. Let op: hier moeten dan wel ten minste de balans, winst- en verliesrekening, privé-onttrekkingen en een bevestiging van de ingediende aangifte op staan. Op het rapport moet de naam van de boekhouder of accountant zichtbaar zijn. 

Deze documenten accepteren we: 

  • De definitieve aangifte inkomstenbelasting van 2022 
  • Een getekend aangifterapport voor 2022 van de boekhouder of accountant met alle relevante onderdelen 

1.4 Welke versie accepteren jullie niet?

Vaak ontvang je meerdere brieven of documenten van de Belastingdienst in de aangifteperiode. Helaas kunnen we alleen verder met een definitieve aangifte inkomstenbelasting.  

Deze documenten accepteren we NIET: 

  • De aangifte inkomstenbelasting van 2021 of de jaren daarvoor
  • Een voorlopige of definitieve aanslag, aangiftebrief of conceptaangiftebiljet
  • Je jaarrekening, inkomensverklaring of aangifte omzetbelasting (btw) 

1.5 Hoe kom ik aan de juiste versie?

Heb je de aangifte zelf ingediend? Dan kun je het bestand downloaden vanuit Mijn Belastingdienst. Log in met je DigiD en ga naar het tabje Inkomstenbelasting. Kies het juiste boekjaar en ga naar correspondentie. Hier kun je het bestand 'aangifte inkomstenbelasting [boekjaar]’ downloaden. Kom je er niet uit, bekijk dan ons instructiefilmpje.  

Heeft je boekhouder of accountant de aangifte ingediend? Dan kun je 'm niet zelf downloaden.. Je moet dan een rapport opvragen bij de accountant of boekhouder. Let op: De naam van de accountant of boekhouder moet zichtbaar zijn op het rapport. 

2. Banktransacties

Als ondernemer heb je waarschijnlijk een zakelijke rekening bij een Nederlandse bank, misschien zelfs meerdere. Je gebruikt je zakelijk rekening om geld van klanten te ontvangen, belasting en rekeningen te betalen en misschien ook om te sparen of beleggen. Als onderdeel van onze kredietanalyse vragen we je om de transactiebestanden van je zakelijke rekening bij ons te uploaden. 

2.1 Waarom vragen jullie om banktransacties?

De banktransacties van je zakelijke rekening geven inzicht in de geldstromen binnen je bedrijf. We kunnen hierop zien hoeveel geld je maandelijks ontvangt en hoeveel geld je uitgeeft. Ook kunnen we zien of je bijvoorbeeld de belastingdienst netjes en op tijd betaalt en of je andere (langdurige) betaalverplichtingen hebt zoals kredieten of leasecontracten. Dit alles bij elkaar zegt iets over de cashflow van je bedrijf. De banktransacties van je zakelijke rekening zijn daarom voor ons onmisbaar bij het uitvoeren van een goede kredietbeoordeling. 

2.2 Welke versie accepteren jullie?

We vragen je om de transactiebestanden van de afgelopen vijftien maanden aan te leveren in CAMT.053. Andere formaten, zoals PDF of csv, kunnen onze systemen helaas niet lezen. Let op: we accepteren alleen transactiebestanden van Nederlandse banken met een Nederlands IBAN.

2.3 Hoe download ik de bestanden bij mijn bank?

Je kunt bij iedere Nederlandse bank je transacties downloaden door in te loggen op internetbankieren. 

ING
1.    Log in op mijn ING Zakelijk
2.    Ga onderaan de pagina naar ‘Af- en bijschrijvingen downloaden’
3.    Selecteer de juiste rekening
4.    Selecteer de juiste periode
5.    Selecteer het juiste bestandsformaat (CAMT.053)
6.    Klik op de knop ‘Download’


ABN AMRO
1.    Log in via internet bankieren
2.    Ga naar ‘Zelf regelen’> ‘Overzichten downloaden’ > ‘(Jaar)overzichten downloaden’
3.    Selecteer de rekeninghouder, het rekeningnummer en kies het soort overzicht dat je wil downloaden. Zorg ervoor dat je het juiste bestandsformaat kiest (CAMT.053)
4.    Klik op 'meer opties' om de juiste periode te selecteren
5.    Kies rechts in het scherm het overzicht  en klik op 'Download’

Rabobank
1.    Log in via internet bankieren of de Rabo App
2.    Ga naar ‘Service’
3.    Kies ‘Betaal- en spaarrekening’
4.    Open ‘download transacties/afschrift’
5.    Kies het juiste bestandsformaat (CAMT.053) en de juiste rekening
6.    Bepaal de periode en kies ‘Bestand downloaden’
7.    Open het bestand en sla het op

SNS
1.    Log in op SNS Internetbankieren
2.    Kies de rekening waarvan je transacties wil downloaden
3.    Ga naar 'Bekijk bij- en afschrijvingen'
4.    Selecteer de gewenste periode
5.    Kies het juiste bestandsformaat (CAMT.053) 
6.    Klik op ‘download’

ASN 
1.    Log in op Internetbankieren van ASN
2.    Ga naar Betalen of Sparen op ‘Transactieoverzicht’
3.    Klik op de knop ‘downloaden’
4.    Selecteer ‘CAMT.053 (.xml) – download’
5.    Verstuur het bestand via email of Whatsapp

2.4 Hoe zit het met veiligheid?

Onze processen voldoen aan de hoogste beveiligingsstandaarden. Alle gegevens die je bij ons aanlevert worden versleuteld. Daarnaast behandelen we al je gegevens vertrouwelijk en volgens AVG-richtlijnen. 

Zakelijke lening aanvragen

Dit is dus alles wat je nodig hebt om een zakelijke lening aan te vragen bij Knab. Ben je van plan in je bedrijf te investeren? Vraag vandaag je lening nog aan en investeer in je bedrijf, net als Anna-Sophie, Dorien en Zaid!

Ontdek Zakelijk Lenen bij Knab

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. 



Nicole Bijkerk
Nicole werkt sinds 2023 bij Knab en heeft ruim zes jaar ervaring als contentmarketeer bij verschillende kredietverleners en banken.



Deel via:
Eenvoudig lenen als zzp'er tot € 100.000?  Knab Zakelijk Lenen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers