Zoveel kindgebonden budget krijg je in 2023

Kinderen kosten geld, maar volgens de meeste ouders krijg je er ook veel voor terug. Om die kosten een beetje te drukken, bestaat het kindgebonden budget. Onder bepaalde voorwaarden krijgen ouders met kinderen onder je 18 jaar deze uitkering. Update: Op Prinsjesdag (2023) maakte het kabinet bekend dat het kindgebonden budget in 2024 stijgt. Die stijging is per jaar maximaal € 750 (eerste kind), € 833 (tweede kind) en € 400 (kinderen tussen de twaalf en zeventien jaar). Lees hier over de tien belangrijkste Prinsjesdagplannen voor alle Nederlanders.
Gepubliceerd
30 december 2022
Laatst geüpdatet
19 september 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 30 december 2022
- Laatst geüpdate: 19 september 2023
- Leestijd: 2 minuten

Kinderen kosten geld, maar volgens de meeste ouders krijg je er ook veel voor terug. Om die kosten een beetje te drukken, bestaat het kindgebonden budget. Onder bepaalde voorwaarden krijgen ouders met kinderen onder je 18 jaar deze uitkering.  

Update: Op Prinsjesdag (2023) maakte het kabinet bekend dat het kindgebonden budget in 2024 stijgt. Die stijging is per jaar maximaal € 750 (eerste kind), € 833 (tweede kind) en € 400 (kinderen tussen de twaalf en zeventien jaar).

Lees hier over de tien belangrijkste Prinsjesdagplannen voor alle Nederlanders. 

toeslagen 2021-1

Wie hebben recht op kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget - niet te verwarren met de kinderbijslag -  is een toeslag voor ouders met minderjarige kinderen. Waar nagenoeg alle ouders recht hebben op kinderbijslag, zijn aan het kindgebonden budget meer voorwaarden verbonden. Of je recht heb op deze maandelijkse toeslag, hangt af van een paar factoren. 

  • De hoogte van je inkomen
  • Of je een (toeslag)partner hebt of niet
  • Het aantal kinderen dat je hebt
  • De leeftijd van je kinderen

Voorwaarden kindgebonden budget

Om in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget moet je in ieder geval:

  • Een minderjarig kind hebben hebben. Dit mag ook een pleeg- of stiefkind zijn. Je kind hoeft niet bij je in te wonen.
  • Kinderbijslag ontvangen;
  • Nederlander zijn of een verblijfsvergunning hebben
  • Niet te veel inkomen en/of vermogen hebben

Maximaal inkomen en vermogen voor kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is in het leven geroepen om ouders die het niet heel breed hebben te ondersteunen. Is je inkomen of vermogen te hoog? Dan ontvang je de toeslag niet. Blijf je onder de gestelde maxima? Dan ontvang je steeds meer, naarmate je verder onder die grens zit. 

Maximaal vermogen kindgebonden budget 2023
In 2023 mag je vermogen niet hoger zijn dan € 127.582 of € 161.329 samen met je eventuele toeslagpartner. Je vermogen is de optelsom van je bezittingen minus je schulden.

Maximaal inkomen kindgebonden budget 2023
Alleenstaanden die meer verdienen dan € 70.000 bruto ontvangen sowieso geen kindgebonden budget. Heb je een toeslagpartner? Dan ligt die grens op € 99.000. Blijf je onder die grens? Dan spelen nog veel factoren een rol bij de vraag of - en zo ja hoeveel - kindgebonden budget je ontvangt. Overigens wordt een eventueel inkomen van je kind niet meegeteld. 

 Via de rekentool van Berekenhet.nl kun je eenvoudig checken of jij recht hebt op kindergebonden budget in 2023. 

Hoogte kindgebonden budget 2023

Het kindgebonden budget is per 2023 stevig verhoogd. Voor de exacte bedragen kun je weer het beste de rekentool invullen. Voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar ontvang je meer toeslag. De overheid gaat er namelijk vanuit dat kinderen die naar de middelbare school gaan meer geld kosten.. 

Alleenstaande ouders ontvangen nog een extra bedrag. Dit wordt de alleenstaande ouderkop genoemd. 

Zo vraag je kindgebonden budget aan

In principe hoef je deze toeslag niet zelf aan te vragen. Als je er recht op hebt, zorgt de Belastingdienst dat je de bedragen elke maand (rond de 20e) krijgt uitbetaald. Maar ook de Belastingdienst maakt weleens een fout, dus check goed of je het geld ook daadwerkelijk ontvangt als je er recht op hebt. 

Over het jaar 2022 kun je tot 1 september 2023 - met terugwerkende kracht dus - kindgebonden toeslag aanvragen. Dat doe je via de website van de Belastingdienst. 

Tip: Benieuwd naar alle toeslagen waar je in 2023 aanspraak op maakt? Check ons overzicht Toeslagen in 2023: Hier heb je recht op.

Onbeperkt aantal spaarpotjes voor je kinderen

Wil je slim en gericht sparen voor je kinderen? Bij Knab kun je - zonder extra kosten - een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen. Voor elk kind eentje dus. En een spaarpotjes voor de vakantie, misschien nog eentje voor de dure decembermaand? Nog meer voordelen?

Voor een vaste prijs per maand (€ 6) krijg je onder andere:

✔︎ Maximaal vijf betaalrekeningen mét betaalpas
✔︎ Betalen via Apple Pay of Google Pay
✔︎ Een hele fijne Knab App
✔︎ De beste, persoonlijke klantenservice

Ontdek Knab Plus Geschreven door:

Casper Zwart

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel Expert


Deel via:

Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën