Hoe zorgen onze beleggingsexperts ervoor dat je op koers blijft?

Als belegger weet je ongetwijfeld dat financiële markten behoorlijk complex – en altijd in beweging zijn. Beurskoersen kunnen flink schommelen en de ene keer presteert de ene belegging beter dan de andere. Beleggende klanten vragen ons vaak naar hoe onze beleggingsexperts inspelen op veranderingen in het beursklimaat. Heel begrijpelijk. Beleggingsexpert Willem van der Scheer legt uit hoe het zit.
Gepubliceerd
14 juli 2023
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 13 juli 2023
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 4 minuten

Als belegger weet je ongetwijfeld dat financiële markten behoorlijk complex – en altijd in beweging zijn. Beurskoersen kunnen flink schommelen en de ene keer presteert de ene belegging beter dan de andere. Beleggende klanten vragen ons vaak naar hoe onze beleggingsexperts inspelen op veranderingen in het beursklimaat. Heel begrijpelijk. Beleggingsexpert Willem van der Scheer legt uit hoe het zit.

Je koers bepalen en je er zo veel mogelijk aan houden is belangrijk bij beleggen

Langetermijnstrategie

Als je je geld laat beleggen door Knab, beleg je automatisch volgens onze beleggingsstrategie. En die is gericht op een zo stabiel mogelijk rendement op de lange termijn. Willem van der Scheer: “Beleggen doe je niet voor de snelle winst. We vragen van klanten dat ze een minimale periode van vijf jaar aanhouden. Over het algemeen geldt namelijk: hoe langer je belegt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk het beoogde rendement behaalt.”

"We laten ons niet leiden door de waan van de dag, maar richten het vizier op de toekomst. Dit betekent dat we niet continu allerlei wijzigingen doen in je portefeuille; transacties kosten namelijk geld en dat gaat ten koste van je rendement."

Het beleggingsbeleid van Knab richt zich dan ook grotendeels op het behalen van rendement op de lange termijn. “We laten ons niet leiden door de waan van de dag, maar richten het vizier op de toekomst. Dit betekent dat we niet continu allerlei wijzigingen doen in je portefeuille; transacties kosten namelijk geld en dat gaat ten koste van je rendement.”

Voor elk van onze vier risicoprofielen hanteren we een zogenoemde voorkeursverdeling. Deze is gebaseerd op de verwachtingen van risico en rendement van de verschillende beleggingen. Gemiddeld genomen houden we onder normale marktomstandigheden op langere termijn onderstaande voorkeursverdeling aan.

Tabel 1: Voorkeursverdeling per risicoprofiel binnen de beleggingsportefeuilles bij Knab

Risicoprofiel Aandelen, vastgoed en grondstoffen Bedrijfs- en staatsobligaties
Defensief 30% 70%
Neutraal 50% 50%
Offensief 70% 30%
Zeer offensief 90% 10%

Omdat we over het algemeen zo min mogelijk inspelen op de korte termijn, zou je kunnen zeggen dat ons beleggingsbeleid daarom wat ‘saai’ is. Maar Willem van der Scheer benadrukt graag de andere kant: “Juist door rustig te blijven en over stijgingen of dalingen heen te kijken, zijn we goed in staat om eventuele stormen te trotseren. Dat wil niet zeggen dat we nooit aanpassingen doorvoeren in onze beleggingsportefeuilles, want dat doen we wel degelijk. Maar altijd met beleid en passend binnen onze langetermijnstrategie.”

> Lees meer over hoe we voor je beleggen

Jaarlijks onderhoud

Hoe dan ook controleren we minimaal één keer per jaar of de beleggingen nog passen binnen ons beleggingsbeleid. We beoordelen dan niet alleen de prestaties van de beleggingen, maar ook of er voldoende wordt gedaan op het gebied van duurzaamheid. Dit jaarlijks onderhoud stelt ons in staat om een beter rendement te realiseren en ook rekening te houden met de maatschappij en het milieu. 

Afwijken van de voorkeursverdeling

Als de situatie daarom vraagt, kunnen we voor kortere periodes - en in beperkte mate - afwijken van de bovengenoemde voorkeursverdeling. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de korte termijn risico- en rendementsverwachtingen van de verschillende beleggingscategorieën wijzigen. Op sommige momenten kan het interessant zijn om tijdelijk procentueel gezien minder in bepaalde aandelen te beleggen en bijvoorbeeld meer in staatsobligaties. Wanneer we mogelijkheden zien om van bepaalde omstandigheden te profiteren – of juist om bepaalde risico’s te voorkomen – kunnen we de verdeling binnen je portefeuille tijdelijk aanpassen. Je kunt het zien als tijdelijk de zeilen bijzetten om op koers te blijven of om juist wat extra vaart te maken.

Bij grote onvoorziene economische ontwikkelingen waarbij er veel onrust is op de beurzen, zoals tijdens de Russische inval in Oekraïne en het begin van de coronacrisis, zijn we terughoudend met het doen van aanpassingen. “Op dit soort momenten is het vooral belangrijk om rustig te blijven. We begrijpen dat dit voor onze klanten soms een uitdaging kan zijn. Zeker wanneer je ziet dat je beleggingen minder waard worden. Toch is niks doen op de lange termijn vaak de beste strategie, aangezien de beurzen meestal redelijk snel weer herstellen van dit soort scherpe dalingen.”

Portefeuilles herbalanceren

Wanneer we inspelen op kansen op de korte termijn, is het goed om te weten dat we de portefeuilles van onze klanten uiteindelijk altijd weer terugbrengen naar de voorkeursverdeling. Dit noemen we herbalanceren. Zo zorgen we dat je beleggingen weer in lijn zijn met je risicoprofiel.

Stel: je belegt bij Knab met een neutraal risicoprofiel, waarbij een voorkeursverdeling van 50% aandelen en 50% obligaties hoort. Door een flinke koersstijging van aandelen is de verdeling binnen je beleggingsportefeuille veranderd naar 55% aandelen en 45% obligaties. Je loopt hierdoor meer risico dan bij je risicoprofiel gewenst is. In dit geval zouden we een deel van de aandelen verkopen om je portefeuille weer in de juiste balans te brengen.

Achter de schermen

Het is goed om te weten dat bovenstaande wijzigingen voor jou als klant ongemerkt plaatsvinden. Je ziet ze dus niet terug in je Knab App. “Het kan daardoor lijken alsof je beleggingsportefeuille altijd hetzelfde blijft, maar dat is dus niet het geval”, benadrukt Willem van der Scheer. “Ook als het soms lijkt alsof er niks gebeurt, zijn we achter de schermen elke dag hard bezig om voor jou het beste beleggingsresultaat te behalen.”

Goed om te weten
Deze informatie is niet bedoeld als een persoonlijk advies. Maak altijd je eigen overweging. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je vermogen kan meer waard worden, maar ook minder. Wat voor jou de beste manier is om vermogen op te bouwen, hangt bijvoorbeeld af van je kennis en ervaring, financiële situatie, je risicobereidheid, je financiële doelen en je horizon.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:

Elke maand je saldo zien groeien?  Ontdek periodiek beleggen