5 tips van én voor vrouwelijke ondernemers op Internationale Vrouwendag
Gepubliceerd
8 maart 2024
Laatst geüpdatet
24 mei 2024
Leestijd
6 minuten
- Gepubliceerd: 4 maart 2024
- Laatst geüpdate: 24 mei 2024
- Leestijd: 6 minuten
Vandaag is het voor de 113e keer Internationale Vrouwendag. De dag ontstond begin vorige eeuw toen vrouwen voor het eerst opkwamen voor hun rechten. De tijd van de dolle mina’s hebben we achter ons gelaten, maar het onderwerp ‘gelijke rechten voor vrouwen’ is anno 2024 nog altijd actueel. Knab vroeg een aantal vrouwelijke ondernemers naar hun ervaringen als ondernemer en tips voor andere ondernemende vrouwen.
Tip 1: Los een probleem op
“Blijf altijd dichtbij de ‘why’ van je bedrijf. Waarom ben je met dit bedrijf begonnen? Ik leg alles wat ik doe af tegen mijn missie: draagt deze beslissing of handeling daaraan bij? Alleen dan doe ik het.” – Gabriela, Better Social Design
Wanneer je begint met ondernemen is het belangrijk om na te denken over je bestaansreden. Veel jonge ondernemers starten een bedrijf omdat ze veel geld willen verdienen. Hoewel er niets mis is met deze reden, is het als basis voor ondernemerschap niet genoeg. Sterker nog, zonder een duidelijke missie, visie en langetermijnstrategie overleven veel bedrijven het niet. Het bestaansrecht van je bedrijf is dus ontzettend belangrijk. Wie help je met jouw product of dienst? Welk probleem los je op? De meeste mensen herkennen zichzelf eerder in een situatie dan in een product. Als je vanuit het hogere doel van je bedrijf communiceert, is de kans dan ook groter dat je propositie aanslaat.
Tip 2: Neem zelf de regie over je carrière
“Een tip die ik aan andere vrouwelijke ondernemers zou geven is, dat je er zelf voor moet zorgen om een goede boterham te verdienen. Zo voorkom je afhankelijkheid van een partner of een overheidsinstantie.” – Janine, Koken met Cijfers
Uit onderzoek van Knab onder zzp’ers blijkt dat de redenen om te beginnen met ondernemen vooral gaan over persoonlijke ontwikkeling. 85% van de respondenten geeft als belangrijkste reden: ‘Ik wil werk doen dat ik leuk vind’. Meer uitdaging en beschikken over een speciale kwaliteit zijn daarnaast belangrijke redenen. Wil én kun je ervoor kiezen om zelfstandig te worden? Dan kan dit dé oplossing zijn om jouw carrière naar het volgende niveau te tillen. Financiële onafhankelijkheid is daarbij natuurlijk mooi meegenomen. Hoe Janine – van de quote hierboven – dat in de praktijk brengt? “Ik zou altijd aanraden om een deel van je salaris apart te zetten, bij Knab dan dat bijvoorbeeld met btw sparen. Daarnaast zou ik altijd een buffer van ongeveer drie maanden salaris aanhouden. Een buffer is niet alleen handig om schommelingen in je inkomen op te vangen, maar ook bij onverwachte tegenslagen. Je hebt zo altijd de tijd om je verdienmodel te veranderen of toch op zoek te gaan naar een baan in loondienst.
Tip 3: Maak gebruik van je netwerk
Één ding dat ik zou veranderen in het ondernemerslandschap voor vrouwen is het creëren van een cultuur waarin we elkaar meer gunnen en waarin er ruimte is om te experimenteren. Laten we samen lessen delen, niet alleen over groei, maar ook over falen. – Gabriela, Better Social Design
Veel zzp’ers werken grotendeels alleen, maar groeien doe je samen! Maak gebruik van netwerken speciaal voor vrouwen. Zowel lokaal als landelijk zijn er grote en kleine netwerken actief. Bepaalde platformen bieden gratis netwerkgelegenheden of (online) presentaties aan. Geen zin om evenementen te bezoeken? In je eigen omgeving vind je vast gelijkgestemden om mee te sparren. Werken in een verzamelpand kan hierbij uitkomst bieden.
Tip 4: Wissel inspanning af met ontspanning
Als ondernemer ben je nooit ‘vrij’. Je plant je eigen werkuren en daarbuiten zijn er altijd wel leuke klusjes te verzinnen zoals administratie of klantenwerving. Het kan daardoor verleidelijk zijn ’s avonds nog even te werken of je laptop in het weekend open te klappen. Te hard werken kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals stress of zelfs burn-out. Vergeet niet goed voor jezelf te zorgen en gun jezelf regelmatig momenten van rust en ontspanning.
“Als ik mijn jongere zelf advies zou mogen geven, dan zou ik benadrukken dat selfcare + me time + wellness gelijkstaan aan welzijn, en dat alledrie meer aandacht en commitment van mij mogen krijgen.” – Vandena, Neelam Consulting
Tip 5: Pak groeikansen aan
“Als ik één ding mocht veranderen in het ondernemerslandschap voor vrouwen, dan zou ik het kennisniveau over financiën vergroten. Wanneer je je financiële plaatje helder hebt en snapt, gaan er zoveel deuren voor je open. Misschien niet het eerste wat je oppakt, maar wel het allerbelangrijkste.” – Janine, Koken met Cijfers
Op het gebied van financiën blijkt uit – ook uit onze eigen data – dat mannelijke ondernemers nog altijd vooroplopen. Wanneer we kijken naar uurtarieven van zzp’ers zien we een verschil tussen mannen en vrouwen, vooral bij hoger opgeleiden. Mannen vragen uurtarieven tot wel 16% hoger dan vrouwen.
Ook op het gebied van externe financiering gaat het mannelijke ondernemers beter af. Dit komt deels doordat zij vaker dan vrouwen financiering aanvragen. Bij Knab ontvangen we ook meer leningaanvragen van mannelijke ondernemers dan van vrouwelijke ondernemers. Wat interessanter is om naar te kijken is het goedkeuringspercentage. Volgens cijfers van het CBS slagen vrouwelijke ondernemers iets minder vaak in het (deels) verkrijgen van de gevraagde financiering (41% tegenover 44% van mannelijke aanvragers). Bij Knab zijn de goedkeuringspercentages echter precies gelijk. In maar liefst zes sectoren (gezondheidszorg en maatschappelijk werk, educatie, horeca, administratieve dienstverlening, productie en transport en opslag) ligt het goedkeuringspercentage bij vrouwelijke ondernemers zelfs iets hoger.
“Als ik mijn jongere zelf advies zou mogen geven, dan zou ik zeggen: begin eerder met ondernemen.” – Inge, Made by Inge
Heb je als vrouwelijke ondernemer concrete groeiambities? Dan kan externe financiering, zoals een zakelijke lening, de brandstof zijn die nodig is om plannen te realiseren. Kies hierbij dan vooral voor een financier die jouw onderneming van de juiste middelen kan voorzien. Ongeacht welke letter er in je paspoort staat.