Welke verzekeringen heeft een zzp’er nodig?

Wanneer je hard aan het werk bent, vergeet je wel eens na te denken over welke verzekeringen je allemaal nodig hebt. Herkenbaar? Geen probleem, wij hebben uitgezocht welke verzekeringen voor jou als zzp’er handig of zelfs verplicht zijn. In dit artikel vind je alle verzekeringen op een rij.
Gepubliceerd
20 maart 2018
Laatst geüpdatet
18 augustus 2021
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 20 maart 2018
- Laatst geüpdate: 18 augustus 2021
- Leestijd: 4 minuten

Wanneer je hard aan het werk bent, vergeet je wel eens na te denken over welke verzekeringen je allemaal nodig hebt. Herkenbaar? Geen probleem, wij hebben uitgezocht welke verzekeringen voor jou als zzp’er handig of zelfs verplicht zijn. In dit artikel vind je alle verzekeringen op een rij.

Zzp'er bepaalt met post-its welke verzekeringen er zijn voor zzp'ers

Aansprakelijkheidsverzekering

Als zzp’er werk je zelfstandig. Je bent daarmee ook zelf aansprakelijk voor de schade die je per ongeluk toebrengt aan iemand anders. Ook ben je aansprakelijk voor de gevolgschade die daaruit voortvloeit. Je particuliere verzekering dekt ongevallen onder werktijd niet. Er bestaan twee soorten zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (ook wel: AVB)
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt materiële- en letselschade die je tijdens je werk - per ongeluk - toebrengt aan iemand anders. Bijvoorbeeld als je struikelt over een oplaadkabel van een laptop en de laptop van je klant kapot valt. Dan kun je maar beter verzekerd zijn.
Niet wettelijk verplicht.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (ook wel: BAV)
Als je een beroepsmatige fout maakt, kan een kleine fout grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je als zzp’er in de zorg een beslissing maakt met onbedoelde nare gevolgen voor een patiënt. Of als je als zzp'er in de creatieve sector per ongeluk een dure geluidsbox in het theater opblaast.

Een patiënt of klant kan jou hiervoor juridisch aansprakelijk stellen. De risico’s en gevolgen wisselen per beroepsveld, dus de kosten voor deze verzekering wisselen ook per beroep. 
Niet wettelijk verplicht.

> Bekijk hoe je de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten met korting via Knab.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je in loondienst werkt, ben je door je werkgever verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Ben je zzp’er? Dan ben je dat niet. Je zou daarom zelf moeten nadenken over wat er gebeurt als je arbeidsongeschikt raakt. Dat is niet leuk om te doen, maar wel belangrijk.

Stel je voor dat je een vinger kwijtraakt, welke gevolgen heeft dat dan voor je werk? Misschien kun je jouw werk niet of niet meer volledig doen. Dat betekent dan ook dat je geen of minder inkomen hebt. Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering verzeker je jezelf dus tegen eventueel inkomensverlies.
Niet wettelijk verplicht.

Rechtsbijstandverzekering

Ondernemen is leuk, maar soms gebeuren er ook dingen waar je niet op zit te wachten. Raak je in conflict met een andere partij over een contract, betaling, schade of vergunning? Dan is het goed om iemand bij de hand te hebben met juridische kennis. Een rechtsbijstandverzekering kan daarom handig zijn.

Vaak begint dat met advies via de telefoon. Bij ingewikkelde zaken en procedures nemen juridische specialisten de zaak over, ook als het tot een rechtszaak komt.
Niet wettelijk verplicht.

> Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Lees hier hoe je dat doet via een partner van Knab.

Inventarisverzekering

Heb je een bedrijfspand? Dan heb je vast ook een inboedel. Denk aan je computers, elektronische apparatuur, meubilair en andere zaken die op een kantoor thuis horen. Misschien heb je ook een voorraad van de producten die je levert. Alles bij elkaar loopt de waarde van je spullen vaak snel op.

Deze spullen vallen niet onder je particuliere inboedelverzekering, dus het is slim om dit ook zakelijk te verzekeren. Met een inventarisverzekering. Mocht er in je bedrijfspand brand uitbreken of ingebroken worden, dan krijg je een vergoeding voor de geleden schade. Check wel even de dekking en voorwaarden, want deze kunnen erg verschillen.
Niet wettelijk verplicht.

Thuiswerken op je laptop
Gebruik je als zzp’er je privé laptop en werk je vaak vanuit huis, zoals in de zakelijke dienstverlening vaak gebeurt? Dan valt je laptop waarschijnlijk wel gewoon onder je particuliere inboedelverzekering. Dit vind je terug in de voorwaarden van je verzekering. Check ook de regels als je een thuiskantoor hebt

Zakelijke autoverzekering

Gebruik je jouw auto voor je bedrijf? Dan moet je verplicht een WA-verzekering afsluiten. Mocht je dan iemand schade toebrengen met je auto, kan het slachtoffer een schadevergoeding krijgen via jouw verzekeraar. De zakelijke autoverzekering biedt een uitgebreidere dekking, bijvoorbeeld als je goederen vervoert.

Deze dekking wisselt per aanbieder, dus vergelijken loont. Gebruik je jouw auto alleen voor woon-werkverkeer, dan hoef je deze niet te verzekeren met een zakelijke autoverzekering. Een privé-autoverzekering volstaat dan.
Wettelijk verplicht als je een zakelijke auto hebt.

Zijn er nog meer verzekeringen voor zzp'ers?

Ja, er zijn nog wel tientallen verschillende andere verzekeringen die een zzp’er zou kunnen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan de zorgverzekering voor zzp'ers of een zakelijke reisverzekering. Bekijk daarom altijd welke verzekeringen die handig kunnen zijn voor jouw situatie en welke verzekeringen je niet nodig hebt. Want jezelf oververzekeren is zonde van je geld.

Wil je een compleet overzicht? Check dan eens onze handige verzekeringsgids. Hierin lees je welke zakelijke risico's je loopt en welke verzekering je daarvoor kunt afsluiten. 

Hoe vergelijk je zzp verzekeringen?

Als je jezelf gaat verzekeren, dan is het goed om de volgende vijf zaken te vergelijken. Zo maak je zelf de beste keuze:

- Wat is de hoogte van de premie?
- Zijn de poliskosten redelijk? Dit zijn de administratieve kosten die de verzekeraar in rekening brengt.
- Wat zijn de mogelijkheden tot opzeggen?
- Wat valt er wel en wat valt er niet onder de dekking?
- Is er een wachttijd voordat de verzekering actief is?
- Is er een eigen risico en hoe hoog is het?
- Hoe meld je schade en hoe snel handelt de verzekeraar dit af?
- Hoe bereikbaar is de verzekeraar (op momenten dat het jou uitkomt)?

Meer tips voor het vergelijken van zzp verzekeringen lees je hier. 

Regel je zzp verzekeringen via Knab

Via partners van Knab regel je eenvoudig verzekeringen die je als zzp'er nodig hebt, zoals de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Je opent ze direct via de Knab App.

Naar zzp verzekeringenStenfinn Deguelle
Stenfinn heeft dit artikel geschreven voor Knab, de online bank die het anders doet


Deel via:

Ook interessant voor jou

Sluit je zakelijke verzekeringen af met korting  Ontdek Knab Verzekeren

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers