Dit zijn de 8 meest gekozen zzp-verzekeringen

Als zzp'er loop je ondernemersrisico’s. Een ongeluk, conflict of ziekte kan directe financiële gevolgen hebben. Daar kun je je tegen verzekeren. Sommige verzekeringen heb je misschien niet nodig, andere zijn juist erg handig en zelfs belangrijk om je bedrijf draaiende te houden. We zetten de populairste zzp-verzekeringen voor je op een rij. Check of ze nuttig zijn in jouw situatie.
Gepubliceerd
14 november 2022
Laatst geüpdatet
19 januari 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 20 maart 2018
- Laatst geüpdate: 19 januari 2024
- Leestijd: 4 minuten

Als zzp'er loop je ondernemersrisico’s. Een ongeluk, conflict of ziekte kan directe financiële gevolgen hebben. Daar kun je je tegen verzekeren. Sommige verzekeringen heb je misschien niet nodig, andere zijn juist erg handig en zelfs belangrijk om je bedrijf draaiende te houden. We zetten de populairste zzp-verzekeringen voor je op een rij. Check of ze nuttig zijn in jouw situatie.

Zzp'er bepaalt met post-its welke verzekeringen er zijn voor zzp'ers

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (ook wel: AVB)

Verzekerd bij schade aan mensen en spullen

Werk je regelmatig op locatie bij je opdrachtgever, bij andere mensen thuis of met spullen van anderen? Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt materiële en letselschade die je tijdens je werk - per ongeluk - toebrengt aan iemand anders. Je privé-aansprakelijkheidsverzekering dekt deze kosten niet.

Bijna zeven op de tien zzp’ers bij Knab hebben een aansprakelijkheidsverzekering. In de meeste gevallen gaat het om een AVB.

Voorbeelden uit de praktijk waarbij een AVB de schade dekt

  • De softwaredeveloper die koffie morst over apparatuur van de opdrachtgever.
  • De adviseur die bij een klant thuis een glazen deur te hard dichtdoet, waardoor het glas breekt.
  • De monteur die tijdens het werk een lekkage veroorzaakt.
  • De restauranthouder bij wie een klant uitglijdt over de pas gedweilde vloer.
  • De webshopeigenaar die een gebrekkig product levert, waardoor een klant zich verwondt.

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (ook wel: BAV)

Verzekerd bij schade door beroepsfouten

Heb je een adviserend beroep, zoals (financieel) adviseur, jurist of makelaar? Of werk je in de ICT of de zorg? Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd wanneer je opdrachtgever of klant financiële schade lijdt door een verkeerd advies – of een verkeerde handeling - van jou. Omdat de kosten bij schade flink in de papieren kunnen lopen, hebben veel zzp’ers in de zakelijke dienstverlening, de zorg en ICT een BAV.

Voorbeelden uit de praktijk waarbij de BAV de schade dekt

  • De belastingadviseur die bij de aangifte een belangrijke regeling vergeet. De klant betaalt hierdoor meer belasting dan nodig.
  • De advocaat die een belangrijke clausule voor een client vergeet. Er volgt hierdoor een flinke schadeclaim.
  • De softwaredeveloper die door een fout in de code schade veroorzaakt bij de opdrachtgever
  • De grafisch ontwerper die een logo ontwerpt dat te veel lijkt op een bestaand logo. Iemand klaagt je aan wegens inbreuk op het auteursrecht.
  • De verpleegkundige die verkeerde medicijnen of dosering aan een patiënt toedient.

De risico’s en gevolgen verschillen per sector, dus de kosten voor deze verzekering kunnen per beroep anders zijn

3. Rechtsbijstandsverzekering

Verzekerd van juridische hulp bij een zakelijk conflict

Tijdens je werk kunnen er conflicten ontstaan om allerlei redenen. Raak je in conflict met een andere partij over een contract, betaling, schade of vergunning? Dan is het prettig dat je direct toegang hebt tot deskundige juridische hulp en dat je gedekt bent voor de kosten. Een rechtsbijstandverzekering kan daarom handig zijn.
Vaak begint dat met telefonisch advies. Bij ingewikkelde zaken en procedures nemen juridische specialisten de zaak over, ook als het tot een rechtszaak komt.

Voorbeelden uit de praktijk

  • Je hebt een geschil met een leverancier die afspraken niet nakomt
  • Een klant heeft na diverse aanmaningen nog steeds niet betaald
  • Je bent in een conflict beland over de kwaliteit van je werk
  • Je hebt juridisch advies nodig bij het opstellen van een overeenkomst

4. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (ook wel: AOV)

Verzekerd tegen inkomensverlies

Als je in loondienst werkt, ben je meestal via je werkgever verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Ben je zzp’er? Dan ontvang je bij arbeidsongeschiktheid (meestal) geen uitkering van de overheid. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet.

Stel je voor dat je een vinger kwijtraakt, welke gevolgen heeft dat voor je werk? Misschien kun je je werk niet of niet meer volledig doen. Dat betekent dan ook dat je geen of minder inkomen hebt. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzeker je jezelf tegen eventueel inkomensverlies.

Voor het verzekeren van je inkomen heb je diverse opties. Zo kan je kiezen voor een inkomen tot aan je pensioen of alleen voor een bepaalde tijd. Je kunt er ook voor kiezen om alleen je vaste lasten te verzekeren.

Alternatieven voor de AOV

De premie voor een AOV is meestal relatief hoog. Speciaal voor zzp’ers zijn er ook goedkopere alternatieven zoals crowdsurance. Hierbij ben je deelnemer van een netwerk met ondernemers en doneer je aan een ondernemer die ziek is. Andersom ontvang jij donaties van anderen als jij arbeidsongeschikt raakt.

5. Zakelijke autoverzekering

Heb je een (bestel)auto en staat deze op de balans van je bedrijf? Dan heb je een zakelijke auto en ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Heb je een “privéauto” die je regelmatig gebruikt voor je bedrijf? Dan is het in sommige gevallen ook verstandig om een zakelijke autoverzekering af te sluiten.

Gebruik je je auto alleen voor woon-werkverkeer? Dan hoef je deze niet te verzekeren met een zakelijke autoverzekering. Een privé autoverzekering volstaat dan. Lees meer over de voorwaarden van een zakelijke autoverzekering.

6. Inventarisverzekering (zakelijke inboedelverzekering)

Verzekerd bij schade en diefstal van je zakelijke inboedel

Heb je een bedrijfspand? Dan heb je vast ook een inboedel. Denk aan je computers, elektronische apparatuur, meubilair en andere zaken die op een kantoor thuishoren. Wanneer je alles bij elkaar optelt, loopt de waarde van je spullen vaak snel op. Deze spullen vallen niet onder je particuliere inboedelverzekering, dus het is slim om dit ook zakelijk te verzekeren met een inventarisverzekering.

Voorbeelden uit de praktijk waarbij de inventarisverzekering (meestal) de schade dekt

  • Er wordt ingebroken in je bedrijfspand. Je laptop is gestolen.
  • Er is een brand uitgebroken in je bedrijfspand. Je meubilair is beschadigd.
  • Door een storm lekt het dak van je bedrijfspand. Je vloer is beschadigd door waterschade.

Let op: Check wel even de dekking en voorwaarden, want deze kunnen per verzekeraar erg verschillen. Het kan voorkomen dat de spullen die bedoeld zijn voor verkoop (zoals voorraad) niet meeverzekerd zijn. Hiervoor moet je dan een aparte voorraad- of goederenverzekering afsluiten.

Thuiswerken op je laptop wél privé verzekerd

Gebruik je als zzp’er je privélaptop en werk je vaak vanuit huis, zoals in de zakelijke dienstverlening vaak gebeurt? Dan valt je laptop waarschijnlijk wel gewoon onder je particuliere inboedelverzekering. Dit vind je terug in de voorwaarden van je verzekering. Check ook de regels als je een thuiskantoor hebt.

7. Zakelijke reisverzekering

Verzekerd in binnen- en buitenland

Ga je regelmatig voor je werk naar het buitenland? Ga je dit jaar op ‘workation’? Of werk je als digital nomad vanaf een tropisch eiland? Check dan even goed hoe je je reisverzekering geregeld hebt. Je privé reisverzekering dekt de eventuele schade tijdens je zakelijke tripje meestal niet. Het is daarom slim om je vóór je reis te verzekeren. Dit kan met de zakelijke reisverzekering. Ideaal voor remote werken en tijdens je workation.

Voorbeelden uit de praktijk waarbij een zakenreisverzekering de schade dekt

  • Je zit in een co-working space en laat een kop koffie vallen op je laptop. Deze is beschadigd.
  • Je krijgt een auto-ongeluk terwijl je naar het strand rijdt. Je hebt je been gebroken.
  • Je bezoekt een congres en verliest je tas met waardevolle apparatuur.

8. Apparatuurverzekering / Elektronicaverzekering

Gebruik je kostbare apparatuur voor je werk? Zoals instrumenten of camera’s? Dan kan het verstandig zijn om voor dit specifieke product een aparte verzekering af te sluiten. Met een inboedel en/of reisverzekering is schade of diefstal meestal gedekt, maar ligt het maximale verzekerde bedrag vaak lager de waarde van je apparatuur. Bovendien rekent de verzekeraar in veel gevallen met de dagwaarde en niet met de nieuwwaarde.

Voorbeelden uit de praktijk waarbij een apparatuurverzekering (vaak) de schade dekt

  • Je bent muzikant en tijdens een optreden gooit een toeschouwer drank over je piano. Hij is beschadigd.
  • Je bent fotograaf en laat tijdens je privévakantie je kostbare lens vallen. Hij is kapot.

Check wel even de dekking en voorwaarden, want deze kunnen per verzekeraar verschillen. Vaak heb je de mogelijkheid om een aanvullende buitenlanddekking af te sluiten. Bovendien ben je meestal ook gedekt wanneer de schade bij privégebruik of buiten werktijd is ontstaan.

Overige verzekeringen

Er zijn talloze andere verzekeringen die je als zzp’er kan afsluiten. Bekijk daarom altijd welke verzekeringen handig kunnen zijn voor jouw situatie en welke verzekeringen je niet nodig hebt. Want jezelf oververzekeren is zonde van je geld.

Voorbeelden van overige zakelijke verzekeringen:

  • Gebouwverzekering. Vergelijkbaar met een opstalverzekering voor particulieren.
  • Glasverzekering. Voor het glas in de buitengevel van je pand.
  • Zorgverzekering speciaal voor zzp'ers
  • Ongevallenverzekering. Ontvang een eenmalig bedrag na een privé of zakelijk ongeval.

Wil je een compleet overzicht? Check dan eens onze handige verzekeringsgids. Hierin lees je welke zakelijke risico's je loopt en welke verzekering je daarvoor kunt afsluiten.

Regel je zzp verzekeringen via Knab

Via Knab regel je eenvoudig verzekeringen die je als zzp'er nodig hebt, zoals de AOV, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering of zakelijke rechtsbijstandverzekering. Je opent ze direct via de Knab App.

Naar zzp verzekeringen



Jurrie Renskers
Jurrie is freelance Online Marketeer. Bij Knab creëerde hij online campagnes en content voor startende ondernemers. Zo helpt hij jou met het succesvol starten van je bedrijf.



Deel via:

Sluit je zakelijke verzekeringen af met korting  Ontdek al onze verzekeringen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers