Zo belegt Knab jouw geld

Als je belegt bij Knab, doen onze experts al het werk voor je. Maar voor welke strategie kiezen ze eigenlijk en waarin beleggen ze precies? We geven je graag een kijkje achter de schermen.
Gepubliceerd
8 mei 2023
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 mei 2023
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 5 minuten

Als je belegt bij Knab, doen onze experts al het werk voor je. Maar voor welke strategie kiezen ze eigenlijk en waarin beleggen ze precies? We geven je graag een kijkje achter de schermen.

Onze experts kijken ver vooruit

Onze strategie

Er zijn talloze manieren om te beleggen. Hoe zorgen we ervoor dat we jou een mooi rendement bezorgen? Dat doen we aan de hand van onze beleggingsstrategie, die uitgaat van een aantal principes.

1. Spreiding is belangrijk

We spreiden je inleg over veel verschillende soorten beleggingen. Niet alleen door je inleg te verdelen over meerdere beleggingscategorieën, maar ook door te kiezen voor verschillende sectoren en regio’s over de hele wereld. Om precies te zijn, beleggen we voor je in de volgende beleggingscategorieën:

  • Aandelen
  • Vastgoed
  • Grondstoffen
  • Europese staatsobligaties
  • Europese bedrijfsobligaties
  • Amerikaanse en Europese hoogrenderende obligaties (High yield)
  • Obligaties uit opkomende landen (Emerging market debt)
  • Obligaties met onderpand (Asset backed securities)

Met zo’n breed en divers pakket aan beleggingen verklein je het risico. Stel je voor dat we alleen zouden beleggen in Amerikaanse tech-aandelen. Dan zou tegenwind in deze sector een flinke domper zijn voor de waarde van je portefeuille. Door te spreiden, kan je een verlies binnen de ene beleggingscategorie compenseren met de winst binnen een andere.

Hoe dat in de praktijk werkt, zie je geïllustreerd in onderstaande tabel, met daarin de prestaties van de verschillende beleggingscategorieën tussen 2008 en 2018. Je ziet dat elk jaar een andere categorie het ‘beste’ en het ‘slechtste’ presteert. 2008 was – door de financiële crisis – een bijzonder slecht jaar voor vrijwel alle categorieën, maar in de jaren daarna kregen de portefeuilles de kans om de verliezen goed te maken.

Tabel 1: Prestatie beleggingscategorieën tussen 2008 en 2018
Prestatie beleggingscategorieën 2008-2018
Bron: Knab

2. Rendement op de lange termijn

We laten ons zo min mogelijk beïnvloeden door de waan van de dag. Markten kunnen op de korte termijn flink schommelen, maar een stijging zie je vaak pas wanneer je uitzoomt. Om die reden doen we zo min mogelijk aanpassingen in je portefeuille. We raden je dan ook aan om hetzelfde te doen en niet in en uit te stappen op basis van koersschommelingen. Dat heeft gemiddeld gezien een negatieve impact op je rendement.

Maar is het niet slim om wat vaker te handelen om op de korte termijn extra rendement te behalen, vraag je je misschien af. Ons antwoord is eenvoudig: we geloven dat de financiële markten op de lange termijn enigszins voorspelbaar zijn, maar op de korte termijn niet. Soms lopen we door onze strategie op de korte termijn wat rendement mis, maar geduld wordt op de lange termijn doorgaans beloond. Om toch te profiteren van koersdalingen, kan je overwegen om maandelijks een vast bedrag te beleggen.

> Lees meer over maandelijks beleggen 

3. De toekomst verdient onze aandacht

Knab gelooft in verantwoord beleggen. Dat wil zeggen: gericht op zowel financieel als maatschappelijk verantwoord rendement. We kiezen daarom alleen beleggingen die de negatieve invloed op de mens en de planeet proberen te beperken.

Maar verantwoord beleggen heeft niet alleen te maken met idealen, het draait ook om het beperken van risico’s. Denk bijvoorbeeld aan het risico dat je loopt wanneer je belegt in een steenkolenbedrijf dat door strengere regulering of afnemende vraag opgescheept komt te zitten met waardeloos geworden bezittingen. Duurzamere bedrijven lopen vaak voorop en zijn innovatief. Ze zijn daarmee toekomstbestendiger dan bedrijven die niet verduurzamen.

> Lees meer over ons verantwoord beleid 

4. Combinatie van passief en actief beheer

In de meeste gevallen proberen we met onze beleggingen hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde index, bijvoorbeeld de AEX of de S&P 500. Dat heet passief beleggen. Een groot voordeel van passief beleggen is de lage kosten voor jou.

Soms zien we kansen om beter te presteren dan een bepaalde index. Bijvoorbeeld wanneer we door middel van onderzoek een bepaalde informatievoorsprong kunnen behalen. In dat geval passen we een actieve beleggingsstijl toe. Omdat actief beheer hogere kosten met zich meebrengt, doen we dit alleen wanneer het verwachte rendement genoeg opweegt tegen de kosten.

Waarin beleggen we?

Bovenstaande principes zeggen veel over de keuzes die we voor je maken, maar nog niks over de precieze samenstelling van je beleggingsportefeuille. Daarvoor nemen we een kijkje onder de motorkap van onze twee beleggingsfondsen: het Knab Diversified Equity Fund II en het Knab Diversified Bond Fund II. Deze beleggingsfondsen kan je zien als mandjes met daarin een mix van verschillende soorten beleggingen.

Als je belegt bij Knab, beleggen we automatisch voor je in beide fondsen. De verdeling tussen de twee fondsen hangt af van welk risicoprofiel je hebt.

Tabel 2: Verdeling van de twee fondsen binnen je beleggingsportefeuille bij Knab

Risicoprofiel Knab Diversified Bond Fund II Knab Diversified Equity Fund II
Defensief 70% 30%
Neutraal 50% 50%
Offensief 30% 70%
Zeer offensief 10% 90%

Knab Diversified Equity Fund II

Dit fonds belegt in zogenaamde ‘zakelijke waarden’. Dat is een verzamelnaam voor beleggingscategorieën zoals aandelen, vastgoed en grondstoffen. De strategische verdeling binnen het fonds is in principe 80% aandelen, 12% vastgoed en 8% grondstoffen. Om een hoger rendement voor jou te behalen, kunnen onze experts ervoor kiezen om (tijdelijk) van deze verdeling af te wijken, of andere beleggingscategorieën toe te voegen. Dat doen ze echter alleen binnen de grenzen van je risicoprofiel.

Het Knab Diversified Equity Fund II belegt niet direct in bepaalde aandelen of grondstoffen, maar indirect via andere beleggingsfondsen en zogenaamde beleggingspools. Zo beleggen we bijvoorbeeld in het MSCI All Country World Net Index, wat bestaat uit bijna 3000 aandelen van over de hele wereld. Via dit fonds beleg je in grote namen zoals Apple en Walt Disney, maar ook in Nederlandse bedrijven zoals ASML en Ahold.

Knab Diversified Bond Fund II

Het Knab Diversified Bond Fund II bestaat uit zogenaamde ‘vastrentende waarden’. Daaronder vallen onder andere staatsobligaties, bedrijfsobligaties, hoogrenderende obligaties, obligaties uit opkomende landen en obligaties met onderpand. De strategische verdeling binnen het fonds is 30% Europese staatsobligaties, 40% Europese bedrijfsobligaties, 10% hoogrenderende obligaties, 8% obligaties uit opkomende markten en 12% Europese obligaties met onderpand. Ook bij dit fonds kunnen we – binnen de grenzen van je risicoprofiel – waar nodig afwijken van bovenstaande verdeling.

Het Knab Diversified Bond Fund II belegt ook indirect via andere beleggingsfondsen en beleggingspools. Hierdoor beleg je bijvoorbeeld in staatsobligaties van Duitsland, Frankrijk en Nederland.

> Lees meer over onze beleggingsfondsen 

Meer weten?

Nog meer weten over de manier waarop we voor je beleggen? Download dan onze Handleiding Knab Beheerd Beleggen. Daarin vind je alles over ons beleggingsbeleid.

Vaker horen van onze experts?
We zijn benieuwd wat je van dit artikel vond en over welke andere onderwerpen je graag wil lezen.
Laat je feedback achter.

Goed om te weten
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging of beleggen iets voor jou is.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:

Elke maand je saldo zien groeien?  Ontdek periodiek beleggen