Waarom het slim is om regelmatig je beleggingsplan te checken

Als je belegt, is het belangrijk om elk jaar om je beleggingsplan te controleren. Zo kom je erachter of je risicoprofiel, je beleggingsdoel en je beleggingshorizon nog bij je passen. Sinds kort kan je in je Knab App heel eenvoudig zelf je beleggingsplan inzien en aanpassen.
Gepubliceerd
19 september 2023
Laatst geüpdatet
5 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 15 september 2023
- Laatst geüpdate: 5 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Als je belegt, is het belangrijk om elk jaar om je beleggingsplan te controleren. Zo kom je erachter of je risicoprofiel, je beleggingsdoel en je beleggingshorizon nog bij je passen. Sinds kort kan je in je Knab App heel eenvoudig zelf je beleggingsplan inzien en aanpassen.

Vrouw checkt haar beleggingsplan op haar telefoon

Je beleggingsplan nu meteen checken? Dat doe je als volgt:

 1. Open je Knab App en ga in het overzicht naar je beleggingsrekening
 2. Scrol helemaal naar beneden en tik op ‘meer informatie’
 3. Tik op de button ‘Opnieuw invullen’ en beantwoord de vragen

Waarom is een beleggingsplan belangrijk?

De beleggingsexperts van Knab die jouw geld voor je beleggen, willen een zo compleet mogelijk beeld hebben van je financiële situatie en je voorkeuren op het gebied van beleggen. Dat helpt ze om voor jou te beleggen op een manier die past bij je situatie en je doelen. Dat begint met het invullen van een vragenlijst wanneer je een beleggingsrekening opent. Op basis daarvan maken we afspraken met je over de samenstelling van je beleggingsportefeuille, hoelang we voor je mogen beleggen en hoeveel risico we voor je kunnen nemen. Deze informatie vind je terug in het beleggingsoverzicht in je Knab App.

Wijzigt je situatie? Update je beleggingsplan!

Is er het afgelopen jaar iets gewijzigd in je persoonlijke situatie? Je kan denken aan:

 • Je inkomen is gewijzigd
 • Je bent gaan samenwonen of juist gescheiden
 • Je hebt een erfenis ontvangen of een andere financiële meevaller gehad
 • Je belegt inmiddels met een ander doel en/of andere doeldatum
 • Je voorkeuren op gebied van duurzaamheid zijn gewijzigd

Dit soort gebeurtenissen kunnen effect hebben op je financiële situatie, waardoor je mogelijk minder – of juist meer – risico kan nemen. Het is daarom belangrijk dat je ieder jaar checkt of je beleggingsplan nog up-to-date is. Je kan het zien als een apk voor je beleggingen.

Beleg je voor je pensioen, dan is het extra belangrijk dat je elk jaar checkt of je nog tevreden bent met je beleggingsdoel en je doeldatum. We bouwen namelijk je beleggingsrisico af naarmate je doeldatum in zicht komt. Als je inmiddels een andere doeldatum voor ogen hebt, is het belangrijk dat je je beleggingsplan updatet. 

Doe minimaal een keer per jaar een check

We vragen je tenminste een keer per jaar je beleggingsprofiel te controleren. Ook wanneer er niks veranderd is in je persoonlijke situatie. Dat zijn we als bank wettelijk verplicht, maar we vinden het bovenal belangrijk dat we voor je blijven beleggen op de manier die het beste is voor jou. Om je eraan te herinneren, ontvang je elk jaar van ons een e-mail met instructies voor het updaten van je beleggingsplan. Maar daar hoef je niet op te wachten; je kan het ook op elk moment eenvoudig zelf doen.

Pas je beleggingsplan zelf aan in je Knab App

Je beleggingsplan nu meteen checken? Sinds kort doe je dat heel eenvoudig zelf in je Knab App*. Zo hoef je niet te wachten tot wij je eraan herinneren, maar kom je zelf in actie wanneer er dingen wijzigingen in je persoonlijke situatie. Je doet het als volgt:

 1. Open je Knab App en ga in het overzicht naar je beleggingsrekening
 2. Scrol naar beneden en tik op ‘meer informatie’
 3. Tik op de button ‘Opnieuw invullen’ en beantwoord de vragen

  * Dit kan op dit moment alleen wanneer je belegt zonder specifiek doel of om je pensioen aan te vullen. Beleg je om af te lossen op je hypotheek of voor een ander specifiek doel? Neem dan contact op met onze servicedesk om je beleggingsplan aan te passen.


Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:

Elke maand automatisch inleggen? Ontdek periodiek beleggen