Hoe kom je als zzp'er aan vakantiegeld? Check deze 5 tips!

Je kent het wel: je vrienden springen een gat in de lucht als ze in mei weer vakantiegeld gestort krijgen. Jij niet, want als zelfstandig ondernemer gaat die vlieger niet op. Toch zijn er wel manieren om als zzp’er aan vakantiegeld te komen, zodat jij alsnog een lekker geldbedrag kan bijschrijven. Fijne vakantie! Vakantiegeld: hoe zit het ook alweer? Werknemers in loondienst krijgen minimaal 8% van hun brutoloon uitgekeerd als vakantiegeld. Dit bedrag wordt meestal opgespaard en in mei op hun rekening gestort. Zzp’ers krijgen geen vakantiegeld uitgekeerd, omdat ze zelfstandig ondernemen. En je zult minder geld verdienen, tenzij je tijdens je vakantie doorwerkt. Maar niet getreurd. We hebben 5 handige tips voor zzp'ers, zodat ook jij straks lekker op vakantie kan. Tip 1: Maak als zelfstandig ondernemer zelf een vakantiepotje Dit is de makkelijkste manier om aan geld voor je vakantie te komen. Zet een vast percentage van de winst uit je onderneming apart op een zakelijke spaarrekening. Het klinkt wat voor de hand liggend, maar het is wél een slim idee.
Gepubliceerd
20 juni 2018
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 19 juni 2018
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 2 minuten
Je kent het wel: je vrienden springen een gat in de lucht als ze in mei weer vakantiegeld gestort krijgen. Jij niet, want als zelfstandig ondernemer gaat die vlieger niet op. Toch zijn er wel manieren om als zzp’er aan vakantiegeld te komen, zodat jij alsnog een lekker geldbedrag kan bijschrijven. Fijne vakantie!
zzp'er werkt op afstand

Vakantiegeld: hoe zit het ook alweer?

Werknemers in loondienst krijgen minimaal 8% van hun brutoloon uitgekeerd als vakantiegeld. Dit bedrag wordt meestal opgespaard en in mei op hun rekening gestort. Zzp’ers krijgen geen vakantiegeld uitgekeerd, omdat ze zelfstandig ondernemen. En je zult minder geld verdienen, tenzij je tijdens je vakantie doorwerkt. Maar niet getreurd. We hebben 5 handige tips voor zzp'ers, zodat ook jij straks lekker op vakantie kan.

Tip 1: Maak als zelfstandig ondernemer zelf een vakantiepotje

Dit is de makkelijkste manier om aan geld voor je vakantie te komen. Zet een vast percentage van de winst uit je onderneming apart op een zakelijke spaarrekening. Het klinkt wat voor de hand liggend, maar het is wél een slim idee.

Niet alleen vergeet zo’n 80% van de zzp’ers überhaupt om geld opzij te zetten, dit potje kan je ook veel ongemak schelen in tijden met weinig of geen werk. Je keert je gespaarde vakantiegeld aan jezelf uit wanneer jij op vakantie gaat. Ongeacht of dit in mei of december is. Of allebei.

Hoeveel vakantiegeld moet een zzp’er apart zetten?
Dat hangt helemaal af van je inkomen, vaste lasten en de kosten van je vakantie. Met een percentage van 8% zitten de meeste zzp’ers wel safe. Het kan soms wel slim zijn om meer dan 8% apart te zetten. Je vaste lasten blijven namelijk gewoon doorlopen en je krijgt - anders dan werknemers - geen salaris gestort terwijl je met de Vogue op ‘t strand ligt.

Tip 2: Grote opdracht? Zet wat geld opzij

Komt het niet goed uit om bij iedere opdracht steeds weer geld opzij te zetten? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om alleen bij de grotere orders wat geld apart te zetten. Zo merk je bijna niet dat er wat minder geld binnenkomt, terwijl je wel een lekker bedrag bij elkaar spaart voor je vakantie.

Tip 3: Houd rekening met langzaam betalende klanten

Stel je voor: je hebt snoeihard gewerkt om die ene belangrijke opdracht nét voor je vakantie af te krijgen, maar de opdrachtgever betaalt je pas na je vakantie. Dat is helemaal niet chill. Begin daarom op tijd met sparen, want soms laat een opdrachtgever jou zomaar een aantal weken op je geld wachten. Dat kan oplopen tot twee maanden!

Met een potje vakantiegeld dat je slim gespaard hebt, ga je zonder geldzorgen op vakantie. Het bedrag van die ene opdracht kun je dan weer mooi gebruiken om te sparen voor je volgende vakantie.

Tip 4: Heb je jouw uurtarief dit jaar al aangepast?

Het is 2018 en de inflatie is terug van weggeweest. Dat is goed voor de Nederlandse economie, maar minder goed voor jou als je nog een verouderd uurtarief hanteert. Net als de kosten voor wonen en werken, is op vakantie gaan ook iets duurder geworden. Ook goede arbeidskrachten worden steeds schaarser, waardoor opdrachten sneller worden uitbesteed aan zzp’ers. Had je hier al bij stilgestaan? Als je dat nou nog niet hebt gedaan, check dan ook vooral ons artikel over het bepalen van je uurtarief en of het slim is om je uurtarief te updaten.

Tip 5: Verleng je zakenreis en bespaar vakantiekosten

Wist je dat Franse zzp’ers bijzonder vaak op ‘zakenreis’ gaan? Ze kunnen dan hun zakelijke uitgaven van hun inkomen aftrekken als ze belastingaangifte doen. In Nederland kan dat helaas niet zo makkelijk. Maar je kan als zzp’er wel een paar extra dagen aan je zakenreis vastplakken. De kosten die je maakt voor de reis en het verblijf mag je namelijk wel gedeeltelijk en onder specifieke voorwaarden aftrekken. Zo wordt die zakendeal in Milaan toch nog een mooi weekend in Toscane! Wel even de bonnetjes bewaren.

Op vakantie betalen met je zakelijke bankpas?

Pinnen in Tilburg of Timboektoe? Dat maakt bij Knab niet veel uit. Je betaalt namelijk nooit extra voor het pinnen bij een pinautomaat. Ga je op vakantie buiten de eurozone? Ook dan betaal je slechts 0,5% koersopslag als je geld pint in een vreemde valuta.

Check snel de andere voordelen van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers. Denk aan:
✔︎ Maximaal vijf betaalrekeningen zonder extra kosten
✔︎ Open onbeperkt aantal spaarrekeningen 
✔︎ 500 gratis transacties per jaarStenfinn Deguelle
Stenfinn heeft dit artikel geschreven voor Knab, de online bank die het anders doet


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers