Hoe kom je als zzp'er aan vakantiegeld? Check deze 5 tips!

Je kent het wel: je vrienden springen een gat in de lucht als ze in mei weer vakantiegeld gestort krijgen. Jij niet, want als zelfstandig ondernemer gaat die vlieger niet op. Toch zijn er wel manieren om als zzp’er aan vakantiegeld te komen, zodat jij alsnog een lekker geldbedrag kan bijschrijven. Fijne vakantie! Vakantiegeld: hoe zit het ook alweer? Werknemers in loondienst krijgen minimaal 8% van hun brutoloon uitgekeerd als vakantiegeld. Dit bedrag wordt meestal opgespaard en in mei op hun rekening gestort. Zzp’ers krijgen geen vakantiegeld uitgekeerd, omdat ze zelfstandig ondernemen. En je zult minder geld verdienen, tenzij je tijdens je vakantie doorwerkt. Maar niet getreurd. We hebben 5 handige tips voor zzp'ers, zodat ook jij straks lekker op vakantie kan. Tip 1: Maak als zelfstandig ondernemer zelf een vakantiepotje Dit is de makkelijkste manier om aan geld voor je vakantie te komen. Zet een vast percentage van de winst uit je onderneming apart op een zakelijke spaarrekening. Het klinkt wat voor de hand liggend, maar het is wél een slim idee.
Gepubliceerd
7 juni 2023
Laatst geüpdatet
26 juli 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 19 juni 2018
- Laatst geüpdate: 26 juli 2024
- Leestijd: 2 minuten
Je kent het wel: je vrienden springen een gat in de lucht als ze in mei weer vakantiegeld gestort krijgen. Jij niet, want als zelfstandig ondernemer gaat die vlieger niet op. Toch zijn er wel manieren om als zzp’er aan vakantiegeld te komen, zodat jij alsnog een lekker geldbedrag kan bijschrijven. Fijne vakantie!
zzp'er werkt op afstand

Vakantiegeld: hoe zit het ook alweer?

Werknemers in loondienst krijgen minimaal 8% van hun brutoloon uitgekeerd als vakantiegeld. Dit bedrag wordt meestal opgespaard en in mei op hun rekening gestort. Zzp’ers krijgen geen vakantiegeld uitgekeerd, omdat ze zelfstandig ondernemen. En je zult minder geld verdienen, tenzij je tijdens je vakantie doorwerkt. Maar niet getreurd. We hebben 5 handige tips voor zzp'ers, zodat ook jij straks lekker op vakantie kan.

Tip 1: Maak als zelfstandig ondernemer zelf een vakantiepotje

Dit is de makkelijkste manier om aan geld voor je vakantie te komen. Zet een vast percentage van de winst uit je onderneming apart op een zakelijke spaarrekening. Het klinkt wat voor de hand liggend, maar het is wél een slim idee.

Bij Knab kun je onbeperkt spaarpotjes openen, eenvoudig vanuit de Knab App. 

Hoeveel vakantiegeld moet een zzp’er apart zetten?
Hoeveel je idealiter opzijzet, verschilt natuurlijk per persoon. Met een percentage van 8% - net als mensen in loondienst - zitten de meeste zzp’ers wel safe. Het kan soms wel slim zijn om meer dan 8% apart te zetten. Je vaste lasten blijven namelijk gewoon doorlopen en je krijgt - anders dan werknemers - geen salaris gestort terwijl je met de Vogue op ‘t strand ligt.

Tip 2: Grote opdracht? Zet wat geld opzij

Komt het niet goed uit om bij iedere opdracht steeds weer geld opzij te zetten? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om alleen bij de grotere orders wat geld apart te zetten. Zo merk je bijna niet dat er wat minder geld binnenkomt, terwijl je wel een lekker bedrag bij elkaar spaart voor je vakantie.

Tip 3: Houd rekening met laat betalende klanten

Stel je voor: je hebt snoeihard gewerkt om die ene belangrijke opdracht nét voor je vakantie af te krijgen, maar de opdrachtgever betaalt je pas na je vakantie. Dat is helemaal niet chill. Begin daarom op tijd met sparen, want soms laat een opdrachtgever jou zomaar een aantal weken op je geld wachten. Dat kan oplopen tot twee maanden!

Met een potje vakantiegeld dat je slim gespaard hebt, ga je zonder geldzorgen op vakantie. Het bedrag van die ene opdracht kun je dan weer mooi gebruiken om te sparen voor je volgende vakantie.

Tip 4: Heb je je uurtarief dit jaar al aangepast?

Prijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Net als de kosten voor wonen en werken, is op vakantie gaan ook iets duurder geworden. Maar ook goede arbeidskrachten zijn schaars waardoor opdrachten sneller worden uitbesteed aan zzp’ers. Had je hier al bij stilgestaan? Als je dat nou nog niet hebt gedaan, check dan ook vooral ons artikel over het bepalen van je uurtarief en of het slim is om je uurtarief te updaten.

Tip 5: Maak van je vakantie een workation en bespaar vakantiekosten

Wist je dat Franse zzp’ers bijzonder vaak op ‘zakenreis’ gaan? Ze kunnen dan hun zakelijke uitgaven van hun inkomen aftrekken als ze belastingaangifte doen. In Nederland kan dat helaas niet zo makkelijk. Maar je kan als zzp’er natuurlijk wel op workation. De kosten die je maakt voor de reis en het verblijf mag je namelijk wel gedeeltelijk en onder specifieke voorwaarden aftrekken. Zo combineer je werken aan een opdracht vanuit een hub in Milaan met een mooi weekend in Toscane! Wel even de bonnetjes bewaren.

Denk ook aan je zakelijke reisverzekering

Combineer je werk met vakantie? Dan moet je wel even goed je reisverzekering checken. Je privéreisverzekering zal ik veel gevallen niet uitkeren als je schade of letsel veroorzaakt tijdens je werk op vakantie. Met de Knab Workationverzekering weer je zeker dat je je daar geen zorgen om hoeft te maken.

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb .  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. 


Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.



Deel via:
Webinar: Handhaving Wet DBA: Dit betekent het voor jou  Aanmelden

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers