Prinsjesdag 2023: De 10 belangrijkste plannen voor alle Nederlanders

Vandaag presenteert het kabinet de financiële plannen voor 2024. Dit jaar is echter bijzonder vanwege de demissionaire status van het kabinet Rutte IV en enkele controversiële dossiers die zijn doorgeschoven naar een volgend kabinet. Toch zijn er verschillende die direct impact hebben op je persoonlijke financiën in 2024. Hieronder zetten we de belangrijkste op een rij Tip: We hebben ook de belangrijkste plannen voor zzp'ers voor je.
Gepubliceerd
19 september 2023
Laatst geüpdatet
25 september 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 19 september 2023
- Laatst geüpdate: 25 september 2023
- Leestijd: 2 minuten

Vandaag presenteert het kabinet de financiële plannen voor 2024. Dit jaar is echter bijzonder vanwege de demissionaire status van het kabinet Rutte IV en enkele controversiële dossiers die zijn doorgeschoven naar een volgend kabinet. Toch zijn er verschillende die direct impact hebben op je persoonlijke financiën in 2024. Hieronder zetten we de belangrijkste op een rij

Tip: We hebben ook de belangrijkste plannen voor zzp'ers voor je. 

prinsjesdag-1

Armoede bestrijden

Het voornaamste doel van het demissionaire kabinet is om de armoede in Nederland tegen te gaan. Daarvoor trekken ze bijna € 2 miljard extra uit. Het moet ervoor zorgen dat steeds meer mensen makkelijke rond kunnen komen. Volgens berekeningen van het Nibud zal de koopkracht in 2024 gemiddeld met 1,7% stijgen. 

Bereken je koopkracht (2024)

1. Inkomensondersteuning voor lagere en middeninkomens

Het kabinet trekt dus €2 miljard uit voor koopkrachtverbetering en armoedebestrijding. Dit omvat onder andere verhogingen van huurtoeslag, arbeidskorting en kindgebonden budget. Vooral lage inkomens, uitkeringsgerechtigden en grote gezinnen moeten hiervan profiteren. 

  • Huurtoeslag 
    Verhoging met maximaal € 416 per jaar.
  • Kindgebonden budget
    Verhoging met per jaar maximaal € 750 (eerste kind), € 833 (tweede kind), € 400 (kinderen tussen de twaalf en zeventien jaar).
  • Arbeidskorting 
    Verhoging met gemiddeld € 115.

2. Zorgpremie verder omhoog

De nominale zorgpremie stijgt naar verwachting met ongeveer € 12 per maand, wat neerkomt op zo'n € 1.800 per jaar. De nominale zorgpremie is de richtlijn voor wat verzekeraars moeten vragen voor hun basisverzekering. De exacte zorgpremies maken de verzekeraars uiterlijk half november bekend. 

3. Prijsplafond energie verdwijnt

Het prijsplafond voor energie verdwijnt in 2024. Dit betekent dat niet meer alle huishoudens beschermd worden tegen extreme energieprijzen. Mochten de prijzen voor gas en electra de komende tijd weer stijgen, dan voel je dit dus mogelijk in je portemonnee. Er komt wel een noodfonds voor huishoudens met lagere inkomens.

4. Streep door jubelton

 De regeling rondom de 'jubelton' was dit jaar al versoberd, vanaf 2024 verwijnt 'ie helemaal. Dat betekent dat je gewoon volop schenkbelasting moet betalen als iemand je een geld schenkt voor de aankoop of verbouwing van je huis. 

5. Hoger belastingtarief in box 3 voor sparen en beleggen

Vanaf volgend jaar betaal je meer belasting over je gespaard en belegd vermogen. Er wordt gewerkt aan een hervorming van de vermogensbelasting in box 3. Definitieve knopen worden na de verkiezingen doorgehakt, maar in het gepresenteerde belastingplan stelt het kabinet voor om het tarief te verhogen van 32% naar 34%. 

6.    Hogere kilometervergoeding

De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt van €0,21 naar €0,23 per kilometer. Dat betekent dat mensen die veel reizen voor hun werk of onderneming een hogere vergoeding of meer belastingvoordeel krijgen.

7.    AOW

Het is nog niet zeker wat met de hoogte van de AOW-uitkeringen gaat gebeuren. Lonen en kosten stijgen maar door. Om de koopkracht van gepensioneerden op peil te houden, zou het goed zijn als de AOW-uitkeringen ook evenredig stijgen. 

8.    Afschaffing STAP-budget

Het STAP-budget was bedoeld voor werkenden en werk-zoekenden om zich om te kunnen scholen. Helaas werd er veel misbruik gemaakt van het budget. Het kabinet heeft mede daardoor besloten om het budget af te schaffen. 

9.    Hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait

De hypotheekrenteaftrek blijft gelijk, maar het eigenwoningforfait wordt zoals elk jaar aangepast. Dit is een percentage van je WOZ-waarde en wordt later bekendgemaakt. Ook als het percentage daalt, wil het niet zeggen dat de kosten ook dalen. De WOZ-waardes zijn het afgelopen jaar immers hard gestegen.

10.    Invorderingsrente belastingaanslag gaat omhoog

Betaal je je belasting na de uiterste datum? Dan moet je - ook als je uitstel hebt gekregen - invorderingsrente betalen. Die rente stijgt volgend jaar van 3% naar 4%. Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:
Stijgt jouw koopkracht in 2024?  Bereken snel

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën