Btw-aangifte 2022 doen: dit jaar net even anders

Nog heel even en je mag weer: de eerste btw-aangifte van 2022. Dit jaar zijn sommige spelregels net even anders - we praten je dus graag bij.
Laatst geüpdatet
14 juni 2023
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 14 juni 2023
- Leestijd: 3 minuten

Nog heel even en je mag weer: de eerste btw-aangifte van 2022. Dit jaar zijn sommige spelregels net even anders - we praten je dus graag bij.

btw-aangifte 2022-1

Hoe werkt de btw-aangifte? 

Iedere ondernemer moet btw-aangifte doen, een enkele uitzondering daargelaten. Dat doe je digitaal. Je logt in op de website voor ondernemers van de Belastingdienst, vult het aangifteformulier dat voor je klaar staat in, klikt op verzenden en voilà: je hebt btw-aangifte gedaan. Btw is de omzetbelasting die jij in rekening hebt gebracht aan je klanten. En de btw die leveranciers aan jou hebben berekend, trek je er weer vanaf.

Let op: zelfs als je dit kwartaal geen omzet hebt gemaakt, moet je de aangifte invullen.

Wanneer doe ik mijn btw-aangifte in 2022?

Ben je ondernemer en moet je btw-aangifte doen? Check dan eerst even wanneer het zo ver is. Dat verschilt namelijk per ondernemer. Maar voor veruit de meeste zzp'ers en ondernemers gelden deze data:

  • 1e kwartaal 2022 – Tussen 1 en 30 april 2022
  • 2e kwartaal 2022 – Tussen 1 en 31 juli 2022
  • 3e kwartaal 2022 – Tussen 1 en 31 oktober 2022
  • 4e kwartaal 2022 – Tussen 1 en 31 januari 2023

Risico naheffing Belastingdienst

Niet zo’n held in je administratie? Zet bovenstaande data toch maar even in je (digitale) agenda, want als je te laat bent, loop je het risico op een naheffing. Dit geldt ook voor startende ondernemers. Zodra je je hebt ingeschreven bij de KVK en de Belastingdienst je een omzetbelastingnummer heeft gestuurd, moet je aangifte doen over het kwartaal waarin je bent begonnen.

Kleineondernemersregeling (KOR): geen btw betalen?

Tijd voor het laatste hoofdstuk van deze opfriscursus: de kleineondernemersregeling (KOR), je hebt er vast wel eens van gehoord. De KOR is geschikt als je per jaar maximaal € 20.000 aan omzet draait. Je berekent dan geen btw aan je klanten en hoeft dus ook niets af te dragen aan de Belastingdienst.

Klinkt aanlokkelijk, maar denk goed na of het voor jou wel loont: je kan dan namelijk ook de btw over zakelijke kosten en investeringen - bijvoorbeeld je telefoonrekening, laptop of een boekhoudpakket - niet meer fiscaal aftrekken. Even goed checken dus!

Wil je gebruikmaken van de KOR? Meld je dan uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van je aangiftetijdvak aan bij de Belastingdienst. Dus wil je per 1 april gebruikmaken van de KOR, meld je dan uiterlijk 3 maart aan.

Nieuw in 2022: het oude portaal verdwijnt

Sinds 31 januari 2022 is het oude ondernemersportaal van de Belastingdienst niet meer toegankelijk. Hoe het dit jaar wél moet? Btw-aangifte doen in 2022 kan nu op drie manieren.

1. Via administratiesoftware

Maak je gebruik van een boekhoudpakket? Meestal kun je als ondernemer dan direct via dit online pakket de btw-aangifte indienen bij de Belastingdienst. Zo’n pakket houdt namelijk, afhankelijk van wat voor pakket je precies hebt afgenomen, meestal bij hoeveel btw je hebt doorberekend. Soms kun je er ook gedurende het hele jaar je bonnetjes in uploaden - dan ‘weet’ de software dus ook wat je terug kunt vragen aan btw.

2. Via een fiscaal dienstverlener

Heb je al een boekhouder voor je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, of denk je er sowieso over na om een accountant, belastingadviseur of administratiekantoor in de arm te nemen? Dan kun je uiteraard ook je btw-aangifte aan hen uitbesteden. Deze optie is vooral praktisch als je een heel ingewikkelde administratie hebt, weinig weet van belastingzaken of, tja, als je gewoon niet zo’n zin hebt om je schoenendoos met bonnetjes door te ploegen.

3. Zelf via Mijn Belastingdienst Zakelijk

Ben je niet te beroerd om je bonnetjes er even bij te pakken en/of is je administratie overzichtelijk, bijvoorbeeld omdat je maar een of twee facturen per kwartaal verstuurt? Zelf btw-aangifte doen kan vanaf dit jaar via het ‘nieuwe portaal’, en die heet Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hier vind je, net als in het oude portaal, gewoon een overzicht van aangiftes die klaar staan om verstuurd te worden - en een overzicht van welke aangiftes je al gedaan hebt. Wel zo makkelijk!

Hulp nodig bij je boekhouding?

Dan biedt het Knab Boekhoudpakket uitkomst. Dit online boekhoudprogramma is helemaal afgestemd op de behoefte van de zzp'er en heeft alle functies die je nodig hebt. Ontdek het zelf: probeer het pakket een maand gratis!

Ontdek het Knab Boekhoudpakket



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:

Knab Boekhoudpakket: probeer nu gratis!  Check het pakket

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers