Zzp Eindejaarstips 2023: 7 slimme tips voor om geld te besparen

Als zzp'er kun je dankzij een paar slimmigheidjes richting het einde van het jaar geld besparen. Zeker omdat in 2024 bepaalde fiscale regels verwijnen of juist worden uitgebreid. De zeven beste tips vind je hieronder bondig en in begrijpelijke taal op een rij. Bij sommige tips moet je in 2023 nog actie ondernemen.
Gepubliceerd
27 november 2023
Laatst geüpdatet
8 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 24 november 2023
- Laatst geüpdate: 8 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Als zzp'er kun je dankzij een paar slimmigheidjes richting het einde van het jaar geld besparen. Zeker omdat in 2024 bepaalde fiscale regels verwijnen of juist worden uitgebreid. De zeven beste tips vind je hieronder bondig en in begrijpelijke taal op een rij. Bij sommige tips moet je in 2023 nog actie ondernemen. 

Huis-kopen-kind-783456-edited

In 2024 betaal je belasting over de winst die je met je onderneming in 2023 behaalt. Als je die winst - op papier - voor de jaarwisseling verlaagt, betaal je straks minder inkomstenbelasting. Aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling leveren al veel op. Maar er zijn meer manieren om je winst te verlagen die vaak vergeten worden. 

Gerangschikt door lezer
De volgorde van de tips wordt bepaald door de lezer, waarbij de nuttigste bovenaan staat. Geef ook je mening via het formulier rechts in je scherm (desktop) of via deze link. We updaten het artikel elke dag. 

Tip 1: Leg dit jaar nog (extra) in voor je pensioen

Een aantrekkelijke manier om je belastbare winst flink te verlagen, is door in 2023 nog (extra) in te leggen voor je pensioen. Doe je dat via een pensioenproduct? Dan betaalt de Belastingdienst mee aan je oude dag. Je krijgt dan namelijk 37% tot 49,5% van je inleg terug. Bovendien betaal je over je inleg geen vermogensbelasting.

Check onze slimme pensioenopties voor zzp'ers

Veel meer jaarruimte
Dankzij de nieuwe pensioenwet mag je sinds dit jaar maximaal 30% van je pensioengevend inkomen fiscaal voordelig inleggen voor je pensioen (voorheen was dat 13,5%). Benieuwd hoeveel dat in jouw geval precies is? Bereken eenvoudig je jaarruimte. 

Bonustip: Bijna 5.000 zzp'ers bekeken tot nu toe ons pensioenwebinar. In een uurtje laat Oskar Barendse (Financieel Expert) zien hoe je je pensioen voor eens voor altijd slim regelt. De kijkers beoordeelden het webinar met een 8,1. 

"Heel veel geleerd over alle opties die ik heb rondom pensioen. Inclusief de - helder uitgelegde - fiscale opties. Erg fijn!"

Kijk pensioenwebinar terug

Tip 2: Ga slim om met de Kleine Investeringsaftrek (KIA)

Investeer je in 2023 in totaal voor meer dan € 2.600 en maximaal € 63.715 in bedrijfsmiddelen? Denk aan een laptop, gereedschap en/of kantoorinrichting. Dan kom je in aanmerking voor de KIA. Je mag dan maar liefst 28% van het gëinvesteerde bedrag aftrekken van je belastbare winst. Elke afzonderlijke investering van minimaal € 450 telt mee. 

Bonustip: Blijven je investeringen dit jaar nét onder de € 2.600? Doe dan voor de jaarwisseling nog een investering - van minimaal € 450 - waardoor je boven die € 2.600 uitkomt. Alleen dan mag je die 28% van je winst aftrekken. 

Meer over de Kleine Investeringsaftrek (KIA)

Tip 3: Check hoeveel belastinggeld je kunt terugkrijgen via middeling

Had je tussen 2018 en nu wisselende inkomsten? Dan heb je mogelijk te veel inkomstenbelasting betaald en die kun je terugkrijgen. Je moet er wel zelf om vragen. Vooral voor mensen die net zijn begonnen met werken of juist met pensioen zijn gegaan, kan dit veel geld opleveren. Maar ook als je minder bent gaan werken, bijvoorbeeld vanwege een kind of een sabattical. 

Gemiddelde teruggave: € 3.100
Uit eerder onderzoek van Knab bleek dat Nederlanders tientallen miljoenen euro's laten liggen. Met name omdat de regeling erg onbekend is. Slechts 15% van de mensen die recht hebben op teruggave, vraagt het aan. In 2020 was de gemiddelde teruggave maar liefst € 3.100.

Tool: Ontdek via onze middelingscheck of jij ook recht hebt op belastingteruggave. Je ziet meteen over welk tijdvak je het beste kunt middelen. Ook kun je een modelbrief downloaden waarmee je de teruggave eenvoudig aanvraagt. 

Tip 4: Schrijf eventuele investeringen slim af

Heb je een zakelijke aankoop boven de € 450 gedaan? Dan mag je het bedrag niet in één keer aftrekken van je belastbare winst. Je moet dit verdelen over meerdere jaren. Dat heet afschrijven. Maar ben je starter of investeer je in mileuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan mag je 'willekeurig afschrijven'. Dat betekent feitelijk dat je het bedrag wél in één keer af mag schrijven. 

Voorkom hogere belastingschijf
Het kan slim zijn om alles in één keer af te schrijven als je dit jaar veel winst hebt gemaakt. Omdat je je belastbare winst verlaagt, voorkom je misschien dat je in een hogere belastingschijf valt. Je zorgt er sowieso voor dat je over dit jaar minder belasting betaalt. 

Tip 5: Vraag btw van onbetaalde facturen terug

Vroeg of laat krijgt bijna iedere zzp'er ermee te maken: opdrachtgevers die een factuur niet betalen. Ondertussen heb jij de btw over het bedrag al netjes afgedragen aan de Belastingdienst. Na een jaar kun je die betaalde btw gelukkig terugkrijgen. Je mag de btw-aangifte over het vierde kwartaal dan verlagen met het desbetreffende btw-bedrag. 

Extra tip: Ontdek je aan het einde van het jaar dat je in 2023 een foutje hebt gemaakt met de btw-aangifte? Geen ramp. Lees hier hoe je de fout herstelt. Heb je te veel btw betaald? Dan krijg je het geld uiteraard terug. 

Tip 6: Verhoog je uurtarief voor 2024

Je ervaring neemt toe, je werk wordt beter en bovendien stijgen de kosten voor je eigen levensonderhoud. Toch vinden veel zzp'ers het lastig om hun (uur)tarief te verhogen, zeker bij vaste opdrachtgevers. Het nieuwe jaar is - ook in de ogen van die opdrachtgevers - een logisch moment om het wél te doen. Communiceer je nieuwe tarieven wel ruim op tijd. 

Tool: Via deze tool bereken je eenvoudig welk uurtarief bij jou levensstandaard past. 

Tip 7: Doe in 2023 nog energiezuinige investering

De aanschaf van energiezuinige bedrijfsmiddelen is in 2023 voordeliger dan in 2024. Dat komt doordat de Energie Investeringsaftrek (EIA) daalt van 45,5% naar 40%. Was je dus van plan om zakelijk te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een duurzaam vervoersmiddel? Doe dat dan nog voor de jaarwisseling. 

Bekijk ook onze algemene eindejaarstips 2023

Bovenstaande tips gelden specifiek voor zzp'ers, maar als zzp'er ben je natuurlijk ook gewoon mens. Bestudeer daarom ook onze algemene eindejaarstips die voor iedereen gelden. Daarin lees je bijvoorbeeld:

  • Extra manieren om je belastbaar inkomen te verlagen.
  • Hoe je profiteert van de nieuwe regels rondom schenken.
  • Wat het voordeel is van een voorlopige aanslag aanvragen.

Geen geld besparen, wel tijd

We sluiten af met een paar zzp-tips die je niet direct geld opleveren, maar wel tijd en een goed humeur.

Bereken hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen
Het scheelt een hoop zorgen als je nu al weet hoeveel inkomstenbelasting je straks over 2023 moet betalen. Zo kun je op tijd geld opzijzetten en kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan als die blauwe brief straks weer komt. 

Bereken je inkomstenbelasting over 2023

Kleineondernemersregeling (KOR)
Blijft je jaaromzet onder de € 20.000 (exclusief btw)? Dan kun je jezelf een hoop tijd en gedoe besparen door je aan te melden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Het voordeel van de KOR is dat je geen btw meer hoeft af te dragen (en dus ook niet aan je klanten mag rekenen). Dat scheelt je vooral veel administratieve rompslomp. Zo weet je ook zeker dat je nooit meer een boete krijgt voor het te laat doen van die aangifte. Lees meer over de KOR en hoe je deze aanvraagt.

Btw Sparen
Moet je btw afdragen en heb je een zakelijke rekening bij Knab? Zet dan de optie Btw Sparen aan. Dan storten we automatisch de ontvangen btw van elke factuur op een aparte spaarrekening. Zo heb je altijd voldoende geld opzijgezet als het tijd is voor de btw-aangifte. 

Webinar terugkijken

Zo'n 1.000 zzp'ers volgden ons webinar waarin Oskar Barendse (Financieel Expert) onder andere bovenstaande tips bespreekt. De kijkers gaven het webinar een 8,1. Via deze link kun je het webinar direct terugkijken. De slides uit de presentatie vind je hier (pdf)Geschreven door:

Casper Zwart

Eindredacteur

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel ExpertDeel via:

Belastingvriendelijk inleggen voor je zzp-pensioen?  Check je opties

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers