Deze verschillende soorten zzp-leningen zijn er

Een financiering van de bank is allang niet meer de enige manier om geld te lenen als zzp’er. Het aantal alternatieve financieringsvormen is de laatste jaren enorm gestegen, net als de aanbieders ervan. Als zzp’er is het verstandig om alle opties eens te bekijken. Dan weet je zeker dat je straks de juiste keuze maakt.
Gepubliceerd
19 januari 2024
Laatst geüpdatet
24 januari 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 19 januari 2024
- Laatst geüpdate: 24 januari 2024
- Leestijd: 2 minuten

Een financiering van de bank is allang niet meer de enige manier om geld te lenen als zzp’er. Het aantal alternatieve financieringsvormen is de laatste jaren enorm gestegen, net als de aanbieders ervan. Als zzp’er is het verstandig om alle opties eens te bekijken. Dan weet je zeker dat je straks de juiste keuze maakt.

Koopaanneemovereenkomst nieuwbouw-145221-edited

Zakelijke lening

De meest bekende vorm van een zzp-lening is een zakelijke lening bij de bank. Je krijgt een bepaald bedrag op je rekening gestort en betaalt dit inclusief rente binnen de afgesproken termijn terug aan de bank. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een nieuwe machine of auto nodig hebt, omdat je het geld direct kunt investeren. Bij Knab kun je als zzp’er terecht om een zakelijke lening aan te vragen. 

Zakelijke krediet

Bij zakelijk krediet krijg je toegang tot een geldbedrag met een vooraf bepaalde limiet , waarbij je zelf bepaalt hoe vaak en wanneer je wat opneemt. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Nadat je dit hebt afgelost, is het bij sommige financiers mogelijk om dit opnieuw op te nemen. Zo'n buffer is handig als je nog niet zeker weet wanneer je het geld nodig hebt of voor hoe lang. In sommige gevallen beweegt een zakelijk krediet met je omzet mee doordat je tussentijds de limiet kunt verlengen of verhogen. 

Zakelijk leasen

Wanneer je onderneming groeit heb je op een bepaald moment misschien een extra machine of auto nodig. Deze kun je financieren met een lening van de bank, maar het is ook mogelijk om machines of voertuigen te leasen. Je kunt daarbij kiezen voor financiële lease of operationele lease. Bij financiële lease wordt de machine of auto aan het einde van de leaseperiode jouw juridisch eigendom. Tijdens de leaseperiode betaal je aflossing en rente. Bij operationele lease blijft de machine of auto eigendom van de kredietverstrekker. Dit is interessant wanneer je niet zelf verantwoordelijk wil zijn voor reparatie en onderhoud of als je na elke leaseperiode graag een nieuwere machine of auto wil. 

Factoring

Hanteer je lange betaaltermijnen of heb je geregeld klanten of opdrachtgevers die (te) laat jouw facturen betalen? Lang op je geld wachten is vervelend en het komt je cashflow niet ten goede. Om te voorkomen dat jij straks niet meer aan je eigen betalingsverplichtingen kunt voldoen, kun je kiezen voor factoring. Hierbij verkoop je je facturen aan een factoringbedrijf en krijg je het geld binnen 24 uur op je rekening gestort. Het factoringbedrijf neemt op dat moment het debiteurenbeheer en het risico van wanbetaling van je over. Jij hoeft je op deze manier geen zorgen meer te maken om achterstallige betalingen én je behoudt een gezonde cashflow.  

Crowdfunding

Heb je een aantrekkelijk idee en denk je dat buitenstaanders hier graag in willen investeren? Dan kan crowdfunding interessant voor jou zijn. Bij deze vorm van financiering vraag je via een online platform geld aan een grote groep personen of bedrijven. Wanneer zij jouw plannen goed vinden, kunnen zij geld in jouw onderneming investeren. Dit kan op vier verschillende manieren.

  • Donaties: Particulieren of bedrijven doen een donatie en krijgen hier niets voor terug.
  • Voorverkoop: Particulieren of bedrijven kunnen je producten alvast kopen voordat je deze levert. Op die manier heb je extra geld om te kunnen investeren in je bedrijf.
  • Leningen: Particulieren of bedrijven verstrekken je een lening, maar verwachten hier wel rendement voor terug. Je betaalt daarom rente over het verstrekte krediet.
  • Aandelen: Bedrijven kopen aandelen in jouw bedrijf. Door de koerswinst en dividend behalen zij vervolgens rendement op hun investering.

Nu je weet welke mogelijkheden er zijn, besluit je misschien dat een zzp-lening een mooie stap voor jouw onderneming is. Bekijk vooraf goed of de gekozen zzp-lening bij jou en je bedrijf past en of je de kosten kunt (blijven) dragen gedurende de looptijd. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing maken om te investeren in de groei van je onderneming.

Ontdek Zakelijk Lenen bij Knab

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen



Simone Bak
Simone werkt sinds 2023 als marketeer bij Knab. Ze schrijft onder andere over alles wat met zakelijk lenen te maken heeft.



Deel via:

Eenvoudig lenen als zzp'er tot € 100.000?  Knab Zakelijk Lenen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers