Inkomen zzp'er per sector, leeftijd en ervaring

Wat verdient een zzp'er? Daar valt geen eenduidig antwoord op te geven, maar het is wel een interessante vraag. De antwoorden - opgesplitst per sector, leeftijd en ervaring - geven je als ondernemer een idee welk uurtarief je kunt vragen. Daarnaast is het voor iedereen natuurlijk interessant om eens te checken wat anderen verdienen.
Gepubliceerd
8 juli 2022
Laatst geüpdatet
28 maart 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 juli 2022
- Laatst geüpdate: 28 maart 2024
- Leestijd: 4 minuten

Wat verdient een zzp'er? Daar valt geen eenduidig antwoord op te geven, maar het is wel een interessante vraag. De antwoorden - opgesplitst per sector, leeftijd en ervaring - geven je als ondernemer een idee welk uurtarief je kunt vragen. Daarnaast is het voor iedereen natuurlijk interessant om eens te checken wat anderen verdienen. 

gemiddeld-inkomen-zzper

Over het onderzoek

Voor dit onderzoek bestudeerden we de cijfers van het CBS over het doornsee inkomen van de zzp'ers in 2021. 'Doorsnee' betekent dat de ene helft van de zzp'ers een hoger inkomen heeft en de andere helft een lager inkomen. Dit wordt ook wel het 'mediaan inkomen' genoemd. 'Het gaat hier om het (bruto) inkomen dat de zelfstandige via z'n onderneming ontvangt, maar ook via eventuele andere inkomsten uit arbeid. Bijvoorbeeld als men ook nog in loondienst werkt. 

Let op: In dit artikel bespreken we dus  doorsnee inkomens. We hebben ook een uitgebreid artikel over de gemiddelde uurtarieven per sector en beroep die zzp'ers hanteren in 2024. 

Bruto uurtarief bepalen

In de laatste kolom van de tabellen hieronder vind je steeds 'benodigd bruto uurtarief'. Dat is het uurtarief (exclusief btw) dat je in 2023 moet vragen om aan het genoemde maandinkomen te komen. Bij die berekening gaan we ervan uit dat je 1.000 declabare uren per jaar maakt, het urencriterium haalt, geen starter bent, geen bedrijfskosten hebt en niets spaart voor pensioen. In werkelijkheid zal je uurtarief dus wat hoger moeten liggen. De berekening deden we met de uurtarieftool van Knab. 

HandigMet onze tool bereken je eenvoudig hoeveel geld je als zzp'er netto overhoudt van de winst die je maakt.

Inkomen zzp'er per sector

De grootste verschillen ontstaan wanneer we de inkomens onderscheiden per sector. We kijken daarvoor naar de veertien populairste zzp-sectoren. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat zzp'ers in de financiële dienstverlening zo'n 3,5 keer meer inkomsten hebben als hun collega's in de sector Kunst, cultuur, sport & recreatie. 

Hoe hoog je uurtarief in jouw exacte situatie moet zijn, kun je berekenen met onze handige tool.

Sector Doorsnee maandinkomen Benodigd uurtarief (ex. btw) *
Kunst, cultuur, sport en recreatie 


 € 1.533

€ 20
 Horeca  € 1.675 € 21
 Onderwijs  € 1.667 € 21
Detail- & groothandel € 2.042 € 26

Verhuur van roerende goederen
(en overige zakelijke producten)

€ 2.325 € 30
 Vervoer en opslag  € 2.492 € 32
 Gezondheids- en welzijnszorg  € 2.600 € 34
 Landbouw, bosbouw en visserij  € 2.992 € 43
 Industrie  € 3.092 € 45
 Bouw  € 3.267 € 49
Verhuur en handel van onroerend goed € 3.875 € 63
Informatie en communicatie (o.a. ICT) € 3.917 € 64
Specialistische zakelijke diensten (kennis en advies) € 3.917 € 64
 Financiële dienstverlening  € 5.367 € 102

* Nodig om in 2023 het doorsnee inkomen te halen. Ervan uitgaande dat je 1.000 declabare uren per jaar maakt, het urencriterium haalt, geen starter bent, geen bedrijfskosten hebt en niet spaart voor je pensioen.

Inkomen zzp'er per leeftijd

Uit eigen klantonderzoek blijkt dat zzp'ers gemiddeld rond hun veertigste beginnen met ondernemen. Het zal je niet verrassen dat een vijftiger gemiddeld meer verdient dan een dertiger. Hoe groot de inkomensverschillen zijn per leeftijd zie je in de tabel hieronder. Hier zie je bijvoorbeeld dat zzp'ers tussen de 45 en 55 jaar het meeste verdienen.

Leeftijdsgroep Doorsnee maandinkomen Benodigd uurtarief (ex. btw) *
Jonger dan 25 € 1.600 € 20
25 - 35 jaar € 2.588 € 34
35 - 45 jaar € 3.142 € 46
45 - 55 jaar € 3.217 € 48
55 - 65 jaar € 2.550 € 33
65 tot 75 jaar € 2.200 € 28
Ouder dan 75 € 1.542 € 20

* Nodig om in 2023 het doorsnee inkomen te halen. Ervan uitgaande dat je 1.000 declabare uren per jaar maakt, het urencriterium haalt, geen starter bent, geen bedrijfskosten hebt en niet spaart voor je pensioen. 

Inkomen neemt toe naarmate zzp'ers langer ondernemen

Hoe langer je onderneemt, des te meer ervaring je opbouwt, hoe beter je werk - normaalgesproken - wordt. Daarom verdienen ervaren ondernemer doorgaans meer dan startende ondernemers. Het CBS houdt deze cijfers niet bij, maar we vroegen het de zakelijke klanten van Knab. Daaruit blijkt dat zzp'ers met meer dan vijf jaar ervaring gemiddeld 10% meer verdienen dan hun mede-ondernemers met minder ervaring. 

Tip: Sinds juni bekeken ruim 4.000 zzp'ers ons webinar over hoe je je pensioen slim kunt regelen. Financieel Expert Oskar Barendse legt op een begrijpelijke manier uit welke (fiscaal aantrekkelijke) opties je hebt. Maar liefst 96% van de kijkers geeft aan iets nieuws geleerd te hebben. 

Kijk pensioenwebinar terug

Laat je vermogen groeien

Los van je inkomen uit werk, is het natuurlijk ook fijn als je inkomen uit vermogen kunt realiseren. Dat kan door te sparen, maar via Knab kunnen zzp'ers bijvoorbeeld ook beleggen. Dat kan met een paar tientjes per maand, maar ook met een groot bedrag in één keer. Je loopt meer risico dan bij sparen, maar je hebt tegelijkertijd ook kans op een mooier rendement.

Privé beleggen als zzp'er

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:

Webinar: Slim omgaan met de AOV-verplichting   Direct (terug)kijken

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers