8 eindejaarstips voor ondernemers om geld te besparen

Het einde van het jaar is hét moment voor jou als ondernemer om een paar fiscale zaken te regelen. Met een paar slimme handelingen kun je namelijk geld besparen. Met sommige zaken kun je niet wachten tot 2022; in andere gevallen is het juist slim om wél even te wachten. We zetten de acht beste tips voor je op een rij.
Gepubliceerd
23 november 2021
Laatst geüpdatet
21 december 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 23 november 2021
- Laatst geüpdate: 21 december 2021
- Leestijd: 3 minuten

Het einde van het jaar is hét moment voor jou als ondernemer om een paar fiscale zaken te regelen. Met een paar slimme handelingen kun je namelijk geld besparen. Met sommige zaken kun je niet wachten tot 2022; in andere gevallen is het juist slim om wél even te wachten. We zetten de acht beste tips voor je op een rij.

shutterstock_1854625123

Tip 1: Zorg dat je het urencriterium haalt

Werk je in 2021 minimaal 1.225 uur voor je onderneming? Dan gaat er een schatkist aan aftrekposten voor je open. Bijvoorbeeld de zelfstandigen- en de startersaftrek. Uitgaande van 4 weken vakantie, moet je dus gemiddeld 26 uur per week aan je onderneming toe kunnen schrijven. Twijfel je of je dit haalt? Maak dan in de laatste weken van het jaar nog wat extra uren. Welke uren allemaal meetellen, lees je in dit artikel.

Let op: Vanwege corona mag je over de periode 1 januari tot 1 juli 2021 ervan uitgaan dat je 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed, ook al is dat niet het geval. Dat gaat in totaal om 600 uur. In de resterende 27 weken moet je in totaal dus minimaal 625 gemaakt hebben.

Tip 2: Vraag vóór december 2021 de kleineondernemersregeling (KOR) aan

Zet je jaarlijks minder dan € 20.000 exclusief btw om? Dan kan het slim zijn om de KOR aan te vragen. Die regeling ontdoet je van de btw-plicht. Dat betekent dat je geen btw in rekening hoeft te brengen bij je klanten. Het fijne eraan is dat je dus ook geen btw-aangifte meer hoeft te doen.

Let op: Gebruik je de KOR, dan mag je – behalve geen btw rekenen aan je klanten – ook geen btw van aangeschafte producten terugvragen.

Tip 3: Minder omzet door corona? Check je of je geld terug kunt krijgen via middelingsregeling

Uit ons onderzoek blijkt dat 49% van onze klanten de middelingsregeling niet kent. We doen er alles aan om de bekendheid van deze regeling te vergroten, want het kan je flink wat geld opleveren. In 2020 keerde de Belastingdienst € 3.100 per middeling uit. Je hebt recht op deze belastingteruggave als je inkomen ergens in de afgelopen vijf jaar schommelde in twee verschillende belastingschijven.

Met onze middelingscheck ontdek je of jij ook in aanmerking komt voor belastingteruggave.

Update december 2021: Uit het regeerakkoord blijkt dat het nieuwe kabinet de middelingsregeling definitief gaat afschaffen. We gaan ervan uit dat er een overgangsregeling komt, maar besef dat het op korte termijn niet meer mogelijk is om te middelen. 

Tip 4: Corrigeer afgetrokken btw voor je auto tijdens je laatste btw-aangifte

Heb je een ‘auto van de zaak’ die je gebruikt voor je onderneming? Dan mag je gerelateerde btw die je hebt betaald (bijvoorbeeld voor de aanschaf, onderhoud of het gebruik) aftrekken als voorbelasting. Maar let op: Gebruik je de auto óók privé? Dan moet je een correctie toepassen in je btw-aangifte. Dat doe je standaard in het laatste kwartaal van het jaar. Houd je het privégebruik niet bij? Dan mag je uitgaan van 2,7% van de catalogusprijs van je auto. Bij auto’s ouder dan vijf jaar hoef je maar 1,5% van de catalogusprijs rekenen.

Tip 5: Overstappen loont

Overstappen van zorgverzekering kan lonen. Voor praktisch dezelfde dekking betaal je op jaarbasis bij de ene verzekeraar tot wel € 450 minder dan bij de andere. Kijk ook kritisch naar de extra aanvullingen en de hoogte van je eigen risico. Is het aannemelijk dat je volgend jaar niet in het ziekenhuis belandt? En kun je – mocht dat toch gebeuren – een paar honderd euro gemakkelijk zelf betalen? Dan kan verhoging van je eigen risico aantrekkelijk zijn, want je premie gaat omlaag. Zorg dat je een eventuele overstap vóór 31 december 2021 aanvraagt.

Extra tip: Bekijk dit jaar nog of je nog dingen uit je huidige zorgpolis kunt gebruiken. Misschien heb je nog recht op een paar fysiobehandelingen. Of een nieuwe bril? Gebruik dit uiteraard wel alleen als je het écht nodig hebt.

Tip 6: Neem je uurtarief onder de loep

Uit ons recente onderzoek blijkt dat 6 op de 10 zzp’ers in de tweede helft van 2021 meer werk aangeboden krijgen dan ze kunnen accepteren. Tegelijkertijd schiet de inflatie in Nederland omhoog; alles wordt dus duurder. Een goed moment om je uurtarief te verhogen. 4 op de 10 zzp’ers doen dat dan ook, de meesten per 1 januari, gemiddeld met 11%.

Maar een meerderheid verhoogt hun tarief dus niet. Voornamelijk omdat ze vaste opdrachtgevers/opdrachten hebben. Weet wel dat het – om bovenstaande redenen - heel normaal is om periodiek je tarieven te verhogen. Bovendien wordt je werk – als het goed is – elk jaar een stukje beter, zeker als je een vaste opdrachtgever hebt.

Tip 7: Veel vermogen? Plan een grote uitgave vóór 2022

Heb je meer dan € 50.650 – of samen met je partner meer dan € 101.300 – in box 3? Dan betaal je daarboven - over het fictieve rendement - 31% belasting. De peildatum hiervoor is 1 januari 2022. Het loont dus om dat vermogen te verlagen vóór 31 december, bijvoorbeeld via een grote uitgave. Heb je genoeg spaargeld en wil je al een tijdje bijvoorbeeld een nieuwe auto of een dure piano kopen? Doe het nog dit jaar, dan betaal je minder vermogensbelasting.

Tip 8: Reflecteer op jezelf in 2021

Tot slot een wat ‘zachtere’ tip, die je wel degelijk harde knaken kan opleveren. Als ondernemer heb je de neiging om vooral vooruit te kijken. Maar voer aan het einde van het jaar eens je eigen evaluatiegesprek. Reflecteer op waar je dit jaar tijd, geld en energie in hebt gestoken. Bekijk daarnaast eens wat het je heeft opgeleverd. In deze vijf stappen ontdek je of je in 2022 dingen kunt verbeteren, waardoor je meer geld (of tijd en energie) overhoudt.

Bij Knab zijn we fan van geld besparen. Alle artikelen die we hierover schrijven, vind je in dit overzicht.Geschreven door:

Casper Zwart

Eindredacteur

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel ExpertDeel via:

Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën