Zoveel kindgebonden budget krijg je in 2024

Kinderen zijn hartstikke lief, maar ze kosten ook zeker geld. In Nederland bestaan verschillende regelingen om tegemoet te komen in die kosten. Zo krijgt iedereen met jonge kinderen - ongeacht hun inkomen - kinderbijslag. Veel ouders krijgen daarnaast een kindgebonden budget. De voorwaarden - en de uitkering - zijn in 2024 flink verruimd waardoor veel meer ouders in aanmerking komen.
Gepubliceerd
27 december 2023
Laatst geüpdatet
27 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 27 december 2023
- Laatst geüpdate: 27 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Kinderen zijn hartstikke lief, maar ze kosten ook zeker geld. In Nederland bestaan verschillende regelingen om tegemoet te komen in die kosten. Zo krijgt iedereen met jonge kinderen - ongeacht hun inkomen - kinderbijslag. Veel ouders krijgen daarnaast een kindgebonden budget. De voorwaarden - en de uitkering - zijn in 2024 flink verruimd waardoor veel meer ouders in aanmerking komen. 

toeslagen 2021-1

Wie hebben recht op kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget - niet te verwarren met de kinderbijslag -  is een toeslag voor ouders met minderjarige kinderen. Waar nagenoeg alle ouders recht hebben op kinderbijslag, zijn aan het kindgebonden budget meer voorwaarden verbonden. Of je recht heb op deze maandelijkse toeslag, hangt af van een paar factoren. 

  • De hoogte van je inkomen
  • Of je een (toeslag)partner hebt of niet
  • Het aantal kinderen dat je hebt
  • De leeftijd van je kinderen

Voorwaarden kindgebonden budget

Om in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget moet je in ieder geval:

  • Een minderjarig kind hebben hebben. Dit mag ook een pleeg- of stiefkind zijn. Je kind hoeft niet bij je in te wonen.
  • Kinderbijslag ontvangen;
  • Nederlander zijn of een verblijfsvergunning hebben
  • Niet te veel inkomen en/of vermogen hebben

Maximaal inkomen en vermogen voor kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is in het leven geroepen om ouders die het niet heel breed hebben te ondersteunen. Is je inkomen of vermogen te hoog? Dan ontvang je de toeslag niet. Blijf je onder de gestelde maxima? Dan ontvang je steeds meer, naarmate je verder onder die grens zit. 

Maximaal vermogen kindgebonden budget 2024
In 2024 mag je vermogen niet hoger zijn dan € 140.213 (alleenstaand) of € 177.301 (samen met je toeslagpartner). Je vermogen is de optelsom van je bezittingen minus je schulden.

Maximaal inkomen kindgebonden budget 2024
Er is geen vaste grens voor de hoogte van je inkomen.  Wel geldt: hoe hoger je inkomen, des te lager het kindgebonden budget. Een eventueel inkomen van je kind(eren) telt trouwens niet mee voor die berekening. 

 Via de rekentool van Berekenhet.nl kun je eenvoudig checken of jij recht hebt op kindergebonden budget in 2024. 

Hoogte kindgebonden budget 2024

Het kindgebonden budget is per 2024 zeer stevig verhoogd. Voor de exacte bedragen kun je weer het beste de rekentool invullen. Voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar ontvang je meer toeslag. De overheid gaat er namelijk vanuit dat kinderen die naar de middelbare school gaan meer geld kosten.. 

Alleenstaande ouders ontvangen nog een extra bedrag. Dit wordt de alleenstaande ouderkop genoemd. 

Zo vraag je kindgebonden budget aan

In principe hoef je deze toeslag niet zelf aan te vragen. Als je er recht op hebt, zorgt de Belastingdienst dat je de bedragen elke maand (rond de 20e) krijgt uitbetaald. Maar ook de Belastingdienst maakt weleens een fout, dus check goed of je het geld ook daadwerkelijk ontvangt als je er recht op hebt. 

Over het jaar 2023 kun je tot 1 september 2024 - met terugwerkende kracht dus - kindgebonden toeslag aanvragen. Dat doe je via de website van de Belastingdienst. 

Onbeperkt aantal spaarpotjes voor je kinderen

Wil je slim en gericht sparen voor je kinderen? Bij Knab kun je - zonder extra kosten - een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen. Voor elk kind eentje dus. En een spaarpotjes voor de vakantie, misschien nog eentje voor de dure decembermaand? Nog meer voordelen?

Voor een vaste prijs per maand (€ 6) krijg je onder andere:

✔︎ Maximaal vijf betaalrekeningen mét betaalpas
✔︎ Betalen via Apple Pay of Google Pay
✔︎ Een hele fijne Knab App
✔︎ De beste, persoonlijke klantenservice

Ontdek Knab Plus 


Geschreven door:

Casper Zwart

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel ExpertDeel via:

Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën