8 tips om bewust te ondernemen én te leven

Duurzaamheid is een hot topic, geen trend. En als er een groep is die impact kan maken binnen dit thema, dan zijn het de ondernemers wel. Grote bedrijven en kleine ondernemers hebben impact op de wereld. Zeker als freelancer doe je alles zelf en dat betekent dat je ook je eigen (bewuste) keuzes kunt maken. In dit blog krijg je inspiratie om keuzes te maken die goed zijn voor onze planeet. 
Gepubliceerd
1 augustus 2022
Laatst geüpdatet
1 augustus 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 1 augustus 2022
- Laatst geüpdate: 1 augustus 2022
- Leestijd: 4 minuten

Duurzaamheid is een hot topic, geen trend. En als er een groep is die impact kan maken binnen dit thema, dan zijn het de ondernemers wel. Grote bedrijven en kleine ondernemers hebben impact op de wereld. Zeker als freelancer doe je alles zelf en dat betekent dat je ook je eigen (bewuste) keuzes kunt maken. In dit blog krijg je inspiratie om keuzes te maken die goed zijn voor onze planeet. 

bewust ondernemen en leven

Qommunitrees

Als freelancer ben je namelijk je eigen finance, HR- en duurzaamheidsafdeling. Binnen Qommunity helpen we elkaar daarom met het opzetten van impact-projecten. Qommunitrees is een mooi concreet voorbeeld: een bos wat is opgericht voor en door ondernemers. Natuurorganisatie StukjeNatuur zorgt ervoor dat de bomen die gedoneerd zijn worden aangeplant én onderhouden. Dit bos draagt direct bij aan de biodiversiteit en luchtkwaliteit in Nederland.

Meerdere Qollega’s uit het netwerk van Qommunity dragen een gedeelte van hun omzet af aan dit bos. Jorit heeft een potje op zijn bank gereserveerd voor goede doelen voor het klimaat. Per jaar draagt hij 1% van zijn omzet af aan Qommunitrees. 

Tips van Qocellga Ineke Ligthart

Qollega Ineke Ligthart profileert zichzelf op LinkedIn als “Climate Communication Strategist & Creative Facilitator with focus on climate change, sustainability and social impact.” Een mond vol mooie woorden. Ineke heeft acht concrete tips voor je opgesteld die je direct kunt toepassen als ondernemer, en vooral als mens. 

Tip 1: Bedenk waar jij impact kan maken

Kijk vooral waar JIJ specifiek zelf de meeste impact kunt hebben. Wat is jouw talent? Wat gaat je makkelijk af? Niemand kan op alle vlakken het ‘goed doen’ dus worstel niet te veel met iets waar je veel moeite mee hebt, kies dan een andere focus.

Tip 2: Integreer het in je dagelijkse activiteiten

Every job is a climate job. Wees je bewust dat wat je ook doet in het dagelijks leven, dat er altijd iets is waar je impact mee kunt maken. Je hoeft niet per se (direct) een carrièreswitch te maken. Probeer het te integreren in je dagelijkse activiteiten. Spreek je collega’s aan, spreek je baas of opdrachtgevers aan. Wees je bewust van je eigen waarden en of je die ook naleeft.

Een mooi voorbeeld is een recente klant van mij die als ouderengeneeskunde specialist zichzelf heeft gepositioneerd als De Klimaat Dokter. Zij inspireert nu haar collega’s om de zorg te verduurzamen. Van plantaardig eten op congressen en groene pensioenen tot aan richtlijnen rondom milieu impact van geneesmiddelen. Overal is iets mogelijk.

Tip 3: Blijf kritisch 

Blijf kritisch bij elke opdracht die je aanneemt. Ik las laatst een hele mooie zin die helpt bij het herkennen van Greenwashing: “There is a huge difference between saying something is good for the environment, and saying something is less harmful for the environment”. En ‘Is it kind for the planet or kinder? A difference of two letters’ (Russ Avery)

Tip 4: Ga de discussie aan 

Elke actie telt. Laat de discussie los over individuele gedragsverandering versus systeemverandering. We verspillen daar alleen maar energie aan. Naar mijn idee werkt het twee kanten op: individueel gedragsverandering leidt (indirect) tot systeemverandering en systeemverandering leidt tot gedragsverandering.

Tip 5: Sta stil bij wat je doet

Sta met regelmaat stil bij wat je doet en vraag je zelf af: heeft het écht het gewenste effect wat betreft duurzaamheid? Wat wil je écht bereiken? We verliezen vaak uit het oog waar het écht om gaat.

Vanuit duurzaamheid gezien gaat het niet om likes, volgers, aantal petitie tekenaars of verkoop aantallen. Het gaat om de ‘real life’ metrics: Hoeveel co2 stoten we uit, hoeveel minder vluchten worden er geboekt, hoeveel mensen kiezen voor treinvakantie in plaats van een vliegvakantie (dus niet, naast een vliegvakantie), hoeveel liter water wordt er gebruikt, hoeveel pesticide wordt er gebruikt. Etc.

Tip 6: Wees je bewust van jouw invloed

Iedereen is een influencer. Wees je er van bewust dat je altijd mensen beïnvloed. Met iedere grote en kleine actie en dagelijkse keuzes bepalen we samen wat de sociaal geaccepteerde norm is. Het aannemen van een (niet) duurzame opdracht, het wel of niet boeken van dat vliegticket, het laten zien dat je duurzaamheid belangrijk vind etc.

Tip 7: Spreek je uit

Spreek je uit, gebruik jouw stem. Zo’n 75% van de jongeren maakt zich zorgen over klimaatverandering, over hun toekomst. Toch voelen veel jongeren zich daarin alleen. Waarom? Omdat de grote meerderheid zich niet uitspreekt. Je hoeft het niet allemaal perfect te doen om je uit te spreken.

Sterker nog, je kunt vrijwel iedereen beschuldigen van hypocrisie als je een klein beetje verder kijkt. Maar hoe meer mensen zich uitspreken en steeds een stapje verder gaan, hoe sneller we bij het ‘tipping point’ komen waarbij verandering ineens heel snel kan gaan.

Tip 8: Ook kleinere acties zorgen voor grote veranderingen

En nog zo’n mooie quote van Harcourt Klinefelter (voormalig persvoorlichter van MLK) “We can not all be a Martin Luther King, but we can all be a Rosa Parks”. Met andere woorden: ook kleinere acties kunnen een ‘trigger’ zijn voor een grote verandering.

Eigenlijk was de allereerste actie van Greta Thunberg dat ook. Ook hier gaat het weer om het uitspreken, ergens voor gaan staan. Sowieso inspireert hij mij heel erg, vanwege de invloed die hij heeft gehad, terwijl vrijwel niemand zijn naam kent. Zie ook deze post voor meer toelichting. 

Benieuwd welke tips je als eerste gaat toepassen! Op naar impact maken, samen. Want samen is niet alleen.



The Freelance Qommunity
Freelancen hoeft helemaal niet zo eenzaam, onzeker of moeilijk te zijn. Wij geloven dat naast vrijheid en zelfstandigheid, verbinding en zekerheid ook bij the freelance life hoort. The Freelance Qommunity is een online platform dat freelancers helpt aan een ijzersterk netwerk, de juiste kennis en die vette nieuwe klus. Zo maken we van freelancen het leukste beroep van de wereld!



Deel via:
Het gezelligste freelance-netwerk van Nederland  Sluit aan bij Qommunity!

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers