Hoeveel moet ik als zzp’er reserveren voor de btw en inkomstenbelasting?

Stroomt de omzet binnen op je zakelijke rekening? Heel fijn! Met het geld dat binnenkomt kun je lekker leven of bijvoorbeeld investeren. Maar geef niet alles uit, want die verdraaide belasting moet je straks nog zelf afdragen. De hamvraag is: hoeveel moet je als zzp’er nu precies reserveren voor de btw en inkomstenbelasting?
Gepubliceerd
28 oktober 2022
Laatst geüpdatet
27 december 2023
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 2 november 2020
- Laatst geüpdate: 27 december 2023
- Leestijd: 5 minuten

Stroomt de omzet binnen op je zakelijke rekening? Heel fijn! Met het geld dat binnenkomt kun je lekker leven of bijvoorbeeld investeren. Maar geef niet alles uit, want die verdraaide belasting moet je straks nog zelf afdragen. De hamvraag is: hoeveel moet je als zzp’er nu precies reserveren voor de btw en inkomstenbelasting?

aov-verplicht (1)

Welke belastingen moet ik reserveren?

Je betaalt als zelfstandige btw, inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet (ZVW). Het is belangrijk om daar voldoende geld voor te reserveren. Zo voorkom je dat je geld tekort komt op het moment dat je de belastingen af moet dragen.

1. Btw

Als zzp'er moet je meestal belasting betalen over de omzet die je behaalt. Dat is de belasting over toegevoegde waarde (btw), ook wel omzetbelasting genoemd. Hoeveel je moet betalen hangt af van de goederen/diensten die je levert. Standaard moet je 21% afdragen, maar in sommige gevallen betaal je 9% of ben je zelfs helemaal vrijgesteld van de btw.  

Onder welke tarieven jouw producten en/of diensten vallen, vind je op de website van de Belastingdienst.

Vrijwel alle zzp'ers rekenen deze btw direct door aan de klant. Je zet de btw dus als aparte post op de factuur. Uitgangspunt is dat je per kwartaal je btw afdraagt aan de Belastingdienst. De btw die je ontvangt, geldt dus ook niet als inkomsten, omdat je het als het ware int voor de Belastingdienst.

Let op: Je moet je btw-aangifte in de maand na afloop van elk kwartaal indienen bij de Belastingdienst. Ook als je (nog) geen omzet hebt gedraaid. Doe je dit niet, dan krijg je een boete. 

Automatisch btw opzijzetten bij Knab
Klanten met Knab Zakelijk kunnen Btw Sparen aanzetten. Met deze handige functie gaat de btw van elke inkomende transactie automatisch naar een aparte spaarrekening. Zo heb je altijd precies genoeg geld opzijgezet op het moment dat je de btw moet afdragen aan de Belastingdienst.

Btw verrekenen als voorbelasting
Doe jij zelf een zakelijke aankoop? Bijvoorbeeld een laptop of softwarepakket? Dan betaal je zelf ook btw. Die betaalde btw mag je 'verrekenen als voorbelasting'. Dat betekent dat je dat bedrag mag aftrekken van het btw-bedrag dat jij moet afdragen aan de Belastingdienst. Zo vorder je de btw over je zakelijke aankopen dus terug. Niet vergeten, want dit scheelt je veel geld. 

Lees meer over de btw in ons uitgebreidere artikel: Btw-aangifte doen als zzp’er: wat is het en wanneer moet dit?

2. Inkomstenbelasting

Naast de omzetbelasting (btw) betaal je als zzp’er - net als iedereen - ook inkomstenbelasting. Hoeveel belasting je moet betalen, hangt af van de hoogte van je inkomsten en binnen welke belastingschijven die inkomsten vallen. De grensbedragen en belastingpercentages voor die schijven veranderen regelmatig. Dat maakt het lastig om er een vast percentage voor te reserveren, waarmee je altijd goed uitkomt.

Aftrekposten
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je inkomstenbelasting betaalt over de winst die je maakt. Valt je winst in de eerste belastingschijf? Dan betaal je in 2024 daar 36,97% inkomstenbelasting over. Maar gelukkig zijn er voor ondernemers nog heel wat zakelijke aftrekposten, waardoor je je belastbare winst stevig kunt verlagen. Verdiep je er goed in, want de meeste aftrekposten moet je zelf toepassen en gaat uiteindelijk om behoorlijke bedragen.

Tip: We hebben onze ondernemende klanten gevraagd hoeveel zij steeds opzijzetten voor de inkomstenbelasting. De meesten rekenen 40% per inkomende transactie. Vooral bij een relatief lage belastbare winst, zal je merken dat je meer overhoudt dan je uiteindelijk moet betalen. Zo heb je aan het eind van het jaar een leuke meevaller.

3. Premie Zorgverzekeringswet

Ten derde is het als zzp’er belangrijk om geld  te reserveren voor de premie Zorgverzekeringswet. Dit bedrag betaal je naast de inkomstenbelasting. Hoeveel je betaalt, hangt af van je belastbare winst. In 2024 gaat het om 5,32% over maximaal € 71.624 belastbare winst. 

Bereken je (verwachte) netto inkomen

Nu je weet hoe het zit, ben je natuurlijk benieuwd hoeveel belasting je precies moet afdragen. Daar hebben we een tool voor. Als je weet hoeveel winst je in een jaar hebt gemaakt (of denkt te gaan maken), bereken je met deze tool eenvoudig het netto inkomen dat je daarvan overhoudt. Zo zie je dus ook hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. 

Tip: Wil je niet ieder jaar een berekening maken van jouw verwachte inkomen om voldoende te reserveren voor de belastingen? Vraag dan bij de Belastingdienst om een voorlopige aanslag. Je betaalt dan maandelijks belasting, als voorschot op basis van je verdiensten uit het verleden.

Hoe kan ik bedragen reserveren?

Wil je als zzp’er bedragen reserveren voor de btw en voor de andere belastingen? Je kunt daar het beste een aparte spaarrekening voor aanmaken. Door de bedragen voor de btw en de bedragen voor de inkomstenbelasting apart te sparen, behoud je het overzicht en weet je altijd wat er beschikbaar is om de belastingen te betalen of de btw af te dragen. Met Knab Zakelijk kun je een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen en de ontvangen btw automatisch apartzetten met Btw Sparen.

Rekenvoorbeeld btw en inkomstenbelasting reserveren

Benieuwd hoe dat in de praktijk werkt? We laten je aan de hand van een rekenvoorbeeld zien hoe je als zzp’er voldoende btw en inkomstenbelasting reserveert.

Rekenvoorbeeld btw
Stel dat je € 3.000 per maand aan omzet maakt. Daarover bereken je 21% btw. Dit betekent dat je per maand € 3.630 in rekening brengt bij jouw klanten. Het is belangrijk om daarvan in ieder geval de btw apart te zetten, in dit geval gaat het om € 630 per maand. In de maand na afloop van het kwartaal, doe je btw-aangifte. Dat gaat dus over drie maanden. Dus maak je 3x € 630 = € 1.890 over naar de Belastingdienst.

Rekenvoorbeeld inkomstenbelasting
Stel je hebt in een jaar € 36.000 winst gemaakt. Je bent een startende ondernemer en voldoet aan het urencriterium. In 2024 hoef je hoef je dan maar € 945 aan inkomstenbelasting te betalen en € 1.389 bijdragen aan de zorgverzekeringswet. 

HandigMet onze tool bereken je eenvoudig hoeveel geld je als zzp'er netto overhoudt van de winst die je maakt.

Je hoeft in dit geval dus maar 6,5% van je omzet te reserveren voor de inkomstenbelasting. Houd er wel rekening mee dat het percentage belasting dat je betaalt snel oploopt als je meer omzet draait. Bij een omzet van € 70.000 is het bijvoorbeeld al belangrijk om zo'n 26% te reserveren. Als je 40% aanhoudt kom je in de meeste gevallen goed uit.

Eenvoudig boekhouden en genoeg reserveren

Wil je de boekhouding vooral zo makkelijk mogelijk maken? Dan biedt het Knab Boekhoudpakket uitkomst, want het is helemaal afgestemd op de behoefte van ondernemers. Je kunt het pakket één maand gratis proberen!

Ontdek het Knab Boekhoudpakket

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.Deel via:

Webinar: Slim omgaan met de AOV-verplichting   Direct (terug)kijken

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers