Hoeveel moet ik als zzp’er reserveren voor de btw en inkomstenbelasting?

Maak je jouw eerste omzet of houd je een leuk bedrag aan winst over als zzp’er? Gefeliciteerd! Je verdient jouw eerste bedragen als ondernemer, waar je van kunt gaan leven of waarmee je nieuwe investeringen in je bedrijf kunt doen. Maar geef niet alles in een keer uit, je moet ook nog geld overhouden voor bijvoorbeeld de belasting. Maar hoeveel moet je als zzp’er nu precies reserveren voor de btw en inkomstenbelasting?
Gepubliceerd
4 november 2020
Laatst geüpdatet
4 november 2020
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 2 november 2020
- Laatst geüpdate: 4 november 2020
- Leestijd: 5 minuten

Maak je jouw eerste omzet of houd je een leuk bedrag aan winst over als zzp’er? Gefeliciteerd! Je verdient jouw eerste bedragen als ondernemer, waar je van kunt gaan leven of waarmee je nieuwe investeringen in je bedrijf kunt doen. Maar geef niet alles in een keer uit, je moet ook nog geld overhouden voor bijvoorbeeld de belasting. Maar hoeveel moet je als zzp’er nu precies reserveren voor de btw en inkomstenbelasting?

aov-verplicht (1)

Welke belastingen moet ik reserveren?

Je betaalt als zelfstandige btw, inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet (ZVW). Het is belangrijk om daar voldoende geld voor te reserveren, om te voorkomen dat je straks geld tekortkomt om de belastingen af te dragen.

1. Btw

Als zzp’er stuur je jouw klanten meestal een factuur. Je berekent het bedrag voor de geleverde diensten en/of producten, plus eventueel een bedrag aan btw. Het gaat standaard om 21%, als jouw diensten of producten belast zijn met het hoge tarief. Het lage tarief bedraagt 9% en in sommige gevallen zijn jouw diensten of producten belastingvrij. Dit kun je checken op de website van de Belastingdienst.

De btw die je berekent over de bedragen die je aan klanten factureert, zal je later weer afdragen aan de Belastingdienst. Dit heet omzetbelasting. Het zijn ontvangsten die niet gelden als inkomsten, omdat je ze als het ware int voor de Belastingdienst.

Voorbeeld
Stuur je een factuur voor € 1.000 aan diensten? Dan verhoog je dat bedrag met 21% btw, dus je factureert in totaal € 1.000 + 21% = € 1.210. Van dat bedrag reserveer je vervolgens € 210, omdat dit het bedrag aan btw is. Zo zorg je ervoor dat je dit bedrag kunt overmaken naar de Belastingdienst als je de btw-aangifte doet.

Andersom kun je de btw die je betaalt verrekenen als voorbelasting. Dus doe je een zakelijke aankoop waarover je btw betaalt? De btw die je daarover betaalt kun je terugvorderen als je btw-aangifte doet bij de Belastingdienst. Je verrekent de betaalde btw met de btw die je ontvangt van klanten.

2. Inkomstenbelasting

Naast de omzetbelasting betaal je als zzp’er met een eenmanszaak inkomstenbelasting, zoals dat ook geldt voor iedereen in loondienst. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van de hoogte van je inkomsten en binnen welke belastingschijven die inkomsten vallen. De grensbedragen voor die schijven veranderen regelmatig en ook de percentages belasting die je betaalt, worden veelal per jaar aangepast. Dat maakt het lastig om er een vast bedrag voor te reserveren, waarmee je altijd goed uitkomt.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je inkomstenbelasting betaalt over de winst die je maakt. Dus stuur je de factuur van € 1.000 waar we het eerder over hadden? Je verhoogt die naar € 1.210 om de btw te innen, waarvan je € 210 aan het eind van het kwartaal meteen weer afdraagt. Dan blijft er een winst over van € 1.000. Hoeveel inkomstenbelasting je daarover betaalt hangt af van de belastingschijf waarin je inkomen valt. Gaat het om een winst die valt in de eerste schijf en betaal je bijvoorbeeld 37% belasting? Houd er dan rekening mee dat je € 370 moet afdragen, waardoor er € 630 winst overblijft. Maar, dit bedrag kun je nog verlagen door aftrekposten toe te passen.

Aftrekposten

Als zzp’er kun je gebruik maken van zowel ondernemersaftrekposten als aftrekposten die voor iedereen gelden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de zelfstandigenaftrek en startersaftrek voor ondernemers, maar ook de hypotheekrenteaftrek voor iedereen met een koophuis en een hypotheek. Die aftrekposten zorgen ervoor dat je minder belasting betaalt, waardoor je meer overhoudt dan zonder die posten.

Tip: wil je zeker weten dat je als zzp’er voldoende reserveert voor de inkomstenbelasting? Als je rekening houdt met 40% belasting zit je in de meeste gevallen goed. Vooral bij lagere inkomsten zal je merken dat je meer overhoudt dan je uiteindelijk moet betalen. Zo heb je aan het eind van het jaar een leuke meevaller.

3. Premie Zorgverzekeringswet

Ten derde is het als zzp’er belangrijk om te reserveren voor de premie Zorgverzekeringswet. Het is een onderdeel van de inkomstenbelasting, waarmee je betaalt voor een verplichte verzekering. Hoeveel je betaalt hangt af van het percentage dat de Belastingdienst berekent, met een maximum dat je met hogere inkomens bereikt. Je kunt jouw (verwachte) inkomen per jaar berekenen, om te bepalen hoe hoog deze premie zal zijn en hoeveel inkomstenbelasting je gaat betalen.

Bereken jouw (verwachte) inkomen

De wisselende percentages en grensbedragen voor de belastingschijven maken het lastig om aan te geven hoeveel je moet reserveren voor de belasting. Het is daarom verstandig om regelmatig een berekening te maken van jouw (verwachte) inkomen.

Via Knab kun je berekenen wat jouw verwachte netto jaarinkomen als zzp’er is. Probeer de jaarwinst in te schatten, bijvoorbeeld door te kijken naar afgelopen jaar of de eerste maanden van het jaar.

Tip: wil je niet ieder jaar een berekening maken van jouw verwachte inkomen om voldoende te reserveren voor de inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet? Vraag bij de Belastingdienst om een voorlopige aanslag. Je betaalt dan maandelijks belasting, als voorschot op basis van de verdiensten uit het verleden.

Hoe kan ik bedragen reserveren?

Wil je als zzp’er bedragen reserveren voor de btw en voor de andere belastingen? Je kunt daar het beste een aparte spaarrekening voor aanmaken. Door de bedragen voor de btw en de bedragen voor de inkomstenbelasting apart te sparen behoud je het overzicht en weet je altijd wat er beschikbaar is om de belastingen te betalen of de btw af te dragen. Met Knab Zakelijk kun je voor dit doel zelfs zoveel spaarrekeningen openen als je wilt!

Rekenvoorbeeld btw en inkomstenbelasting reserveren

Benieuwd hoe dat in de praktijk werkt? We laten je aan de hand van een rekenvoorbeeld zien hoe je als zzp’er voldoende btw en inkomstenbelasting reserveert.

Stel dat je € 3.000 per maand aan omzet maakt. Daarover bereken je 21% btw. Dit betekent dat je per maand € 3.630 in rekening brengt bij jouw klanten. Het is belangrijk om daarvan in ieder geval de btw apart te zetten, in dit geval gaat het om €630 per maand. Na drie maanden doe je de btw-aangifte, dus maak je 3x € 630 = € 1.890 over naar de Belastingdienst.

Na 12 maanden heb je €36.000 omzet gemaakt (en € 7.560 aan btw in rekening gebracht). Daarover zal je dankzij de beschikbare aftrekposten zo’n € 4.500 tot € 5.000 inkomstenbelasting betalen. Je kunt dit online zelf uitrekenen, waarbij je kunt aangeven voor welke aftrekposten je in aanmerking komt.

Het is in dit geval belangrijk om zo’n 15% van jouw omzet te reserveren voor de inkomstenbelasting. Het gaat om € 450 van de € 3.000 omzet die je per maand maakt. Houd er wel rekening mee dat het percentage belasting dat je betaalt snel oploopt als je meer omzet maakt. Bij een omzet van € 72.000 is het bijvoorbeeld al belangrijk om 30 tot 35% te reserveren voor de inkomstenbelasting. Als je 40% aanhoudt kom je in de meeste gevallen goed uit.

Eenvoudige boekhouden en genoeg reserveren

Wil je de boekhouding vooral zo makkelijk mogelijk maken? Met Knab Zakelijk koppel je de boekhoudkoppeling eenvoudig aan jouw administratie.

En ben je zzp’er en eenmaal klant bij Knab? Dan krijg je 1 jaar lang 50% korting als je gaat boekhouden met MoneyMonk.Jasper Horstink
Jasper Horstink is oprichter van MoneyMonk en gelooft dat je door de juiste software plezier kunt hebben aan het bijhouden van je administratie.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers