Hoeveel moet ik als zzp’er reserveren voor de btw en inkomstenbelasting?

Stroomt de omzet binnen op je zakelijke rekening? Heel fijn! Met het geld dat binnenkomt kun je lekker leven of bijvoorbeeld investeren. Maar geef niet alles uit, want die verdraaide belasting moet je straks nog zelf afdragen. De hamvraag is: hoeveel moet je als zzp’er nu precies reserveren voor de btw en inkomstenbelasting?
Gepubliceerd
28 oktober 2022
Laatst geüpdatet
28 oktober 2022
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 2 november 2020
- Laatst geüpdate: 28 oktober 2022
- Leestijd: 5 minuten

Stroomt de omzet binnen op je zakelijke rekening? Heel fijn! Met het geld dat binnenkomt kun je lekker leven of bijvoorbeeld investeren. Maar geef niet alles uit, want die verdraaide belasting moet je straks nog zelf afdragen. De hamvraag is: hoeveel moet je als zzp’er nu precies reserveren voor de btw en inkomstenbelasting?

aov-verplicht (1)

Welke belastingen moet ik reserveren?

Je betaalt als zelfstandige btw, inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet (ZVW). Het is belangrijk om daar voldoende geld voor te reserveren, om te voorkomen dat je straks geld tekortkomt om de belastingen af te dragen.

1. Btw

Als zzp’er stuur je jouw klanten meestal een factuur. Je berekent het bedrag voor de geleverde diensten en/of producten, plus eventueel een bedrag aan btw. Het gaat standaard om 21%, als jouw diensten of producten belast zijn met het hoge tarief. Het lage tarief bedraagt 9% en in sommige gevallen hoef je helemaal geen btw af te dragen. Onder welke tarieven jouw producten en/of diensten vallen, vind je op de website van de Belastingdienst.

De btw die je berekent over de bedragen die je aan klanten factureert, moet je later weer afdragen aan de Belastingdienst. Dit heet omzetbelasting. De btw die je ontvangt, geldt niet als inkomsten, omdat je ze als het ware int voor de Belastingdienst.

Voorbeeld
Stuur je een factuur voor € 1.000 aan diensten? Dan verhoog je dat bedrag met 21% btw, dus je factureert in totaal € 1.000 + 21% = € 1.210. Van dat bedrag reserveer je vervolgens € 210, omdat dit het bedrag aan btw is. Zo zorg je ervoor dat je dit bedrag kunt overmaken naar de Belastingdienst als je de btw-aangifte doet.

Automatisch btw opzijzetten bij Knab
Klanten met Knab Zakelijk kunnen Btw Sparen aanzetten. Met deze handige functie gaat de btw van elke inkomende transactie automatisch naar een aparte spaarrekening. Zo heb je altijd precies genoeg geld opzijgezet op het moment dat je de btw moet afdragen aan de Belastingdienst.

Btw verrekenen als voorbelasting
Doe jij zelf een zakelijke aankoop? Bijvoorbeeld een laptop of neem je een dienst af bij een andere ondernemer? Dan betaal je zelf ook btw. Die betaalde btw mag je 'verrekenen als voorbelasting'. Dat betekent dat je dat bedrag mag verrekenen met de btw die jij aan de Belastingdienst moet afdragen. De btw voor je zakelijke aankopen kun je zo dus terugvorderen. Niet vergeten, want dit scheelt je veel geld. 

2. Inkomstenbelasting

Naast de omzetbelasting (btw) betaal je als zzp’er met een eenmanszaak inkomstenbelasting, net als iedereen die in loondienst werkt. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van de hoogte van je inkomsten en binnen welke belastingschijven die inkomsten vallen. De grensbedragen voor die schijven veranderen regelmatig en ook de percentages belasting die je betaalt, worden veelal per jaar aangepast. Dat maakt het lastig om er een vast bedrag voor te reserveren, waarmee je altijd goed uitkomt.

Aftrekposten
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je inkomstenbelasting betaalt over de winst die je maakt. Valt je winst in de eerste belastingschijf? Dan betaal je in 2022 daar 37,07% inkomstenbelasting over. Zo'n € 370 euro dus. Maar gelukkig zijn er voor ondernemers nog heel wat aftrekposten, waardoor je je belastbare winst verder kunt verlagen. Verdiep je er goed in, want de meeste aftrekposten moet je zelf toepassen en gaat uiteindelijk om behoorlijke bedragen.

Tip: We hebben onze ondernemende klanten gevraagd hoeveel zij steeds opzijzetten voor de inkomstenbelasting. De meesten rekenen 40% per inkomende transactie. Vooral bij een relatief lage belastbare winst, zal je merken dat je meer overhoudt dan je uiteindelijk moet betalen. Zo heb je aan het eind van het jaar een leuke meevaller.

3. Premie Zorgverzekeringswet

Ten derde is het als zzp’er belangrijk om te reserveren voor de premie Zorgverzekeringswet. Dit bedrag betaal je naast de inkomstenbelasting. Hoeveel je betaalt, hangt af van je belastbare winst. In 2022 gaat het om 5,5% over maximaal € 59.703 belastbare winst. Vanaf dat bedrag betaal je dus altijd € 3.284. 

Bereken jouw (verwachte) netto inkomen

Nu je weet hoe het zit, ben je natuurlijk benieuwd hoeveel belasting je precies moet afdragen. Daar hebben we een tool voor. Als je weet hoeveel winst je in een jaar hebt gemaakt (of denkt te gaan maken), bereken je met deze tool eenvoudig het netto inkomen dat je daarvan overhoudt. Zo zie je dus ook hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. 

Benieuwd wat zzp'ers van jouw leeftijd binnen jouw sector gemiddeld netto overhouden? We hebben het onderzocht en voor je op een rijtje gezet. 

Tip: Wil je niet ieder jaar een berekening maken van jouw verwachte inkomen om voldoende te reserveren voor de belastingen? Vraag dan bij de Belastingdienst om een voorlopige aanslag. Je betaalt dan maandelijks belasting, als voorschot op basis van je verdiensten uit het verleden.

Hoe kan ik bedragen reserveren?

Wil je als zzp’er bedragen reserveren voor de btw en voor de andere belastingen? Je kunt daar het beste een aparte spaarrekening voor aanmaken. Door de bedragen voor de btw en de bedragen voor de inkomstenbelasting apart te sparen, behoud je het overzicht en weet je altijd wat er beschikbaar is om de belastingen te betalen of de btw af te dragen. Met Knab Zakelijk kun je zelfs een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen.

Rekenvoorbeeld btw en inkomstenbelasting reserveren

Benieuwd hoe dat in de praktijk werkt? We laten je aan de hand van een rekenvoorbeeld zien hoe je als zzp’er voldoende btw en inkomstenbelasting reserveert.

Stel dat je € 3.000 per maand aan omzet maakt. Daarover bereken je 21% btw. Dit betekent dat je per maand € 3.630 in rekening brengt bij jouw klanten. Het is belangrijk om daarvan in ieder geval de btw apart te zetten, in dit geval gaat het om €630 per maand. Na drie maanden doe je de btw-aangifte, dus maak je 3x € 630 = € 1.890 over naar de Belastingdienst.

Na 12 maanden heb je €36.000 omzet gemaakt (en € 7.560 aan btw in rekening gebracht). Daarover zal je dankzij de beschikbare aftrekposten zo’n € 4.500 tot € 5.000 inkomstenbelasting betalen. Je kunt dit online zelf uitrekenen, waarbij je kunt aangeven voor welke aftrekposten je in aanmerking komt.

Het is in dit geval belangrijk om zo’n 15% van jouw omzet te reserveren voor de inkomstenbelasting. Het gaat om € 450 van de € 3.000 omzet die je per maand maakt. Houd er wel rekening mee dat het percentage belasting dat je betaalt snel oploopt als je meer omzet draait. Bij een omzet van € 72.000 is het bijvoorbeeld al belangrijk om 30 tot 35% te reserveren voor de inkomstenbelasting. Als je 40% aanhoudt kom je in de meeste gevallen goed uit.

Eenvoudige boekhouden en genoeg reserveren

Wil je de boekhouding vooral zo makkelijk mogelijk maken? Met Knab Zakelijk koppel je de boekhoudkoppeling eenvoudig aan jouw administratie. En ben je zzp’er en eenmaal klant bij Knab? Dan krijg je één jaar lang 50% korting als je gaat boekhouden met MoneyMonk.Jasper Horstink
Jasper Horstink is oprichter van MoneyMonk en gelooft dat je door de juiste software plezier kunt hebben aan het bijhouden van je administratie.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zet automatisch je ontvangen btw apart!  Check Btw Sparen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers