Aanvullend pensioen voor zzp: wat heb jij nodig?

Een goed pensioen is voor zelfstandig ondernemers lang niet vanzelfsprekend. Je bent er namelijk zelf verantwoordelijk voor om genoeg geld opzij te zetten voor later. Gelukkig zijn er manieren om je pensioen op een slimme manier te regelen. Van tips voor je aanvullend pensioen tot je AOW: hier lees je alles wat je moet weten.
Gepubliceerd
14 november 2023
Laatst geüpdatet
14 november 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 9 november 2023
- Laatst geüpdate: 14 november 2023
- Leestijd: 3 minuten

Een goed pensioen is voor zelfstandig ondernemers lang niet vanzelfsprekend. Je bent er namelijk zelf verantwoordelijk voor om genoeg geld opzij te zetten voor later. Gelukkig zijn er manieren om je pensioen op een slimme manier te regelen. Van tips voor je aanvullend pensioen tot je AOW: hier lees je alles wat je moet weten.

Aanvullend pensioen voor zzp'er

Wat is aanvullend pensioen?

Aanvullend pensioen voor zzp'ers is het extra inkomen dat je opbouwt bovenop je wettelijk basispensioen (AOW) en eventueel het pensioen dat je hebt opgebouwd via een eerdere werkgever. Door nu alvast voldoende geld opzij te zetten, heb je na het bereiken van de pensioenleeftijd meer te besteden. Er zijn verschillende manieren om extra pensioen op te bouwen.

Hoe bouw je aanvullend pensioen op?

Extra geld opzijzetten voor later. Het is voor veel zzp'ers een uitdaging, vanwege de vele mogelijkheden. Daarom zoomen we in op de volgende vraag: aanvullend pensioen - hoe bouw je het op bij Knab?

Pensioenbeleggen
 • Krijg tussen 37% en 49,5% van je inleg terug van de Belastingdienst
 • Betaal geen vermogensbelasting over je saldo
 • Ga voor een hoger rendement

Meer over pensioenbeleggen bij Knab

Pensioensparen
 • Krijg tussen 37% en 49,5% van je inleg terug van de Belastingdienst
 • Betaal geen vermogensbelasting over je saldo
 • Ontvang tot 3,00% rente over je saldo

Meer over pensioensparen bij Knab

Beheerd beleggen
 • Flexibel beleggen voor later
 • Slim en verantwoord belegd door onze experts
 • Je kan stoppen wanneer je wil

Meer over beheerd beleggen bij Knab

Pensioen en AOW samen: wat heb je nodig?

Maar wat heb je nu echt nodig om tijdens je pensioen comfortabel te kunnen leven? De AOW zorgt voor een basisinkomen, maar ook niet meer dan dat. Daarnaast moet je investeren in aanvullend pensioen. Je kan je blind staren op later, maar beter neem je direct actie. Elke maand telt, dus begin nu met pensioen opbouwen en ontvang belastingvoordeel.

Hoeveel belastingvoordeel kan je ervaren?

Met de nieuwe pensioenregels zijn er wel wat zaken veranderd voor ondernemers. Hierdoor heb je als zzp'er meer fiscale mogelijkheden, wat het opbouwen van je pensioen aantrekkelijker maakt. Dit zijn de belangrijkste belastingregels voor jouw aanvullende pensioenopbouw:

 • Je kan nu tot tien jaar terug gebruikmaken van de jaarruimte. Tot nu toe was dit zeven jaar. Heb je een aantal jaren minder of geen pensioen ingelegd? Dan kan je dit nu lekker inhalen!
 • Je hebt 2,5x zoveel ruimte om fiscaal vriendelijk in te leggen. De jaarruimte wordt namelijk verhoogd naar 30%.

Tijdens het opbouwen van je aanvullend pensioen betaal je daarnaast geen vermogensbelasting over je saldo, omdat dit niet wordt meegerekend in box 3. Op het moment dat je je opgebouwde saldo laat uitkeren, betaal je hierover inkomstenbelasting. Wel is het zo dat je tijdens je pensioen vaak minder inkomsten hebt, waardoor je in een lagere belastingschijf terechtkomt. Je betaalt daardoor mogelijk minder inkomstenbelasting.

Hoeveel geld heb je nodig voor je pensioen?

Hoe jonger je begint met het opbouwen van je aanvullend pensioen, des te meer kans je hebt om jouw doelen te behalen. Je inleg is dan namelijk vele malen lager. Stel je bent nu 20 jaar en je wil naast je AOW € 1.000 per maand laten uitkeren. Dat betekent dat je maandelijks slechts € 105 hoeft in te leggen. Ben je nu 30 jaar, dan leg je € 174 per maand in voor hetzelfde resultaat, maar ben je 45? Dan moet je al € 361 per maand inleggen. Het loont dus om zo vroeg mogelijk te beginnen!

Aanvullend pensioen: tips voor jou

Extra sparen voor aanvullend pensioen: waar moet je nou echt op letten? Het opbouwen van een aanvullend pensioen is heel eenvoudig via Knab. Het gebruik van onderstaande tips biedt een solide basis, maar vergeet niet dat elke persoonlijke situatie anders is:

 • Start vroeg, want dan is je inleg lekker laag
 • Benut je jaarruimte en profiteer zo van belastingteruggave
 • Stel een maandelijkse inleg in, zodat je saldo automatisch groeit 

Goed om te weten
Dit artikel biedt algemene informatie over pensioenopbouw en is geen vervanging voor professioneel financieel advies. Overweeg altijd je persoonlijke situatie en neem contact op met een financieel adviseur, voordat je financiële beslissingen neemt.Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:

Pensioen opbouwen als zzp'er? Check je opties