Eindejaarstips 2023: 7 slimme tips die je geld opleveren

Een nieuwe pensioenwet, het einde van het energieprijsplafond en andere fiscale regelingen die veranderen of verdwijnen. Een paar tactische zetten rond de jaarwisseling kunnen je aardig wat geld opleveren. In dit artikel lees je onze selectie van de beste financiële eindejaarstips. Bondig en in begrijpelijke taal. Bij sommige tips moet je in 2023 nog actie ondernemen. Ben je zzp'er? Onderstaande tips zijn voor iedereen, maar we hebben ook een apart artikel met eindejaarstips specifiek voor zzp'ers.
Gepubliceerd
27 november 2023
Laatst geüpdatet
8 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 23 november 2023
- Laatst geüpdate: 8 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Een nieuwe pensioenwet, het einde van het energieprijsplafond en andere fiscale regelingen die veranderen of verdwijnen. Een paar tactische zetten rond de jaarwisseling kunnen je aardig wat geld opleveren. In dit artikel lees je onze selectie van de beste financiële eindejaarstips. Bondig en in begrijpelijke taal. Bij sommige tips moet je in 2023 nog actie ondernemen. 

Ben je zzp'er? Onderstaande tips zijn voor iedereen, maar we hebben ook een apart artikel met eindejaarstips specifiek voor zzp'ers

kerst-besparen-1

Tip 1: Leg dit jaar nog (extra) in voor je pensioen

De overheid stimuleert iedereen om hun pensioen goed te regelen. Daarom mag je een deel van je inkomen fiscaal voordelig inleggen in een pensioenproduct. Dat fiscale voordeel betekent dat je 37% tot 49,5% van je inleg terugkrijgt van de Belastingdienst bij je belastingaanslag. Extra voordeel: Over je totale inleg betaal je geen vermogensbelasting.

Ontdek je pensioenopties bij Knab

Sinds dit jaar veel meer jaarruimte
Dankzij de nieuwe pensioenwet mag je sinds dit jaar maximaal 30% van je pensioengevend inkomen fiscaal voordelig inleggen voor je pensioen (voorheen was dat 13,5%). De meeste mensen - ook in loondienst - leggen minder in. Dat verschil heet je jaarruimte. Benieuwd hoeveel jij maximaal mag inleggen? Bereken je zogenoemde jaarruimte via deze tool. 

Tip 2: Verlaag voor de jaarwisseling je belastbaar vermogen

Heb je tijdens de jaarwisseling een vermogen van boven de € 57.000 - of meer dan € 114.000 met een fiscaal partner - dan ga je vermogensbelasting betalen. Dat kun je voorkomen - of verminderen - door dit jaar nog slim je vermogen te verlagen.

Je kunt je vermogen bijvoorbeeld verlagen door in 2023:

 • (Extra) af te lossen op je hypotheek
 • Een grote uitgave te doen die je eigenlijk voor 2024 had gepland 
 • Geld (belastingvrij) te schenken
 • Kleine schulden af te lossen of belastingaanslagen te betalen
 • Overige (hoge) rekeningen te betalen of naar voren te halen
 • (Extra) in te leggen voor je pensioen (zie tip 1)
 • Groen te beleggen (groene beleggingen tot € 65.072 zijn vrijgesteld)

Meer toeslag
De hoogte van je vermogen bepaalt of - en zo ja, hoeveel - toeslag je kunt krijgen. Valt je vermogen onder een bepaalde grens? Dan heb je recht op meer toeslag naarmate je je vermogen meer weet te verlagen. 

Tip 3: Check hoeveel belastinggeld je kunt terugkrijgen via middeling

Had je tussen 2018 en nu wisselende inkomsten? Dan heb je mogelijk te veel inkomstenbelasting betaald en die kun je terugkrijgen. Je moet er wel zelf om vragen. Vooral voor mensen die net zijn begonnen met werken of juist met pensioen zijn gegaan, kan dit veel geld opleveren. Maar ook als je minder bent gaan werken, bijvoorbeeld vanwege een kind of een sabattical. 

Gemiddelde teruggave: € 3.100
Uit eerder onderzoek van Knab bleek dat Nederlanders tientallen miljoenen euro's laten liggen. Met name omdat de regeling erg onbekend is. Slechts 15% van de mensen die recht hebben op teruggave, vraagt het aan. In 2020 was de gemiddelde teruggave maar liefst € 3.100.

Tool: Ontdek via onze middelingscheck of jij ook recht hebt op belastingteruggave. Je ziet meteen over welk tijdvak je het beste kunt middelen. Ook kun je een modelbrief downloaden waarmee je de teruggave eenvoudig aanvraagt. 

Tip 4: Vraag een voorlopige aanslag aan

Zeker bij wisselende inkomsten of belangrijke veranderingen in je leven kan verstandig zijn om een voorlopige aanslag aan te vragen. Met zo'n voorlopige aanslag betaal je maandelijks belasting (of krijg je het terug), voordat het jaar is afgelopen.  Je voorkomt zo dat je straks in één klap veel geld moet bijbetalen. 

Voorkom belastingrente
Zeker als je verwacht dat je aan het einde van jaar moet bijbetalen, kan een voorlopige aanslag lonen. Je voorkomt daarmee namelijk dat je 6% belastingrente betaalt over het openstaande bedrag. Heb je al een voorlopige aanslag? Controleer dan of deze hoog genoeg is. 

Tip 5: Het prijsplafond op energie verdwijnt

Per 1 januari 2024 vervalt het prijsplafond op energie. Dat betekent dat iedereen gewoon weer de reguliere markttarieven voor gas en electra moet betalen. Uit onderzoek van Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat 6% van de Nederlanders op dit moment nog een variabel contract heeft dat boven dit prijsplafond ligt. Zij gaan straks dus ineens - onnodig - meer betalen.

Zeker voor hen - maar mogelijk ook voor veel andere Nederlanders - zijn er veel goedkopere alternatieven beschikbaar. Vergelijk dus vooral je opties. 

Uitzonderlijk: De Autoriteit Consument en Markt (ACM) adviseert mensen die zekerheid willen om een vast contract te nemen. Volgens de ACM zijn vaste contracten met een looptijd van 2 of 3 jaar zijn op dit moment goedkoper dan variabele contracten. Dat de onafhankelijke toezichthouder zo expliciet advies geeft, is uitzonderlijk. 

Tip 6: Alleen nog in 2023: Belastingvrij schenken

De beruchte jubelton is na de jaarwisseling definitief geschiedenis. Maar tot die tijd kun je nog een deel van dat ton - namelijk € 28.947 - belastingvrij schenken. Dat mag aan iedereen - tussen de 18 en 40 jaar - die daarmee een huis of verbouwing wil financieren. Dat is fijn voor de ontvanger, maar jij verlaagt hiermee ook je belastbaar vermogen (zie tip 2).

Let op: Schenk je het bedrag aan je kind? Dan hoeft je kind dit bedrag niet te besteden aan de eigen woning. Je kind mag zelf beslissen wat er met het geld gebeurt. Je kunt hem of haar bijvoorbeeld adviseren om het geld te beleggen voor de kans op een goed rendement. Een slimme manier dus om te voorkomen dat je kind straks meer erfbelasting betaalt dan nodig.

Tip 7: Regel in 2023 nog een samenlevingscontract

Belastingtechnisch kan het voordelig zijn om een fiscaal partner te hebben. Je kunt dan namelijk met heffingskortingen schuiven, wat je geld kan opleveren.

Ben je getrouwd of geregistreerd partner? Dan ben je automatisch ook fiscaal partner. Maar er zijn ook andere manieren om dat te worden. De snelste manier is waarschijnlijk om een notarieel samenlevingscontract aan te gaan. Doe je dat dit jaar nog, dan ben je voor heel 2023 fiscaal partner. 

In onderstaande gevallen ben je ook automatisch fiscaal partner. 

 • Je hebt samen een kind
 • Een van jullie heeft het kind van de ander erkend
 • Jullie hebben samen een samenlevingscontract (en zijn meerderjarig)
 • Jullie zijn bij pensioenfondsen aangemeld als pensioenpartners
 • Jullie zijn samen eigenaar van de woning waar jullie in wonen.

Onbeperkt potjes maken

Met deze laatste tip bespaar je niet direct geld, maar creëer je wel een ultiem overzicht in je financiën: potjes maken! Bij Knab maak je vanuit de app in een paar seconden een nieuwe spaarpot aan. Geef elke potje een eigen naam, een foto en stel in welk bedrag je wil bereiken. Zo spaar je veel gerichter en kom je minder snel in de verleiding om weer geld uit een potje te halen. 

Lees meer over onbeperkt potjes makenGeschreven door:

Casper Zwart

Eindredacteur

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel ExpertDeel via:

Belastingvriendelijk inleggen voor je pensioen? Check je opties

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën