Waarom je beter kan blijven beleggen bij hogere koersen

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, zijn de beurskoersen de afgelopen tijd flink gestegen. Al hebben we nu te maken met een kleine correctie. Als belegger vraag je je misschien af of dit een mooi moment is om je beleggingen te verkopen en je winst te verzilveren. Toch is er geen reden om uit te stappen, zelfs niet wanneer de beurzen even dalen.
Gepubliceerd
28 maart 2024
Laatst geüpdatet
24 juli 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 28 maart 2024
- Laatst geüpdate: 24 juli 2024
- Leestijd: 3 minuten

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, zijn de beurskoersen de afgelopen tijd flink gestegen. Al hebben we nu te maken met een kleine correctie. Als belegger vraag je je misschien af of dit een mooi moment is om je beleggingen te verkopen en je winst te verzilveren. Toch is er geen reden om uit te stappen, zelfs niet wanneer de beurzen even dalen.

Blijven beleggen bij hoge koersen

Niemand heeft een glazen bol

Als beurzen voor een langere periode stijgen, is het logisch dat er op een gegeven een daling volgt. Zeker wanneer er op economisch en geopolitiek gebied onzekerheid is. Maar dat de beurzen zo hard zijn gestegen, laat ook zien dat er veel vertrouwen is in bedrijven en in de economie. Uiteraard volgt na een stijging meestal een correctie, maar voor hetzelfde geld zet het huidige beursklimaat nog wel even door. Onzekerheid hoort nu eenmaal bij beleggen. En met een langetermijnstrategie zijn koersschommelingen op de korte termijn minder relevant.

Waarom ‘timen’ je rendement kost

Wanneer je belegt voor de lange termijn is het niet zo zinvol om te anticiperen op de stand van de beurs. Je weet immers niet welke kant de beurs op beweegt en je kunt heel makkelijk de plank misslaan. Achteraf kan je spijt krijgen omdat je toch te vroeg of laat in- of uitstapte en daardoor rendement misliep. Geld dat aan de ‘zijlijn’ staat kan sowieso geen rendement behalen. Onderzoek van Knab laat zien dat ervaren beleggers vaker geneigd zijn om hun geld te blijven beleggen, ongeacht de omstandigheden.

Ook andere data wijst keer op keer uit dat blijven beleggen – ongeacht het beursklimaat – gemiddeld genomen meer rendement oplevert dan wanneer je de markt probeert te timen. Zo berekende Morningstar onlangs dat een zogenoemde ‘buy and hold-strategie' je over de afgelopen 21 jaar gemiddeld 0,76% per jaar meer rendement opleverde. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar na verloop van tijd tikt het lekker aan.

Goede spreiding is het belangrijkste

Ook bij stijgende beurzen biedt een goed gespreide portefeuille de beste bescherming tegen koersschommelingen en beurscorrecties. Verliezen in de ene beleggingscategorie worden namelijk (deels) opgevangen door winsten in andere. Bij Knab wordt je geld belegd in veel verschillende landen, sectoren en bedrijven. Dit beperkt je verlies bij correcties.

Vergeet niet dat onze experts je portefeuille regelmatig onder de loep nemen. Zo brengen we om de zoveel tijd je portefeuille terug naar de strategische verdeling. Dit noemen we met een deftig woord ‘herbalanceren’. Zijn bijvoorbeeld – zoals de afgelopen maanden – aandelen erg hard gestegen, dan verkopen we daar een deel van. Op deze manier blijft de verdeling tussen je verschillende beleggingen optimaal.

Gespreid instappen biedt extra bescherming

Overweeg je om extra geld in te leggen, maar ben je bang om op het hoogste moment in te stappen? Dan biedt periodiek beleggen uitkomst. Daarmee beleg je periodiek – bijvoorbeeld elke maand – een vast bedrag. Zo bouw je vermogen op ongeacht of het goed of slecht gaat op de beurzen. Het helpt je enorm om rustig te blijven en vast te houden aan je originele strategie en je niet zenuwachten te laten maken door schommelingen op de korte termijn. Als we kijken naar de geschiedenis zijn beleggingen op de lange termijn steeds meer waard geworden.

Meer over maandelijks beleggen

Goed om te weten

Deze informatie is niet bedoeld als een persoonlijk advies. Maak altijd je eigen overweging. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je vermogen kan meer waard worden, maar ook minder. Wat voor jou de beste manier is om vermogen op te bouwen, hangt bijvoorbeeld af van je kennis en ervaring, financiële situatie, je risicobereidheid, je financiële doelen en je horizon.


Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:

Elke maand je saldo zien groeien?  Ontdek periodiek beleggen