Sluit je boekjaar af met het Knab Boekhoudpakket
Gepubliceerd
20 december 2023
Laatst geüpdatet
30 oktober 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 20 december 2023
- Laatst geüpdate: 30 oktober 2024
- Leestijd: 2 minuten
Veel ondernemers sluiten elk jaar het boekjaar af. Dat is niet verplicht, maar zo weet je wel zeker dat je administratie van het afgelopen jaar klopt. Bovendien is het reuzehandig voor je aangifte inkomstenbelasting, want je zet alle gegevens alvast overzichtelijk op een rij. Gebruik je het Knab Boekhoudpakket? Dan is het maken van zo’n jaarafsluiting heel eenvoudig. In dit artikel lees je er meer over.
Handige tools voor je jaarafsluiting
Het Knab Boekhoudpakket heeft een aantal handige functies die je helpen bij het opstellen van je jaarafsluiting. Door een aantal stappen te doorlopen, zet je alvast je gegevens klaar voor de aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast zorgt het systeem er ook voor dat eventuele onjuistheden boven water komen. Zo weet je altijd zeker dat je administratie helemaal compleet en correct is.
Waar vind je deze functies in het Knab Boekhoudpakket?
Zodra je inlogt op je boekhoudaccount, zie je aan de linkerkant een overzicht van alle functies. Klik hier op ‘Overige boekingen’ en daarna op ‘Jaarafsluiting’. Je ziet nu een overzicht van stappen die relevant zijn voor jou. Dit is helemaal afgestemd op jouw situatie. Daarom ziet de een hier vier stappen staan en de ander misschien wel tien.
Voorbeeld van een jaarafsluiting in het boekhoudpakket
Stel je hebt een niet al te ingewikkelde administratie. Dan zou je onderstaande stappen kunnen zien onder ‘Jaarafsluiting’.
1. Bank/kas
Het is goed om altijd je saldo te controleren aan het einde van het jaar. Ook als je je rekeningen hebt gekoppeld aan je boekhoudpakket. Een onjuist saldo kan meerdere oorzaken hebben. De mogelijke oorzaken vind je terug onder ‘Meer informatie’.
2. Debiteuren/Crediteuren
Hetzelfde geldt voor de stand van de debiteuren en crediteuren. Het saldo dat per 31 december op je balans staat, moet je wel kunnen onderbouwen met facturen die nog niet betaald zijn. Ook hierbij krijg je hulp bij ‘Meer informatie’ als het saldo mogelijk niet klopt.
3. Fouten op balans
Staat er een fout op de balans die ervoor zorgt dat je administratie niet klopt? Dan zie je deze stap er ook tussen staan. Dat is handig en noodzakelijk, want een incorrecte administratie mag je natuurlijk niet indienen bij de Belastingdienst.
4. Bijtelling
Heb je bijtelling geregistreerd voor je zakelijke ritten? Dan zie je bij deze stap je bijtelling én een link naar een tool waarmee je nogmaals kunt checken of alles correct is ingevuld.
5. Periodes sluiten
Alle stappen doorlopen? Dan kun je alle periodes sluiten. Dit zorgt ervoor dat je niet op een later moment nog boekingen doet in een periode waarover je al aangifte deed. Wil je later nog iets wijzigen in een bepaalde periode? Geen probleem. Je kunt een periode altijd tijdelijk heropenen. Het systeem sluit de periode dan automatisch weer aan het einde van de dag.
Gebruik je het Knab Boekhoudpakket (nog) niet?
Een nieuw boekjaar is voor veel ondernemers het ideale moment voor een frisse start. Je kunt het Knab Boekhoudpakket een maand gratis proberen, zodat je kunt zien of het iets voor je is.
Stap over met de gratis overstaphulp
Gebruik je al een ander boekhoudprogramma of houd je je cijfers bij in een Excel? Overstappen is makkelijker dan je misschien denkt. Onze partner DigiBTW helpt je hier namelijk gratis bij. Op knab.nl lees je hoe je overstapt naar het Knab Boekhoudpakket.
Lindy Bekking
Lindy werkt als Content Marketeer bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.