Je deposito komt vrij, en nu?

Je hebt een tijd geleden een deel van je geld vastgezet in een deposito en nu komt de einddatum in zicht. Weet jij al wat je met het opgebouwde geld én de rente gaat doen als je deposito vrijkomt? Wij zetten een aantal opties voor je op een rij.
Gepubliceerd
18 mei 2022
Laatst geüpdatet
14 september 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 13 mei 2022
- Laatst geüpdate: 14 september 2023
- Leestijd: 4 minuten

Je hebt een tijd geleden een deel van je geld vastgezet in een deposito en nu komt de einddatum in zicht. Weet jij al wat je met het opgebouwde geld én de rente gaat doen als je deposito vrijkomt? Wij zetten een aantal opties voor je op een rij.

Spaarvormen flexibel kwartaal deposito sparen-806422-edited

Je opties als je deposito vrijkomt

Misschien weet je al precies waaraan je je spaargeld wil uitgeven. Een gloednieuwe auto bijvoorbeeld, of een vakantie naar een tropisch oord. In dat geval geef je je geld direct uit, of parkeer je het (tijdelijk) op een flexibele spaarrekening. Heb je echter nog geen bestemming gevonden voor je geld? Dan kan je er ook voor kiezen om verder te sparen via een deposito of (een deel van) je geld te investeren. Zo geef je je geld de kans om te groeien.

1. Doorsparen via een deposito

Je kan je gespaarde centen opnieuw in een deposito stoppen. Je geld staat dan weer voor een bepaalde periode vast, en in ruil daarvoor krijg je een hogere rente dan op een gewone spaarrekening.

Hoe hoog de rente is, hangt af van de actuele rente voor de looptijd die je kiest. Als jij je huidige deposito een aantal jaar geleden hebt afgesloten, is de kans dus groot dat je nu een lagere rente ontvangt. Dat komt doordat de spaarrentes in de tussentijd flink zijn gedaald.

Tegelijkertijd is de inflatie op het moment hoog, waardoor je spaargeld minder waard wordt. Je kunt hierdoor namelijk minder kopen met hetzelfde geld. Daarnaast betaal je vermogensbelasting als je meer dan € 57.000 per persoon (2023) hebt gespaard.

Deposito Sparen bij Knab

2. Je geld (laten) beleggen

Vind je de spaarrente te laag en zoek je een beter rendement? Dan is beleggen misschien iets voor jou. Tenminste, wanneer je wilt beleggen voor de lange termijn en je niet onrustig wordt van fluctuerende beurzen.

Als je je geld wil beleggen, heb je twee grofweg opties. Je kunt zelf de beurs op gaan en beleggingen aan- en verkopen, maar je kan het werk ook uit handen geven. Bij Knab Beheerd Beleggen wordt je geld belegd door experts. Je volgt je beleggingen in de app en je hebt er verder geen omkijken naar.

Wees je ervan bewust dat beleggen risico’s en kosten met zich meebrengt. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Check dus goed of beleggen wel bij jou past. In dit artikel geven we je enkele tips & tricks voor als je wil beginnen met beleggen.

Ontdek beleggen bij Knab

3. Je pensioenpotje aanvullen

Je pensioen voelt misschien nog ver weg, maar het is geen gek idee om er eens bij stil te staan. Heb jij straks genoeg geld om rond te komen? Als je antwoord ‘geen idee’ is, is het geen overbodige luxe om nu al aanvullend pensioen op te bouwen.

Dat kan bijvoorbeeld via een speciale pensioenspaarrekening, zoals Knab Pensioensparen. Je spaart dan via een geblokkeerde rekening waar je pas bij kunt als je met pensioen gaat. Omdat je je geld vaak langer vastzet dan bij een deposito, ontvang je een hogere rente. Ook betaal je nog geen belasting. Dit doe je pas na je AOW-leeftijd, op het moment dat je je uitkering ontvangt.

Hoeveel je met belastingvoordeel mag sparen of beleggen voor je pensioen, hangt af van de hoogte van je jaar- en reserveringsruimte. Dat is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen. Met deze handige tool bereken je eenvoudig of je jaarruimte hebt.

Pensioensparen bij Knab

Andere alternatieven voor depositosparen

Er zijn natuurlijk een heleboel andere dingen die je met je geld kunt doen als je deposito vrijkomt. Je kunt het ook in je huis steken, door je hypotheek af te lossen of je huis te verduurzamen. Of wie weet lijkt investeren via crowdfunding je wel wat. Weet je nog niet zo goed welke optie het meest geschikt is in jouw situatie? Een financieel adviseur kan helpen om een weloverwogen keuze te maken.



Geschreven door:

Arlette Cernëus

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning



Deel via:

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak

Iedereen kan beleggen bij Knab