Financiering voor zzp’ers: past een zakelijke lening bij mij?

Je wil groeien als zzp’er en je wil snel kunnen schakelen. Daarvoor heb je soms extra geld nodig dat je - op dat moment - nog niet hebt. Dan kan een zakelijke financiering uitkomst bieden. Maar welke opties zijn er en welke financieringsvorm past bij jou?
Gepubliceerd
30 januari 2023
Laatst geüpdatet
23 mei 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 11 januari 2023
- Laatst geüpdate: 23 mei 2024
- Leestijd: 3 minuten

Je wil groeien als zzp’er en je wil snel kunnen schakelen. Daarvoor heb je soms extra geld nodig dat je - op dat moment - nog niet hebt. Dan kan een zakelijke financiering uitkomst bieden. Maar welke opties zijn er en welke financieringsvorm past bij jou?

zzp'er wil zakelijke lening

Waarom zou ik als zzp’er een zakelijke financiering willen?

Je onderneming draait uitstekend en de klanten staan te springen om je producten of diensten. Ondertussen doe jij je werk goed en je verdient voldoende geld om je hypotheek en je vakantie van dit jaar te betalen. Waarom zou je dan extra geld nodig hebben?

Er zijn in het algemeen drie redenen waarom je een zakelijke financiering nodig zou kunnen hebben:

  • Je hebt te weinig zakelijk vermogen
    Omdat je nog te weinig zakelijk vermogen hebt, financier je veel investeringen met je eigen privégeld. Denk aan je bedrijfsauto, de verbouwing van je kantoor of productlancering

  • Je moet veel voorfinancieren 
    Je moet regelmatig veel voorfinancieren. Bijvoorbeeld omdat je voorraden moet opbouwen, of omdat je klanten een lange betaaltermijn hanteren.

Je wil snel opschalen 
Je krijgt een grote opdracht binnen en moet snel opschalen: dat betekent dat je extra geld nodig hebt om te investeren in de middelen die daarvoor nodig zijn.

Uiteindelijk biedt een zakelijke financiering je onderneming dus de kans om (sneller) verder te groeien op een verantwoorde manier. Zonder dat je daarbij privé een al te groot risico loopt.

Welke opties voor bedrijfsfinanciering zijn er voor zzp’ers?

Je kunt natuurlijk op verschillende manieren je zakelijke financiering regelen. Veel voorkomende financieringsvormen zijn crowdfunding, lease, bedrijfspandfinanciering en zakelijke lening.

Crowdfunding
Met crowdfunding haal je - via een crowdfundingplatform - geld op bij het grote publiek. Veelal particulieren die vertrouwen hebben in je onderneming. Meestal komt hierbij geen bank of andere financiële instelling aan te pas.   

Zakelijk leasen
Kies je voor zakelijk leasen? Dan koopt een leasemaatschappij bedrijfsmiddelen zoals de auto of machine die je nodig hebt voor je zaak. Jij betaalt de leasemaatschappij vervolgens om het bedrijfsmiddel te gebruiken en kunt (op termijn) zelf eigenaar worden. 

Bedrijfspandfinanciering
De bedrijfspandfinanciering is een (extra) zakelijke hypotheek die je afsluit op je bedrijfspand. De waarde van je bedrijfspand fungeert hierbij als onderpand voor je financiering.

Zakelijk krediet
Een zakelijk krediet bij een bank (roodstand) biedt je tijdelijk extra financiële ruimte. Zo vang je heel eenvoudig een dip in je omzet op, zonder dat je daarvoor elke keer naar de bank hoeft. Je maakt gebruik van je krediet wanneer je het nodig hebt. Zodra je omzet weer stijgt, kun je direct aflossen.

Zakelijke lening
Met een zakelijke lening kun je grotere investeringen financieren, ook voor de lange(re) termijn. Zakelijke leningen kun je dus gebruiken om zélf een auto, machine of bedrijfspand te financieren.

Hoe werkt een zakelijke lening?

Een zakelijke lening lijkt in de basis op een lening die je privé kunt afsluiten. Maar bij zakelijke leningen is de hoogte van de lening die je kunt krijgen vooral afhankelijk van je zakelijke potentie. Denk hierbij aan de omzet en de winst die je hebt geboekt in het verleden, maar sommige leningverstrekkers kijken ook wat je groeikansen zijn voor de toekomst.

Aflossing plus rente
Met de kredietverstrekker – meestal een bank - spreek je af hoe hoog je zakelijke lening moet worden. Het afgesproken bedrag wordt op je rekening gestort zodat je het direct kunt gebruiken voor je groeiplannen. Ondertussen los je elke maand de lening – inclusief rente - af. Dat betekent dat je leenbedrag telkens lager wordt en dat je het afgeloste geld niet opnieuw kunt opnemen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij een zakelijk krediet).

Het handige van een zakelijke lening is dat je je schuldenpositie overzichtelijk houdt, ook voor de langere termijn. Je spreekt namelijk niet alleen vooraf het bedrag af, maar ook het rentepercentage dat je betaalt voor je lening.

Is een zakelijke lening geschikt voor zzp'ers?

Een zakelijke lening kan veel zzp'ers verder helpen met groeien. De vraag is nu natuurlijk of een zakelijke lening voor jou nuttig is, of niet. Uitgangspunt is dat je extra vermogen nodig hebt om je groeiplannen waar te maken. Stel jezelf daarna onderstaande vragen. 

Check 1: Is mijn onderneming kredietwaardig?
Als eerste moet je bedenken of je bedrijf kredietwaardig is. Dat doet de geldverstrekker ook. Die kijkt naar hoeveel je zou kunnen lenen en binnen welke termijn je de lening kan terugbetalen (de looptijd van de lening). Hiervoor heeft de bank tenminste een overzicht nodig van je inkomsten en schulden. Uitgangspunt moet uiteraard zijn dat de geldverstrekker er alle vertrouwen in heeft dat je in de toekomst je verplichtingen kunt nakomen.  

Check 2: Passen de voorwaarden van de zakelijke lening bij mij?
Wanneer de verstrekker een aanbod doet voor een bedrijfsfinanciering, let dan goed op hoe het aanbod in elkaar zit. Kun je bijvoorbeeld zonder boete en onbeperkt je lening eerder aflossen dan de looptijd? En hoe hoog, of laag zijn de afsluitkosten? Het is altijd verstandig om een expert mee te laten kijken naar de geboden voorwaarden. 

Check 3: Wat doe ik met de zakelijke lening wanneer m'n financiële situatie verandert?
Heb je alles gecheckt? Dan is het goed om na te denken over wat je gaat doen als je financiële situatie tijdens de looptijd van je lening ineens verandert. In positieve zin betekent dat vaak extra - of vervroegd - aflossen. Maar je kunt ook pech hebben en ineens minder omzet draaien. 

Misschien is je financiële tegenslag tijdelijk, of zie je juist problemen voor de lange termijn: duik er in ieder geval niet voor weg. Neem jezelf voor dat je direct contact opneemt met je bank zodra je problemen aan ziet komen met de aflossing. Hoe eerder de leningverstrekker op de hoogte is, hoe eerder jullie eventuele problemen samen kunnen oplossen.

Dus als je goed oplet én de omvang van de lening en de looptijd kunt overzien, kan een zakelijke lening zeker geschikt zijn voor je onderneming. 

Verder groeien als zzp’er en direct een zakelijke lening afsluiten?

Zie jij kansen om je bedrijf te laten groeien met een zakelijke lening? Wij staan voor je klaar. Om in aanmerking te komen voor een zakelijke lening bij Knab, moet je in ieder geval:

  • 18 jaar oud zijn;
  • 18 maanden bij de KvK zijn ingeschreven;
  • een jaaromzet van € 50.000 hebben gedraaid in het afgelopen boekjaar;
  • een positieve winst en eigen vermogen hebben in het afgelopen boekjaar.

Het fijne is: je hoeft niet allerlei verschillende documenten aan te leveren. Enkel je meest recente (verzonden) aangifte inkomstenbelasting is al voldoende.   

Ontdek Zakelijk Lenen bij Knab


Geschreven door:

Nicole Bijkerk

Digital Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel Expert



Deel via:
Eenvoudig lenen als zzp'er tot € 100.000?  Knab Zakelijk Lenen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers