Een bedrijf starten als student: hoe pak je dit aan?

Ben jij een student met hét idee voor je eigen bedrijf? Wees dan niet bang om de eerste stappen te zetten binnen het ondernemerschap. Ook zonder diploma op zak kun je namelijk prima een eigen bedrijf starten. Velen zien het juist als de ideale periode om dit te doen: je hebt als student vaak weinig vaste lasten, geen gezin om te onderhouden en een breed netwerk binnen je studiekring.
Gepubliceerd
25 oktober 2021
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 21 oktober 2021
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Ben jij een student met hét idee voor je eigen bedrijf? Wees dan niet bang om de eerste stappen te zetten binnen het ondernemerschap. Ook zonder diploma op zak kun je namelijk prima een eigen bedrijf starten. Velen zien het juist als de ideale periode om dit te doen: je hebt als student vaak weinig vaste lasten, geen gezin om te onderhouden en een breed netwerk binnen je studiekring.

Een bedrijf oprichten kan best overweldigend zijn, zeker als startende student. Want hoe pak je dit eigenlijk aan?

shutterstock_791328061-2-1

Fase 1: Verkenningsfase van een onderneming starten

In de eerste fase van het opstarten van een onderneming ben je vooral bezig met verkennen. Want bestaat er eigenlijk wel een markt voor jouw idee? En is jouw product of dienst uniek genoeg? Hoe duidelijker je beeld hiervan is, hoe makkelijker je op weg kunt.

Vervolgens ga je op zoek naar meningen over jouw idee. Hoe meer verschillende perspectieven je krijgt, hoe beter. Dit geeft jou overigens ook de mogelijkheid om je concept te verbeteren.

Ben je jonger dan achttien jaar? Het is dan verstandig om een handlichting bij de rechter aan te vragen. Hiermee krijg je binnen jouw onderneming de bevoegdheden van een meerderjarige. Zonder handlichting kunnen je ouders of voogd je handelingen tot 3 jaar later ongedaan maken. Bovendien moet je als minderjarige dan voor iedere rechtshandeling toestemming vragen. Bijvoorbeeld wanneer je je wil inschrijven bij KVK, wanneer je een abonnement wilt afsluiten of personeel aanneemt.

Fase 2: Openingsfase en een ondernemingsplan schrijven

In de openingsfase zet je jouw strategie op papier in een ondernemingsplan. Hierdoor wordt inzichtelijk wat je doelen zijn én of deze haalbaar zijn. Gaat je studie bijvoorbeeld bijdragen aan je onderneming en weet je de tijd goed te verdelen tussen studie en werk?

Hieronder in het kort een paar onderwerpen die je altijd in je plan moet opnemen.

  • Het doen en laten van je onderneming: Elementen als de doelgroep, concurrentie, mogelijkheden en je verkoop van diensten of producten.
  • Bedrijfsnaam: Een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan is het bedenken van een goede bedrijfsnaam. Deze naam heeft veel invloed op het succes van je onderneming, zoals jouw naamsbekendheid. 
  • Financiering: Ga na of je financiering voor je bedrijf (startkapitaal) nodig hebt en hoe je daar aan kunt komen. Ga je bijvoorbeeld een lening aan bij de bank of bij familie? Als je een lening bij de bank wilt aanvragen is het erg belangrijk dat je ondernemingsplan concreet is.
  • Rechtsvorm: Erg belangrijk voor je ondernemingsplan is de rechtsvorm die je bedrijf gaat aannemen. Rechtsvorm heeft te maken met de aansprakelijkheid, soort belasting en mogelijke fiscale voordelen. Om een goede keuze te maken, moet je precies weten wat termen als “bv” en “eenmanszaak” inhouden. 

Eenmaal een concreet ondernemingsplan gemaakt? Dan is het tijd voor de officiële start van je bedrijf! Dat doe je door je onderneming in te schrijven bij KVK.

Fase 3: Uitvoeringsfase

Nu kun je lekker aan de slag gaan met je onderneming. Een belangrijk onderdeel hiervan is het opzetten en nauwkeurig bijhouden van een bedrijfsadministratie. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. 

Overige tips voor studenten

Kortom: als je erover nadenkt om als student een eigen bedrijf te gaan beginnen, zijn er veel dingen waar je aan zult moeten denken. Hieronder geven we nog een paar aanvullende tips waardoor jij je studie en onderneming succesvol kunt combineren.

1. De bijverdiengrens is afgeschaft

Tot 2023 was er een bijverdiengrens. Verdiende je meer dan dat bedrag, dan verviel je recht op studiefinanciering. Maar per 2024 is die grens afgeschaft. Ook de bijverdiensten in 2022 en 2023 controleert de Belastingdienst niet. 

2. Maak gebruik van je opleidingsinstelling

Veel onderwijsinstellingen helpen studenten bij het realiseren van hun ondernemersdromen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een zogeheten ‘studentondernemersgegeling’, waardoor jij je onderneming beter kunt combineren met je studie. Instellingen kunnen mogelijkheden aanbieden als:

  • Begeleiding door een (externe) coach;
  • aangepaste aanwezigheidsplicht;
  • workshops en webinars;
  • aangepaste toetsregeling; mogelijkheden voor afstuderen in je eigen bedrijf of stage te lopen bij je eigen onderneming.

Per onderwijsinstelling kunnen de opties echter sterk verschillen, zo ook de criteria waar je als ondernemende student aan moet voldoen. Let ook op: Jje moet deze speciale ondernemingsregeling zelf aanvragen en het gehele toelatingsproces kan tot wel een paar maanden duren. Meld je daarom op tijd aan.

3. Belastingvoordelen en regelingen

Daarnaast zijn er in Nederland tal van belastingvoordelen en regelingen voor startende ondernemers. Zo kom je als startende student-ondernemer misschien in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling (KOR). Dit is een regeling waarbij er geen btw aan klanten betaald hoeft te worden als je omzet maximaal € 20.000 is per kalenderjaar. 

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je als studentondernemer ook gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Dit bedrag is voor 2024 vastgesteld op € 3.750. Let op: De aftrek mag niet hoger zijn dan de totale winst van je bedrijf. Ook moet je voldoen aan een urencriterium. Zo moet je jaarlijks minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteden. 

Ter aanvulling is er ook een startersaftrek: een verhoging van de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de startersaftrek in 2024 is € 2.123. Je ontvangt dit voordeel maximaal drie keer in de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent. 

Een volledig overzicht met alle actuele subsidies, financiële regelingen en fiscale voordelen van het Rijk, Europese Unie of jouw provincie kun je terugvinden in dit overzicht op de website van KVK.

4. Bewaak je studie-werkbalans

Tijdens het opstarten van je onderneming kunnen talloze zaken je bezighouden. Vergeet alleen niet dat je ook nog tijd moet inplannen voor je studie! Zorg daarom dat je jezelf niet verliest in je onderneming en dat je een goede en gezonde studie-werk balans weet te vinden.

5. Weet waar je goed in bent

Je hoeft niet alles alleen te doen. Weet daarom waar je kracht ligt en besteed de rest uit. Anderen kunnen sommige dingen namelijk beter én goedkoper.
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Korting voor startende zzp'ers  Check het starterspakket

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers