Maandelijks beleggen: wat levert dat (extra) op?

Veel mensen sparen elke maand een vast bedrag. Een goede gewoonte waarmee je saldo ongemerkt doorgroeit. Onder beleggers is deze gewoonte minder ingeburgerd. Zonde, want ook relatief kleine bedragen per maand kunnen op de lange termijn een groot verschil maken.
Gepubliceerd
14 maart 2023
Laatst geüpdatet
14 maart 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 3 maart 2023
- Laatst geüpdate: 14 maart 2023
- Leestijd: 3 minuten

Veel mensen sparen elke maand een vast bedrag. Een goede gewoonte waarmee je saldo ongemerkt doorgroeit. Onder beleggers is deze gewoonte minder ingeburgerd. Zonde, want ook relatief kleine bedragen per maand kunnen op de lange termijn een groot verschil maken.

Maandelijks beleggen zorgt voor groei op de lange termijn

Ook 'kleingeld' kan groot worden

Het is misschien wel beleggingsmythe nummer één: beleggen is alleen interessant met grote bedragen. Oskar Barendse – Financieel Expert bij Knab – verwijst dit misverstand graag naar het rijk der fabelen. “Het gaat er niet alleen om hoeveel je inlegt; de frequentie en tijdsduur van je inleg zijn net zo belangrijk. Echte groei zie je pas na verloop van jaren.”

Het achtste wereldwonder

Dat beleggen juist op de lange termijn zo aantrekkelijk is, komt door het fenomeen samengestelde interest. Samengestelde interest staat ook wel bekend als ‘rente op rente’ - en in het geval van beleggen ‘rendement op rendement’. Stel, je zet € 10.000 op je beleggingsrekening bij Knab. Je laat dit bedrag twintig jaar lang door ons beleggen en we gaan uit van een verwacht rendement van gemiddeld 3% per jaar. Het eerste jaar groeit je saldo met € 300, het tweede jaar met € 309, het derde jaar met € 318, enzovoorts. Je rendement in euro’s neemt steeds iets toe zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Albert Einstein noemde dit fenomeen niet voor niets het achtste wereldwonder.

Dankzij rendement op rendement kan je inleg van € 10.000 na 20 jaar zijn gegroeid naar € 17.985 (zie onderstaande grafiek). Je inleg is in dat geval bijna verdubbeld. Uiteraard is dit bedrag een indicatie, waarbij we uitgaan van een gemiddeld risiconiveau en een neutraal beursscenario. Er zijn veel dingen die invloed kunnen hebben op je rendement, zoals de hoeveelheid risico die je neemt en de prestaties van de beurzen.

Saldogroei gedurende 20 jaar bij eenmalige inleg van € 10.000
Scherm­afbeelding 2023-02-13 om 16.48.20

Maandelijks bijstorten loont

Het wordt extra interessant wanneer je gedurende die twintig jaar ook nog eens een vast bedrag per maand bijlegt. “Je profiteert daardoor niet alleen van het rendement over je eerste storting”, vertelt Barendse, “het geld dat je iedere maand bijstort zorgt ook nog eens voor versnelde groei”. Op den duur kan een periodieke inleg zich opstapelen tot een mooi bedrag. Een van de andere voordelen van periodiek beleggen is dat je niet het risico loopt om op een verkeerd moment in te stappen. Je spreidt namelijk je inleg over een langere tijd uit.

Als je boven op de eenmalige storting van € 10.000 uit bovenstaand voorbeeld iedere maand € 100 bijstort, kan je saldo in 20 jaar groeien tot een bedrag van € 51.665. Dat is € 33.680 meer dan bij alleen een eenmalige inleg. Ook dit is weer een indicatie, waarbij we uitgaan van een gemiddeld risiconiveau en een neutraal beursscenario. Je werkelijke rendement kan hoger of lager uitvallen.

Saldogroei gedurende 20 jaar bij eenmalige inleg van € 10.000 en € 100 per maandScherm­afbeelding 2023-03-03 om 11.17.08

Hoeveel kan jij per maand missen?

Het bedrag dat je maandelijks inlegt hoeft helemaal niet zo groot te zijn. Ook kleine bedragen kunnen je een heel eind richting een mooi eindbedrag brengen. In bovenstaand voorbeeld gingen we uit van € 100, maar uiteraard ben je helemaal vrij om zelf te bepalen hoeveel je per maand belegt. Een maandelijkse inleg van een paar tientjes kan al een mooi begin zijn. Dat is grofweg hetzelfde bedrag dat je in totaal maandelijks kwijt bent aan een streamingabonnement (dat je mogelijk amper gebruikt) en twee keer per week een cappuccino buiten de deur (die je thuis bijna net zo lekker maakt).

Heb je wat meer te besteden, dan kan je denken richting een paar honderd euro per maand. “Zorg dat je altijd een comfortabele buffer achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven”, benadrukt Oskar Barendse. “Het is belangrijk dat je niet meer geld belegt dan je kan missen”. Goed om te weten: Je kan je maandelijkse inleg eenvoudig aanpassen, pauzeren of stopzetten. Je zit dus nergens aan vast.

Snel zelf berekenen?

Met onze handige calculator bereken je eenvoudig wat je qua rendement kan verwachten.

Bereken je rendement 

Direct je maandelijkse inleg instellen?

Het instellen van je maandelijkse inleg is zo gepiept.

1: Open je Knab App en log in
2: Tik op de twee pijltjes onderin en kies ‘Geld overboeken’
3: Vul het gewenste bedrag in en selecteer je beleggingsrekening
4: Geef bij ‘Uitvoeren’ aan met welke frequentie je wil inleggen
5: Tik op ‘Overboeken’

Ontdek periodiek beleggen bij KnabArthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over de onderwerpen beleggen, sparen en vermogensopbouw.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Elke maand je saldo zien groeien?  Ontdek periodiek beleggen