Je uurtarief verhogen? Zo doe je dat

Hoe lekker is het dat je als zzp’ers je eigen tarieven mogen bepalen? Tijdens het oprichten van je bedrijf heb je hier uitvoerig over nagedacht, maar verhoog jij ook jaarlijks je uurtarief? Veel zzp'ers vergeten dit. Toch is het zinvol om jaarlijks je uurtarief (of productprijzen) eens onder een vergrootglas te leggen. Alles wordt tenslotte duurder en jouw ervaring neemt toe, dus: hup, dat uurtarief kan best omhoog! Dat doen namelijk veel van je opdrachtgevers ook. Freelancers van the Freelance Qommunity geven je tips!
Laatst geüpdatet
2 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 2 december 2022
- Leestijd: 2 minuten

Hoe lekker is het dat je als zzp’ers je eigen tarieven mogen bepalen? Tijdens het oprichten van je bedrijf heb je hier uitvoerig over nagedacht, maar verhoog jij ook jaarlijks je uurtarief? Veel zzp'ers vergeten dit. Toch is het zinvol om jaarlijks je uurtarief (of productprijzen) eens onder een vergrootglas te leggen. Alles wordt tenslotte duurder en jouw ervaring neemt toe, dus: hup, dat uurtarief kan best omhoog! Dat doen namelijk veel van je opdrachtgevers ook.

Freelancers van the Freelance Qommunity geven je tips!

Uurtarief en inflatie-1

Waarom je uurtarief verhogen?

Los van de financiële redenen, zoals het stijgen van de inflatie en costs of living, zijn er veel meer redenen om je uurtarief te verhogen. Als freelancer en professional in jouw vakgebied word je ook steeds beter en slimmer in je werk. De kwaliteit van je werk wordt beter, dus daar mag je ook best wat meer voor vragen.

En natuurlijk: zekerheid. Economisch zijn het onstuimige tijden en als zzp'er heb je nu eenmaal minder zekerheid. Je wil bijvoorbeeld een financiële buffer opbouwen. Allemaal redenen die je prima kunt aandragen wanneer je je opdrachtgever vertelt dat je je uurtarief verhoogt.

Wieger Jonker: “Mijn uurtarief bepalen is altijd een beetje nattevinger-werk. Als in: ik kan prima een structuur verzinnen, alles verantwoorden en what not, maar uiteindelijk kan het zomaar zijn dat twee verschillende freelancers exact hetzelfde werk leveren voor totaal verschillende bedragen. Omdat ze gewoon anders over hun prijs hebben nagedacht.”

Met hoeveel kun je je uurtarief verhogen?

Wat is dan een realistische verhoging van je uurtarief? Het voordeel is dat er geen goed of fout is, blijkt ook uit het antwoord van Wieger. Het nadeel is dat je bestaande opdrachtgevers kan afschrikken bij een (té) grote stijging van je uurtarief. Kijk daarom eerst naar je financiële situatie: wat besteed je momenteel aan zakelijke uitgaven en wat moet je (met oog op de stijgende costs of living) overhouden om te kunnen leven? Maak daarna de berekening. Bijvoorbeeld met deze handige tool van Knab. Dan nu onze tips.

1. Communiceer je nieuwe uurtarief tijdig.

Breng je opdrachtgevers op tijd op de hoogte van het nieuwe uurtarief. Laat ze weten per wanneer je nieuwe tarieven ingaan en verleg de ingangsdatum met een maand of twee. Zo zullen je opdrachtgevers ook niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Heb je te maken met een nieuwe opdrachtgever? Dan is het heel makkelijk: communiceer gewoon je nieuwe tarief. Houd wel rekening met hoe lang een opdracht loopt. Heb je te maken met een langdurige opdracht? Dan kan je ervoor kiezen om je oude tarief aan te houden.

Freelancer Cristel Zwart zegt hierover: “Ik heb voor mezelf een projecttarief, maar ook een uurtarief voor kort lopende samenwerkingen en een uurtarief voor langlopende samenwerkingen. En soms maak ik daarbinnen ook weer afspraken.”

2. Wees standvastig

Je hebt je verhoging weloverwogen en bent je opdrachtgevers dus ook geen excuses verschuldigd. Wees dus ook helder en standvastig in je besluit en de communicatie hierover. Als je onzekerheid uitstraalt, wek je het idee dat er te onderhandelen valt over je uurtarief.

3. Beloon trouwe klanten

Mocht je opdrachtgever toch schrikken, dan kan je er altijd nog voor kiezen om een lichte verhoging aan te houden. Mits het nog goed voelt natuurlijk. Vergeet niet je trouwste klanten een extraatje te gunnen door ze bijvoorbeeld nog drie maanden het oude tarief te laten betalen. Het is wel verstandig om aan te geven dat daarna het nieuwe tarief ook voor hen ingaat.

4. Leg je uurtarief voor ieder jaar vast

Freelancer Marije van der Star heeft dé gouden tip voor je: “Ik spreek nu een uurtarief af voor een jaar: van tevoren dus al aankondigen dat het na een jaar verhoogd wordt. Verder heb ik laatst bij een klant telefonisch verhoogd en dat was prima.” Om het jezelf nog makkelijker te maken, leg je afspraken dus gewoon voor een jaar vast. Zo weten je klanten waar ze aan toe zijn, en jij ook.

5. Je intuïtie is onbetaalbaar

Belangrijk: werk voor klanten waar je energie van krijgt! Wees dus niet bang om je uurtarief te verhogen en daardoor een opdrachtgever kwijt te raken. De vraag is dan of het überhaupt wel de juiste opdrachtgever voor je was. De juiste mensen zullen begrijpen dat jouw diensten stijgen in prijs. Opdrachtgevers zullen je daarnaast ook serieuzer nemen als je je prijzen verhoogt met een ijzersterke onderbouwing.

Financieel overzicht voor zzp’ers

Als jij je uurtarief bepaalt en jaarlijks wilt bijstellen, is het verstandig om goed op de hoogte te blijven van je eigen financiële situatie. Check dan eens het zakelijke betaalpakket van Knab. Voor de vaste prijs krijg je: 

  • zoveel betaal- en spaarrekeningen als je wilt;
  • Eventueel een creditcard 
  • slimme tools en handige alerts om meer uit je geld te halen.

Klinkt goed, toch? 



The Freelance Qommunity
Freelancen hoeft helemaal niet zo eenzaam, onzeker of moeilijk te zijn. Wij geloven dat naast vrijheid en zelfstandigheid, verbinding en zekerheid ook bij the freelance life hoort. The Freelance Qommunity is een online platform dat freelancers helpt aan een ijzersterk netwerk, de juiste kennis en die vette nieuwe klus. Zo maken we van freelancen het leukste beroep van de wereld!



Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers