Nieuwe klanten werven? Zo doe je dat

Hoe kom je als ondernemer aan nieuwe opdrachtgevers? Door eropuit te gaan en vanuit oprechte nieuwsgierigheid een gesprek te starten. Het is soms net werken. The Freelance Qommunity geeft je zes handige tips om nieuwe potentiële opdrachtgevers te ontmoeten, klanten te werven en je waardevolle netwerk uit te bouwen.
Gepubliceerd
1 maart 2022
Laatst geüpdatet
3 januari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 1 maart 2022
- Laatst geüpdate: 3 januari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Hoe kom je als ondernemer aan nieuwe opdrachtgevers? Door eropuit te gaan en vanuit oprechte nieuwsgierigheid een gesprek te starten. Het is soms net werken. The Freelance Qommunity geeft je zes handige tips om nieuwe potentiële opdrachtgevers te ontmoeten, klanten te werven en je waardevolle netwerk uit te bouwen.

klanten_werven

Tip 1: Begin bij de basis

Want voordat je buiten je bubbel gaat om te netwerken, moet je eerst bij jezelf beginnen. Zorg dat je duidelijk hebt wie je bent en waarom je doet wat je doet. Schrijf vijf persoonlijke kernwaarden op en/of maak een persoonlijke missie waar jij elke dag je bed voor uitspringt. Qommunity’s missie is om van freelancen het leukste beroep van de wereld te maken. Die missie komt terug bij elk project dat op ons afkomt. Als je niet weet waar je voor staat, dan kan je erover vallen!

Tip 2: Wie wil je spreken?

Schrijf eens op: wie is je droom-opdrachtgever? Alle bedrijven, CEO’s, merken die in je opkomen, zet ze op papier. Zie het als een verlanglijst van opdrachtgevers. Dit geeft je richting! Als veel van deze namen nu (nog) onbereikbaar lijken, dan zal het je verbazen hoe ver je al komt met je eigen connecties. Creatief ondernemer Ron Simpson vertelt: “Vraag de mensen met de meeste connecties uit je netwerk eens naar de meest inspirerende mensen uit hun netwerk. Het estafettemodel scheelt een boel tijd en brengt je altijd direct in warm contact.”

Tip 3: Pitch volgens het MAND-principe

Een krachtige pitch is belangrijk om een goede eerste indruk achter te laten. Maak je pitch op basis van de antwoorden op deze vragen: wie ben ik, wat doe ik, op wie focus ik me, wat is hun probleem en hoe los ik dat op? Schrijf dit uit in ongeveer vijf heldere zinnen. Je pitch is daarna kraakhelder, kort en krachtig. Oftewel MAND. Oefenen maar!

Tip 4: Laat de stilte voor je spreken

High-five, je bent in gesprek! Je hebt de aandacht van de ander doordat je natuurlijk een ijzersterk verhaal hebt. Wanneer de ander aan het praten is, geldt er één gouden regel: luister goed. Het klinkt simpel, maar dat is het niet. Door goed te luisteren en stil te zijn, geef je die ander de ruimte om nog meer te vertellen. Antwoord dan met een open vraag, dat is een vraag die je niet kunt beantwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Je krijgt een rode kaart met de vraag: “Kom je hier vaker?” Stel hem met een andere insteek: “Wat hoop jij uit vandaag te halen?”

Ondernemer Awura Abena zegt het volgende over aandachtig luisteren: “Nieuwsgierigheid is de sleutel tot netwerksucces. Focus op geven in plaats van nemen. Waarom? Omdat je op deze manier relaties bouwt, in plaats van een waarde-uitwisseling van korte duur.”

Tip 5: Maak het persoonlijk

De juiste competenties, het perfecte portfolio en een denderende dienstverlening: allemaal hele waardevolle factoren voor een opdrachtgever. Maar uiteindelijk is het vaak de persoonlijke klik waar samenwerkingen uit voortvloeien. Dus doe daar je voordeel mee! Filter persoonlijke thema’s uit het gesprek. Vertelt de ander iets over wielrennen, een ziek huisdier of over mooie vakantieplannen? Sla het op. Vanuit oprechte belangstelling! Wanneer je hier in het vervolg op terugkomt, zul je zien dat het contact een stuk persoonlijker en verdiepender is.

Tip 6: Never not closing

Was het een leuk gesprek en denk je dat jullie elkaar kunnen helpen? Hoppa, gelijk toevoegen op LinkedIn of een vervolgafspraak inplannen! Maak het lekker concreet.The Freelance Qommunity
Freelancen hoeft helemaal niet zo eenzaam, onzeker of moeilijk te zijn. Wij geloven dat naast vrijheid en zelfstandigheid, verbinding en zekerheid ook bij the freelance life hoort. The Freelance Qommunity is een online platform dat freelancers helpt aan een ijzersterk netwerk, de juiste kennis en die vette nieuwe klus. Zo maken we van freelancen het leukste beroep van de wereld!Deel via:

Het gezelligste freelance-netwerk van Nederland  Sluit aan bij Qommunity!

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers