Eindejaarstips 2022: 7 slimmigheidjes waarmee je geld bespaart

Een plafond voor de energieprijs, stijgende zorgpremies en verschillende fiscale regelingen die verdwijnen. In dit artikel lees je onze selectie van de beste financiële tips waarmee je serieus geld kunt besparen. Kort, bondig en in begrijpelijke taal. Bij sommige tips moet je in 2022 nog actie ondernemen. Let op: Dit artikel gaat over 2022. Uiteraard hebben we ook in 2023 een paar handige eindejaarstips voor je opgeschreven.
Gepubliceerd
17 november 2022
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 14 november 2022
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Een plafond voor de energieprijs, stijgende zorgpremies en verschillende fiscale regelingen die verdwijnen. In dit artikel lees je onze selectie van de beste financiële tips waarmee je serieus geld kunt besparen. Kort, bondig en in begrijpelijke taal. Bij sommige tips moet je in 2022 nog actie ondernemen. 

Let op: Dit artikel gaat over 2022. Uiteraard hebben we ook in 2023 een paar handige eindejaarstips voor je opgeschreven.

eindejaarstips_2022

Tip 1: Check hoeveel jij bespaart dankzij het prijsplafond voor energie

De overheid compenseert huishoudens - dus óók zzp'ers - voor de hoge energieprijzen. In november en december krijgt iedereen met een energieaansluiting € 190. Vanaf 1 januari geldt het prijsplafond voor energie. Dat houdt in dat je voor gas maximaal € 1,45 per m3 betaalt over de eerste 1.200 m3 per jaar. Stroom kost je maximaal € 0,40 voor de eerste 2.900 kWh. Verbruik je meer dan deze gestelde grenzen? Dan betaal je het actuele (hogere) tarief dat je energieleverancier rekent. 

Bereken zelf
Met deze handige tool bereken je eenvoudig hoeveel geld jij bespaart door dit prijsplafond. 

Slim: We vroegen ruim 1.000 klanten wat zij doen om energie te besparen. Gemiddeld gaat de verwarming één graad omlaag, wat € 174 per jaar scheelt als je onder het prijsplafond blijft. Ontdek wat ze nog meer doen om de energiekosten te drukken. 

Tip 2: Check - nu het nog kan - hoeveel belastinggeld je kunt terugkrijgen via middeling

Per 1 januari 2023 schaft het kabinet de aantrekkelijke middelingsregeling af. Heb je in de afgelopen vijf jaar sterk wisselende inkomsten gehad? Bijvoorbeeld doordat je meer of minder bent gaan werken? Of omdat je een groot bedrag hebt ontvangen? Dan heb je nu mogelijk nog recht op belastingteruggave.

Uit eerder onderzoek van Knab bleek dat Nederlanders tientallen miljoenen euro's laten liggen. Met name omdat de regeling erg onbekend is en je de teruggave zelf moet aanvragen. Slechts 15% van de mensen die recht hebben op teruggave, vraagt het aan. In 2020 was de gemiddelde teruggave maar liefst € 3.100.

Slim: Ontdek via onze middelingscheck of jij ook recht hebt op belastingteruggave. Je ziet meteen over welk tijdvak je het beste kunt middelen. Ook kun je een modelbrief downloaden waarmee je de teruggave eenvoudig aanvraagt. 

Doe de middelingscheck

Tip 3: Overstappen van zorgverzekeraar is dit jaar nog aantrekkelijker

Verschillende zorgvergelijkers verwachten dat dit jaar veel meer Nederlanders overstappen van zorgverzekeraar dan vorig jaar. Door de hoge inflatie zijn veel Nederlanders extra scherp op hun uitgaven. Maar ook de prijsverschillen tussen de verschillende verzekeraars zijn groter dan voorgaande jaren. Bovendien mogen verzekeraars vanaf 1 januari 2023 geen collectiviteitskorting meer rekenen. Genoeg reden dus om te checken of je elders goedkoper uit bent. 

Slim: Sinds 12 november zijn alle zorgpremies bekend. De verschillen lopen op tot een paar tientjes per maand. Het loont dus echt om online verschillende zorgverzekeringen te vergelijken en eventueel over te stappen. 

Tip 4: Neem je creditcard onder de loep

Vanaf 1 juli 2023 verdwijnt de bekende Maestro-betaalpas langzaam maar zeker uit de Nederlandse portemonnee. Vanaf dan geven alle Nederlandse banken namelijk alleen nog Debit Mastercards of Visa Debitcards uit. Deze kaarten worden wereldwijd en online veel beter geaccepteerd dan de huidige Maestro-passen. Voor online betalingen en betalingen in het buitenland heb je dan dus geen creditcard of bijvoorbeeld Paypal-account meer nodig. 

Heb je op dit moment een creditcard, voornamelijk om online of in het buitenland makkelijk te kunnen betalen? Dan kun je - zodra je de nieuwe betaalpas ontvangt - overwegen om die op te zeggen. Je kunt dit dan immers met je 'normale' betaalpas doen. 

Slim: Gebruik je het krediet op je creditcard? Let er dan goed op dat je het openstaande bedrag steeds op tijd betaalt. De meeste aanbieders rekenen 14% rente. Zonde - en meestal onnodig - om het zo ver te laten komen. 

Tip 5: Schenk in 2022 nog voor het aankopen of verbouwen van een huis

Per 1 januari 2024 schaft de overheid de eenmalig verhoogde vrijstelling voor aanschaf of verbouwing van een huis (ook wel: jubelton) af. Dat gaat in stapjes. In aanloop naar die afschaffing kun je vanaf 1 januari 2023 nog 'maar' maximaal € 28.947 belastingvrij schenken. Een flink verschil, want in 2022 staat die grens nog op maximaal € 106.671.

De belangrijkste voorwaarden zijn dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is en de schenking gebruikt voor de aankoop of verbouwing van zijn of haar huis. Of voor het aflossen van de hypotheek. De ontvanger mag de vrijstelling nog niet eerder gebruikt hebben. Het kabinet schaft de vrijstelling af omdat starters met vermogende ouders op deze manier meer kans hebben op een woning dan starters met ouders die minder geld hebben. 

Slim: Je mag de schenking spreiden over twee jaar. Schenk je nog dit jaar € 1? Dan mag je dat bedrag in in 2023 nog wél aanvullen tot die € 106.671. De ontvanger moet dan wel vóór maart 2023 aangifte schenkbelasting doen.

Nog slimmer: Heb jij ouders voor wie deze tip interessant kan zijn? Stuur deze tip dan snel door...

Tip 6: Los kleine schulden voor de jaarwisseling af

Heb je een vermogen boven de € 57.000, maar ook kleine schulden? Dan is het fiscaal voordelig om die schulden dit jaar nog af te lossen. Je betaalt vermogensbelasting in box 3 over je bezittingen, minus je schulden. Maar die schulden mag je alleen van je bezittingen aftrekken als ze groter zijn dan € 3.200 (2022). Ook eventuele belastingschulden mag je niet aftrekken en kun je dus beter nu aflossen.

Slim: Door kleine schulden - en eventuele belastingschulden - af te lossen vóór de peildatum van 1 januari 2023, verlaag je je belastbaar vermogen. Zo betaal je dus minder vermogensbelasting. 

Tip 7: Betaal eventuele lijfrentepremie nog in 2022

Heb je een pensioengat? Dan kun je dat gat fiscaal voordelig dichten via een lijfrente. De premie die je moet betalen, kun je - tot een bepaalde hoogte hoogte - aftrekken van je belastbaar inkomen. Zo betaal je straks dus minder inkomstenbelasting. Betaal de premie nog vóór de jaarwisseling. Je mag het premiebedrag namelijk alleen aftrekken als je die in het betreffende jaar betaald hebt. 

Slim: Spaar je zelf voor een aanvullend pensioen? Of denk je erover na? Dan wil je natuurlijk weten hoeveel je per maand moet inleggen om straks van een pensioen te genieten waar jij blij van wordt. Dit artikel helpt je bij het bepalen van jouw ideale inleg. Geschreven door:

Casper Zwart

Eindredacteur

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel ExpertDeel via:

Privé beleggen als zzp'er? Eenvoudig binnen Knab Zakelijk  Lees meer

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën