Crowdfunding starten? Vier do's en don'ts

Crowdfunden, daar weten de oprichters van The Freelance Qommunity alles van. In 2020 rondden ze een succesvolle crowdfundcampagne af en nu - twee jaar later - starten ze een nieuwe fundingronde waar iedereen een aandeel kan kopen en zo mede-eigenaar van het bedrijf kan worden. Inmiddels weten ze wat je wel en vooral niet moet doen. Denk je als ondernemer na over funding ophalen? Zorg dat je deze do’s en dont’s meeneemt in je plannen.
Gepubliceerd
13 juli 2022
Laatst geüpdatet
13 juli 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 13 juli 2022
- Laatst geüpdate: 13 juli 2022
- Leestijd: 2 minuten

Crowdfunden, daar weten de oprichters van The Freelance Qommunity alles van. In 2020 rondden ze een succesvolle crowdfundcampagne af en nu - twee jaar later - starten ze een nieuwe fundingronde waar iedereen een aandeel kan kopen en zo mede-eigenaar van het bedrijf kan worden. Inmiddels weten ze wat je wel en vooral niet moet doen. Denk je als ondernemer na over funding ophalen? Zorg dat je deze do’s en dont’s meeneemt in je plannen. 

Bedrijf uitbreiden via crowdfunding-698887-edited

In 2020 haalden oprichters Kiki Calis en Kim Trotz al eerder € 250.000 op. Nu zijn de ondernemers bezig met een overbruggingsronde om groeigeld op te halen. Het doel is om € 150.000 tot € 200.000 binnen te krijgen vóór maandag 18 juli. Hiermee kunnen ze het team uitbreiden, het platform optimaliseren en nog meer bedrijven en freelancers inspireren om beter samen te werken. Hiermee kunnen ze van MVP (minimal viable product, red.) naar marktacceptatie gaan. Dit is een tussenstap naar de groeifase, waarmee ze in 2025 door willen groeien naar 5.000 leden. Welke lessen van de vorige keer nemen ze mee in deze campagne? 

Do: een goede launch is het halve werk

Zorg dat je van tevoren eerdere investeerders al vroeg op de hoogte brengt van de fundingcampagne en hen voorrang geeft op de aandelen voordat je écht live gaat. Wij hebben dit jaar onze innercircle van investeerders twee dagen voor de livegang een primeur gegeven via Zoom.

Tijdens de echte launch gingen we live met een funding video, persfoto’s en publicaties in Adformatie en De Ondernemer. We vielen op, omdat we binnen twee dagen op 30% van ons minimale doelbedrag zaten. En dat zorgt voor een vliegende start in de eerste week!

Don’t: doe meerdere investeringsrondes tegelijk

In 2020 vonden we het eerst super awkward om aan familie en vrienden te vragen om mee te doen. Je kon toen via Crowdaboutnow een membership vooruit betalen, merchandise kopen of geld lenen. Het was toen lockdowntijd, Kerstvakantie en tegelijkertijd waren we bezig met geld ophalen via een andere investeerder. Dat kost je veel stress en grijze haren, geloof ons maar. Dit jaar focussen we ons echt op deze campagne en hebben we er bewust voor gekozen om het rond juni/juli te doen. Extra aandacht in de zomertijd is goed voor je merkzichtbaarheid.

Do: betrek je netwerk

Deze manier van crowdfunden waarbij je jouw netwerk echt mede-eigenaar kan laten worden, is onwijs interessant. Hierdoor geef je de investeerder een ander gevoel, want zo groeit iemand dus echt mee met het succes van het bedrijf. Ook hebben we er bewust voor gekozen dat men voor €100 een aandeel kan kopen, deze prijs is namelijk toegankelijk. Nu we twee jaar verder zijn, kunnen we ook laten zien dat we mooie stappen hebben gemaakt. Dat geeft vertrouwen waardoor mensen sneller geneigd zijn om in te stappen.

Don’t: in de stress schieten

Blijf in je juiste energie zitten! Mocht je in de stress schieten, no worries. Bekijk het van een afstand en maak jezelf rustig. Loop een rondje, ga naar yoga en bel even niemand. Anders komt het appje, mailtje of belletje niet over met de juiste energie. Zorg dat je in een positieve flow blijft zitten en vertrouw op jezelf en het universum. Dat klinkt wellicht zweverig, maar dat is het niet. Je moet namelijk een gevoel verkopen en men laten weten dat je iets komt brengen, en niet alleen halen.

Veel succes met crowdfunden! Heb je verder nog vragen? Mail ons op: qollega@qommunity.net, dan komen we zo snel mogelijk bij je terug met een persoonlijk antwoord.The Freelance Qommunity
Freelancen hoeft helemaal niet zo eenzaam, onzeker of moeilijk te zijn. Wij geloven dat naast vrijheid en zelfstandigheid, verbinding en zekerheid ook bij the freelance life hoort. The Freelance Qommunity is een online platform dat freelancers helpt aan een ijzersterk netwerk, de juiste kennis en die vette nieuwe klus. Zo maken we van freelancen het leukste beroep van de wereld!Deel via:

Het gezelligste freelance-netwerk van Nederland  Sluit aan bij Qommunity!

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers