Ondernemen met Sannaz van Sannaz Photography

We vragen onze ondernemende klanten graag het hemd van het lijf. Dit keer hebben we het genoegen om met Sannaz te praten over haar bedrijf Sannaz Photography. Over haar aanpak is ze meteen duidelijk: “Hoe beter ik een beeld heb van wie ik voor de camera heb, hoe beter ik een vertaling kan maken naar wat het beste bij die koppels passen, of bij de personen die ik voor de camera heb.”
Gepubliceerd
1 juli 2022
Laatst geüpdatet
1 juli 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 29 juni 2022
- Laatst geüpdate: 1 juli 2022
- Leestijd: 3 minuten

We vragen onze ondernemende klanten graag het hemd van het lijf.  Dit keer hebben we het genoegen om met Sannaz te praten over haar bedrijf Sannaz Photography. Over haar aanpak is ze meteen duidelijk: “Hoe beter ik een beeld heb van wie ik voor de camera heb, hoe beter ik een vertaling kan maken naar wat het beste bij die koppels passen, of bij de personen die ik voor de camera heb.”

 

Wil je jezelf eens kort voorstellen?

“Mijn naam is Sannaz. Ik ben 38 jaar oud en ik ben een fulltime fotograaf. Ik fotografeer voornamelijk bruiloften en portretten en daarnaast ben ik ook moeder van drie hele leuke kinderen en heb ik al 20 jaar inmiddels een relatie.”

Wanneer wist je dat je fotograaf wilde worden?

Ik dacht altijd dat ik een documentairemaakster wilde worden, en dat heeft ook ertoe geleid dat ik in 2005 een reis heb gemaakt met een aantal jongeren door Palestina en Israël. Daar hebben we wat foto's gemaakt en die foto's hebben we later nog in Nederland geëxposeerd en verkocht. Het geld ging naar het goede doel. Maar toen viel nog steeds het kwartje niet dat ik foto's maken wel heel erg leuk vond. Totdat ik in 2009 besefte van oké, ik hou gewoon van beelden.”

En toen ben je gewoon begonnen?

“Ik heb dus eigenlijk vijf jaar lang geprobeerd alle ins en outs te leren over fotografie, totdat ik gevraagd werd door vrienden of ik hun bruiloft wilde fotograferen en ik durfde daar wel ja op te zeggen. De kick die ik kreeg op die bruiloft – ik heb echt van tien uur 's ochtends tot één uur 's nachts gefotografeerd - en die energie heeft me echt doen beseffen: dit wil ik gewoon veel vaker voelen en meemaken.”

Hoe kwam je aan je eerste opdrachten?

“M'n oude werkgever waar ik als IT'er voor werkte, heeft eigenlijk voor heel veel opdrachten gezorgd, voor portretten en evenementen. En zo ben ik er verder ingerold.”

Wat vind je leuk aan je werk als fotograaf?

“De dagen dat ik buiten werk zijn natuurlijk heel erg afwisselend en leuk. Als bruidsfotograaf begin ik heel vaak 's ochtends vroeg en eindig ik pas echt 's avonds laat. Daarnaast doe ik ook wel wat kortere shoots – zoals een Love shoot - en dat probeer ik dan met zonsondergang te plannen. Dus dat is echt wel de tassen inpakken, alle spullen moeten d'r in, flitsers eventueel. Als er een tweede fotograaf meegaat, rijden we samen naar een locatie. En we reizen ook door heel Nederland.”

Ben jij goed met je financiën?

“Het geld wat ik binnenkrijg daarvan weet ik gewoon van dat er een bepaald percentage naar de belasting en de btw gaat. Ik probeer dan 10 tot 15 procent opzij te houden voor eventueel nieuwe apparatuur of workshops. Je hebt natuurlijk ook je doorlopende kosten. Dat weet ik al van tevoren van een jaar.”

Hoe bepaal je je uurtarief?

“Ik kijk eigenlijk meerdere keren per jaar naar mijn uurtarief, want als fotograaf ben je altijd wel aan het leren. Dus als ik nieuwe workshops heb gevolgd en merk ik dat mijn werk verbeterd is, of het nou door kennis is of nieuwe apparatuur, of een service die ik bied, extra's die ik bied. En het is ook een beetje kijken naar wat moet ik per maand verdienen om rond te kunnen komen, als je alle verzekeringen, apparatuur en alle andere zaken er aftrekt. Dan pas ik mijn uurtarief daarop aan.”

Zelf je uurtarief bepalen?

Bereken je uurtarief

Wat maakt jou anders dan andere fotografen?

“Er zijn natuurlijk heel veel fotografen, maar wat ik doe, hoe mijn werkwijze is, is dat ik het vooral heel persoonlijk hou met mijn klanten. De persoonlijke aandacht zorgt er ook voor dat ik wat meer over ze weet. Ik probeer ook alle fotoshoots heel spontaan te laten lopen, en dat vinden mensen fijn. Het zijn niet altijd modellen en ze willen zich op hun gemak voelen. Het is mijn taak om daarvoor te zorgen.”

Wat vinden je klanten van je werk?

“Ik hoor ook wel eens dat de foto's heel schilderij-achtig zijn en dat ze echt uit de foto's kunnen zien dat die persoon zich op hun gemak voelt en dat het gewoon een gezellige dag is. Eigenlijk zou je de foto's moeten terugkijken. Je hebt er geen verhaal nodig. Het zou meteen al boekdelen moeten spreken.”

Heb je nog tips voor mensen die twijfelen of ze ondernemer willen worden?

“Mijn boodschap voor mensen die nog twijfelen om te starten met ondernemen – wat ik heel goed begrijp, want ik heb natuurlijk zelf ruim vijf jaar lang getwijfeld – maak een plan en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en start gewoon ergens klein. Soms moet je gewoon beginnen voordat je er helemaal klaar voor bent.”

“Ik nam ontslag en had nul klanten, maar dat gaf me ook een drijfveer om gewoon door te zetten, omdat ik geen uitweg zag om terug te gaan naar een kantoorbaan. Dus soms heb je ook gewoon een noodzaak nodig. Kijk wat jou motiveert om door te zetten en waarom je wil doen wat je wil doen.”

“Op dit moment ben ik gezegend met heel veel werk. Ik moet nu zelfs oppassen dat ik niet te veel ja zeg en dat ik mezelf niet voorbijloop. Maar het kan dus wel heel snel lopen als je het goed aanpakt en als die motivatie er is.”Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.Deel via:

Knab Zakelijk: Hét bankpakket voor zzp'ers  Check waarom

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers