Hoe duurzaam beleg je bij Knab?

Als je belegt bij Knab – of dat van plan bent – is het goed om te weten dat Knab de afgelopen tijd een aantal stappen heeft gezet op het gebied van duurzaamheid. We vinden het een belangrijk onderwerp, waar we je graag wat meer over vertellen. Verder kijken dan alleen rendement De afgelopen jaren is er onder beleggers meer aandacht voor duurzaamheid. De hedendaagse belegger is vaker bereid om verder te kijken dan rendement alleen, en is zich in toenemende mate bewust van de sociale en ecologische impact van zijn beleggingen. Het is een welkome en belangrijke ontwikkeling waar Knab graag in meegaat. Greenwashing voorkomen De toenemende aandacht voor maatschappelijk en ecologisch belang vertaalt zich ook in een groei van het aantal duurzame beleggingsproducten. Ook wij werken met Knab Beheerd Beleggen de laatste jaren toe naar een duurzamer beleggingsbeleid. Maar waar sommige aanbieders soms een te rooskleurig beeld schetsen, is Knab daar heel voorzichtig mee.
Laatst geüpdatet
18 juni 2024
Leestijd
4 minuten
- Laatst geüpdate: 18 juni 2024
- Leestijd: 4 minuten

Als je belegt bij Knab – of dat van plan bent – is het goed om te weten dat Knab de afgelopen tijd een aantal stappen heeft gezet op het gebied van duurzaamheid. We vinden het een belangrijk onderwerp, waar we je graag wat meer over vertellen.

shutterstock_1355807849 (1)-1

Verder kijken dan alleen rendement

De afgelopen jaren is er onder beleggers meer aandacht voor duurzaamheid. De hedendaagse belegger is vaker bereid om verder te kijken dan rendement alleen, en is zich in toenemende mate bewust van de sociale en ecologische impact van zijn beleggingen. Het is een welkome en belangrijke ontwikkeling waar Knab graag in meegaat.

Greenwashing voorkomen

De toenemende aandacht voor maatschappelijk en ecologisch belang vertaalt zich ook in een groei van het aantal duurzame beleggingsproducten. Ook wij werken met Knab Beheerd Beleggen de laatste jaren toe naar een duurzamer beleggingsbeleid. Maar waar sommige aanbieders soms een te rooskleurig beeld schetsen, is Knab daar heel voorzichtig mee.

“Bij Knab willen we 'greenwashing’ koste wat kost voorkomen”, vertelt Willem van der Scheer, bij Knab verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid. “Er is een verschil tussen duurzamer worden en duurzaam zijn. Wij doen ons bewust niet groener voor dan we zijn, maar ook niet minder groen. Het is vooral belangrijk om een duidelijk verhaal te vertellen. Daardoor weten onze klanten wat ze van ons kunnen verwachten.”

Focus op transitie

Bij Knab spreken we bewust niet van een duurzaam maar van een verantwoord beleggingsbeleid. Voor Knab Beheerd Beleggen is 100% beleggen in duurzame bedrijven op dit moment nog niet haalbaar. Dat wil echter niet zeggen dat er bij niet-duurzame bedrijven geen positieve ontwikkelingen in gang gezet kunnen worden. In tegendeel.

Van der Scheer legt uit: “Om jezelf volledig duurzaam te mogen noemen, moeten alle beleggingen die je doet aan strenge eisen voldoen. Daardoor vallen heel veel bedrijven af, terwijl we die bedrijven juist mee willen krijgen in de transitie naar duurzaamheid. We geloven dat we meer kunnen bereiken door bedrijven te stimuleren om positieve veranderingen in gang te zetten. Sluiten we ze uit, dan hebben we geen invloed meer; gebruiken we onze invloed op een slimme manier, dan kunnen we zorgen voor verandering.”

Hoe werkt dat in de praktijk?

Het komt erop neer dat we zoveel mogelijk beleggen in bedrijven die hun negatieve impact op het milieu en de maatschappij actief verminderen. Dit zijn voornamelijk grote bedrijven die nog niet volledig duurzaam werken, maar wel openstaan voor verbetering. We dagen deze bedrijven uit om hun manier van werken te herzien. Dat is een belangrijk uitgangspunt van ons beleid. We denken dat we hiermee een belangrijke fundering leggen voor een maatschappelijk verantwoorde manier van beleggen en ondernemen.

Dialoog, stemmen en uitsluiten

Hoe we te werk gaan? We gaan regelmatig in gesprek met de bedrijven waarin we beleggen. Als we vinden dat er ruimte is voor verbetering, spreken we ze daarop aan. Daarnaast gebruiken we ons stemrecht tijdens jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen. Zo beslissen we mee over belangrijke zaken zoals arbeidsomstandigheden, het beloningsbeleid en de benoeming van bestuurders. Heeft deze aanpak niet het gewenste effect? Dan kunnen we altijd overgaan tot uitsluiting. Oftewel: we beleggen niet meer in het bedrijf.

We proberen uitsluiting zoveel mogelijk te voorkomen, maar kan het een krachtig middel zijn om een statement af te geven. “Wanneer bedrijven niet willen of kunnen veranderen, zijn we niet bang om conclusies te trekken.”

Recente successen: BMW en Tesla

shutterstock_2155068293 (1)Onze benadering werpt zijn vruchten af. Dat zagen we onlangs bij de autofabrikanten BMW en Tesla. Mede dankzij ons stelde BMW een ambitie op voor het reduceren van hun uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast voegden ze zich als eerste Duits autobedrijf bij het zogenaamde science-based targets initiatief, dat inzichtelijk moet maken wat de vorderingen zijn van bedrijven in het terugbrengen van CO2-uitstoot. Ook bij Tesla wisten we onlangs resultaat te boeken. Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering stemden we – tegen de mening van de board in – voor het initiatief om door Tesla te rapporteren over diversiteit van het bestuur.

Zo zetten we voortdurend stappen vooruit. We weten dat er nog een weg te gaan is, maar bovenstaande voorbeelden zijn voor ons een bevestiging dat onze aanpak werkt. Hadden we besloten om in deze bedrijven niet meer te beleggen, was er geen kans meer om invloed uit te oefenen. We blijven de bedrijven waarin we beleggen uitdagen om duurzamere keuzes te maken. Blijf op de hoogte via onze kwartaalrapportages en via dit blog.

Lees meer over ons verantwoord beleid

Vaker horen van onze experts?
We zijn benieuwd wat je van dit artikel vond. Wil je vaker dit soort informatie ontvangen van onze experts? Laat je feedback achter.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:

Elke maand je saldo zien groeien?  Ontdek periodiek beleggen