Btw-vrijstelling: ben ik btw vrijgesteld of btw-plichtig?

Heb jij een btw-vrijstelling of ben je btw-plichtig? Het beroep dat je uitoefent, dat wat je levert en bijvoorbeeld de hoogte van de omzet, bepalen samen of je wel of geen omzetbelasting (btw) moet betalen. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
13 december 2021
Laatst geüpdatet
1 september 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 13 december 2021
- Laatst geüpdate: 1 september 2023
- Leestijd: 3 minuten

Heb jij een btw-vrijstelling of ben je btw-plichtig? Het beroep dat je uitoefent, dat wat je levert en bijvoorbeeld de hoogte van de omzet, bepalen samen of je wel of geen omzetbelasting (btw) moet betalen. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

btw-vrijstelling

Btw-plichtig: hoog tarief, laag tarief en nultarief

In Nederland kennen we drie tarieven voor de btw:

Hoog tarief van 21 procent
Dit hoge tarief geldt voor de meeste zzp’ers en andere ondernemers. Je brengt het hoge tarief in rekening bij je klanten, waarna je alle ontvangen btw periodiek - meestal per kwartaal - afdraagt tijdens de aangifte omzetbelasting.

Laag tarief van 9 procent
Het lage tarief van negen procent geldt voor ondernemers die bijvoorbeeld voedingsmiddelen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, water, agrarische goederen, kunst en boeken verkopen. Ook kappers en bijvoorbeeld aanbieders van kampeergelegenheden op eigen terrein berekenen het lage tarief.

Nultarief van 0 procent
Het nultarief voor de btw geldt vooral voor internationale transacties. Dus voer je goederen uit naar een land buiten de Europese Unie? Of lever je diensten voor exportleveringen? Dan hoef je daarover in Nederland waarschijnlijk 0% btw af te dragen.

Let op: Val je onder het nultarief? Dan is dat iets anders dan een vrijstelling van de btw. Bij het nultarief breng je nul procent btw in rekening. Als je bent vrijgesteld van de btw breng je geen btw in rekening. Dat heeft hetzelfde resultaat, maar administratief werkt het anders. Je hoeft bij vrijstelling geen btw-administratie bij te houden. Bij het nultarief houd je die administratie wél bij, maar breng je geen btw in rekening.

Btw-vrijstelling: wanneer ben je vrijgesteld van btw?

De btw-vrijstelling geldt voor een aantal sectoren, zoals de erkende kinderopvang, het onderwijs en uitvaartondernemers. Maar ook freelance tekstschrijvers die strikt inhoudelijk en niet-commercieel schrijven voor tijdschriften, websites en andere media zijn vrijgesteld van btw. Bij de Belastingdienst vind je de volledige lijst met vrijgestelde branches en bedrijfsactiviteiten.

Ben je van btw vrijgesteld? Dan hoef je geen btw af te dragen, maar je mag het ook rekenen aan je klanten. Vermeld in plaats daarvan op de factuur dat je een btw-vrijstelling hebt.

Tip: Ben je voor sommige omzet vrijgesteld van btw, maar voor andere niet? Splits de inkomstenbronnen op in je zakelijke administratie. Zo houd je het overzicht, en weet je steeds over welke facturen je wel of geen btw moet berekenen en moet afdragen. Ben je bijvoorbeeld journalist? Je bent vrijgesteld van btw voor regulier werk, je berekent 21% btw over commercieel werk en je gebruikt het 0%-tarief voor buitenlandse opdrachtgevers.

Bij Knab open je eenvoudig meerdere gratis betaal- en spaarrekeningen. Zo houd je het overzicht per btw-percentage en spaar je bijvoorbeeld automatisch de ontvangen btw.

Btw-vrijstelling aanvragen: hoe werkt dat?

Je hoeft een btw-vrijstelling niet aan te vragen bij de Belastingdienst. In plaats daarvan gebruik je de lijst van de Belastingdienst om zelf te bepalen of je bent vrijgesteld of je btw-plichtig bent.

Tip: Twijfel je of de vrijstelling van btw voor jou geldt? Neem contact op met de Belastingdienst. Zo voorkom je fouten.

Voordelen van vrijstelling van btw

Een vrijstelling van btw levert je drie fijne voordelen op:

Goedkoper voor particuliere klanten
Als jij geen btw hoeft te betalen, ben je een stuk goedkoper voor de particuliere klant. Zij kunnen immers de btw niet aftrekken (zoals zakelijke klanten), dus profiteren van het voordeel.

Sneller klaar met de administratie
Je hoeft in de administratie geen rekening te houden met btw. Dat betekent dat je hier zowel bij verkoop- als inkoopfacturen geen omkijken naar hebt.

Geen btw-aangifte
Je berekent geen btw aan klanten en mag geen btw aftrekken. Daarom hoef jij je niet elk kwartaal druk te maken over de btw-aangifte.

Vrijstelling dankzij Kleineondernemersregeling (KOR)

Staat je beroep niet op de lijst van de Belastingdienst met vrijstellingen? Als jouw omzet onder de € 20.000 blijft kun je mogelijk toch vrijstelling van de btw aanvragen. Dat gaat via de kleineondernemersregeling (KOR). Je berekent geen btw op de facturen en hoeft in sommige gevallen zelfs geen aangifte omzetbelasting te doen.

Sinds 2020 gelden de volgende voorwaarden voor de KOR:

Je bent ondernemer voor de btw
Dat ben je – kortgezegd - als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent en daar inkomsten mee genereert. 

Je bedrijf is in Nederland gevestigd
Of je hebt een vaste inrichting in Nederland.

De omzet is maximaal € 20.000 per jaar
Bij een hogere omzet kom je niet in aanmerking voor de regeling.

Let op: Wil je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR) en daarmee zorgen voor een btw-vrijstelling? Dan moet je je wel (op tijd) voor die regeling aanmelden.

Automatisch btw sparen met Knab Zakelijk

Heb je geen btw-vrijstelling? Je bent btw-plichtig en wil natuurlijk zeker weten dat je ontvangen btw netjes klaarstaat voor je aangifte omzetbelasting. Met Knab Zakelijk kun je nu ook Btw Sparen. Stel je btw-tarief in en spaar de btw van elke betaalde factuur automatisch op een aparte spaarrekening. Wel zo handig toch?

Daarnaast kun je ook aan de slag met het Knab Boekhoudpakket. Dit pakket is helemaal afgestemd op de behoefte van zzp'ers!

Check het Knab Boekhoudpakket

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. 



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:

Webinar: Slim omgaan met de AOV-verplichting   Direct (terug)kijken

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers