Pensioenfondsen open voor zzp: dit zijn de voor- en nadelen

Zzp’ers opgelet! Er waait een frisse wind door pensioenland en dat biedt kansen voor de toekomst. Vanaf 1 juli 2023 treedt de Nieuwe Pensioenwet in werking. Dit betekent onder andere dat je de optie krijgt om je aan te sluiten bij een pensioenfonds. Je vraagt je misschien af of dit voor jou de juiste oplossing is. Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe verhoudt het zich tot opties als pensioensparen en pensioenbeleggen? In dit artikel vind je alle informatie, zodat jij een weloverwogen beslissing kan nemen over jouw pensioenopbouw.
Gepubliceerd
1 juni 2023
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 1 juni 2023
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 4 minuten

Zzp’ers opgelet! Er waait een frisse wind door pensioenland en dat biedt kansen voor de toekomst. Vanaf 1 juli 2023 treedt de Nieuwe Pensioenwet in werking. Dit betekent onder andere dat je de optie krijgt om je aan te sluiten bij een pensioenfonds. Je vraagt je misschien af of dit voor jou de juiste oplossing is. Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe verhoudt het zich tot opties als pensioensparen en pensioenbeleggen? In dit artikel vind je alle informatie, zodat jij een weloverwogen beslissing kan nemen over jouw pensioenopbouw.

zzp'ers mogen zich aansluiten bij een pensioenfonds

Tip: Sinds juni bekeken ruim 4.000 zzp'ers ons webinar over hoe je je pensioen slim kunt regelen. Financieel Expert Oskar Barendse legt op een begrijpelijke manier uit welke (fiscaal aantrekkelijke) opties je hebt. Maar liefst 96% van de kijkers geeft aan iets nieuws geleerd te hebben. 

Kijk pensioenwebinar terug

De nieuwe pensioenwet: wat verandert er voor jou?

De nieuwe pensioenwet helpt je om toegang te krijgen tot pensioenfondsen. Waar je als zzp’er voorheen werd uitgesloten van bepaalde pensioenregelingen, ligt nu de wereld aan je voeten. Door je aan te sluiten bij een pensioenfonds, zorg je voor meer zekerheid en stabiliteit in je pensioenopbouw.

Naast de toegang tot de pensioenfondsen, biedt de nieuwe wet- en regelgeving nog andere voordelen voor ondernemers. Een van de belangrijkste wijzigingen voor zzp’ers is het oprekken van de ruimte om belastingvriendelijk te sparen; het tarief stijgt van 13,5% naar 30%. Dat is een stuk meer dan voorheen. Daarbij wordt de zogenaamde reserveringsruimte uitgebreid. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel.

Waarom je je als zzp’er wil aansluiten bij een pensioenfonds

Eén van de grote voordelen van het aansluiten bij een pensioenfonds, is de collectiviteit. Alle risico’s en kosten worden evenredig verdeeld, zodat een grote groep deelnemers profiteert van lagere kosten en minder risico’s. Hierdoor ervaar je als zzp’er meer financiële stabiliteit. Daarnaast profiteer je van de expertise en het beleid op het gebied van beleggen van het door jou gekozen pensioenfonds.

Nadelen van een pensioenfonds

Het klinkt allemaal zo lekker positief en onbezorgd, maar is dat wel écht zo? Of zijn er ook nadelen? Nou, dat hangt af van jouw wensen en behoeften. Door je aan te sluiten bij een pensioenfonds lever je zeker flexibiliteit en keuzevrijheid in. Je kan niet langer zomaar bepalen wanneer je het geld krijgt en je bent gebonden aan de voorwaarden van het fonds.

Alternatieven: pensioensparen en pensioenbeleggen

Wil je niet klakkeloos kiezen voor een optie en heb je meer vergelijkingsmateriaal nodig? We zijn je al voor! Naast het pensioenfonds heb je namelijk nog twee populaire alternatieven: pensioensparen of pensioenbeleggen.

Bij pensioensparen zet je periodiek geld opzij op een geblokkeerde spaarrekening. In ruil daarvoor ontvang je een hogere rente dan op een gewone spaarrekening en profiteer je mogelijk van belastingvoordeel. Bij pensioenbeleggen staat je geld ook vast tot je pensioen. Het verschil met pensioensparen is dat je geld wordt belegd in aandelen, obligaties of andere beleggingsinstrumenten. Bij beleggen maak je kans op een hoger rendement, in ruil voor het risico dat je (een deel van) je inleg kwijtraakt.

Wanneer je je opgebouwde pensioen (periodiek) tijdens je pensioen laat uitkeren, betaal je wel inkomstenbelasting over dit bedrag. Het idee daarachter is dat je vanaf je AOW-leeftijd waarschijnlijk minder belasting betaalt doordat je in een lager belastingtarief valt. Dat kan dus best schelen!

Het mooie is dat je niet hoeft te kiezen tussen deze alternatieven. Je kan het ook combineren.

Pensioensparen bij Knab

Wat kiezen zzp’ers?

Uit een klantonderzoek dat Knab in 2022 onder 1.176 zzp’ers uitvoerde, bleek dat 36% zou sparen bij een pensioenfonds, als deze optie beschikbaar zou zijn voor deze doelgroep. Dit toont aan dat er zeker interesse is in het pensioenfonds, maar let op: er is geen eenvoudige one-size-fits-all oplossing. Pensioen opbouwen is persoonlijk en maatwerk, dus doe je eigen onderzoek!

Heb je hulp nodig bij je beslissing? Dan kan je altijd de hulp inschakelen van een Financieel Adviseur. Hij of zij kan je helpen om alle voor- en nadelen op een rij te zetten en te beslissen hoe en hoeveel vermogen je wil opbouwen voor je pensioen.Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.Deel via:

Belastingvriendelijk beleggen voor later?  Check Knab Pensioenbeleggen